Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Wiaderson

Komputer do gier , cena max 2200 bez monitora , dysk SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Bardzo prosze o pomoc przy dobraniu komputera do grania ( Heroes 6 , Wiedzmin , moze jakies strzelanki ).

Wymagania :

Dysk SSD - przynajmniej 60Gb na system ( mam inne dyski na dane )

Grafika pozwalajaca na gry ( nie koniecznie na najwyzszych detalach ) przy podlaczeniu kompa do 40" plazmy przez HDMI.

Brak peryferiów - myszki, klawiatury itd mam

Cena - najlepiej ponizej 2200 zl

Pozdrawiam

Wiaderson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor, obudowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wistler

Tak jak napisalem wczesniej ( takze w temacie ) , nie potrzebuje monitora , chce podlaczyc kompa do TV .

Odnosnie obudowy - nie musi dobrze wygladac , ma miec wystarczajaco miejsca na wszystko , nie doprowadzac do przegrzania.

Zapomnialem tez dodac ze poszukuje wszystkich komponentow czyli procka , coolera, ramu itd ( uprzedzajac dalsze pytania ) .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień nikt raczej nie korzysta z plazmy, jako głównego monitora. ;]

GPU: 6870/6790, ale tu poczekamy na Adriana. :]

CPU: Phenom X2/X4

Mobo: ASRock 880GMH/U3S3/ ASRock 770 Extreme3/ Asus M5A78L/USB3

RAM: 4 GB, jakikolwiek

PSU: XFX 450 W

HDD: Vertex3 / Crucial M4?

ODD: potrzebujesz napęd optyczny?

Buda - wedle upodobań, coś z min. dwoma wentylatorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wistler - ja korzystam smile.png

@luk1999 - wielkie dzieki, bardzo podoba mi sie sposób z przedstawianiem gotowego koszyka, jedyne co chyba zmienie to dodatkowy cooler do procka i nagrywarka Blueray zamiast DVD + jakis dobry bluetooth i bezprzewodowa sieciowka ( w dumi i tak moim zdaniem mam za duzo przewodów ) .

BTW, wiecie mniej wiecej ile miejsca zajmuje przesylka wszystkich podzespolów ?

Edytowane przez Wiaderson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiaderson - nagrywarka czy napęd blu-ray ? a co będziesz nagrywać ? bezprzewodowa sieciówka ( potrzebny ruter ) i to wszystko w komputerze do gier za..... 2200zł ? do tego plazma jako monitor ? . Zadziwiasz mnie ... na napęd blu -ray chcesz przeznaczyć 350 zł , a na obudowę 60zł ???

P.S - co do dysków ,bo podobno takowe posiadasz - połącz je w macierz RAID 0 , w zależności od kontrolerów możesz liczyć na wzrost wydajności który w praktyce będzie oscylować pomiędzy : 50% - 80% , na bank będzie dużo szybciej w stosunku do pojedynczego dysku. Pieniądze które miałbyś wydać na dysk SSD proponuję przeznaczyć na lepszą obudowę i dopłacić przynajmniej do Radeona HD 6870 w wersji OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kliszka - nagrywarka blu-ray , podalem szacowana kwote jaka chce przeznaczyc , jesli pójde w góre z cena to nic sie nie stanie. Po prostu nie chcialem wydawac za duzo , jednak pózniej stwierdzilem, ze jak kupowac to dorzuce sobie nagrywarke blu-ray, czasami chce sobie nagrac jakies filmy a obecnie musze sie ograniczac do DVD ( mam lacze 10Mbit , wiec sciagniecie BR to nie jest problem ) – nie jestem jakos specjalnie ograniczony budzetem , jednak nie chce tez wydawac 6 tysiecy na kompa.

Co do sieciówki - to tak, wiem . Mam w domu router i 4 lapki , ale od wielu lat nie mialem stacjonarki do prawdziwego pogrania.

Co do RAIDów - to nie za bardzo im ufam , zwlaszcza jesli chodzi o odzyskiwanie danych w przypadku padu dysku . Mam dyski na dane , moge je podlaczyc normalnie , nie zalezy mi za badzo na jakiejs niesamowitej wydajnosci podczas ogladania filmów. Moim zdaniem 60Gb SSD starczy na system i jakies 2, 3 gry , które pózniej moge odinstalowac jak skoncze w nie grac. Co do filmów i innych ( np dokumentow ) to nie potrzebuje wydajnosci RAID, wiekszosc danych i tak trzymam na laptopach .

Odnosnie obudowy – nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia jak bedzie ona wygladac , ma po prostu byc wystarczajaco pojemna dla bebechów.

Odnosnie plazmy jako monitor – to nie wiem co budzi takie kontrowersje ? Mam 2 w domu z czego jednej i tak uzywam caly czas jako monitora dla mojego netbooka ( Samsung NC10 ) i dziala swietnie , w polaczeniu z bezprzewodowa myszka i klawiaturka to bardzo wygodne rozwiazanie.

Wielkie dzieki za pomoc przy doborze zestawu , od wielu lat nie interesowalem sie najnowszymi trendami w kompach i przyda mi sie troche odswierzenia .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile możesz maksymalnie przeznaczyć na kompa? proponuję oprzeć zestaw o procesor Intela ( i5 2500K ) - stosunek ceny do wydajności - maximum - http://www.purepc.pl/procesory/test_core_i5_2400_i_core_i3_2100_sandy_bridge_dla_kowalskiego?page=0%2C5 - tutaj więcej na jego temat

Edytowane przez kliszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@luk1999 - ostatnim razem nie kupilem tego kompa, czy moge Cie prosic znów o rozpiske podobnej konfiguracji do max 2400 zl . chcialbym go kupic dzis/jutro. Z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...