Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

Modernizacja PC. A może się nie opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

To tak. Moja obecna konfiguracja to:

mobo: Gigabyte P31- ES3G

GPU: Radeon HD 5670 1GB DDR5 ASUS

CPU: Pentium Dual Core E5200 (bez żadnego OC)

RAM: 2GB od Kingstona i 2GB od Patriota (obydwie kości PC800)

Zasilacz: OCZ Stelth X Stream Power Supply 500W

Dysk: Seagate 320GB (modelu nie pamiętam ale wyjście jest SATA)

Obudowa: Tracer... o zaskakująco dobrej jakości wink.png

Napęd: Samsung...

Zestaw oprócz karty i jednych 2GB RAM ma ok 3 lat i zauważyłem, że procesor chyba już nie ogarnia. W grach takich jak Wiedźmin 2 czy Battlefield 3 są wyraźne ścinki nawet na najniższych detalach co (chyba) nie może być spowodowane GPU ze średniej półki.

Przejdźmy do rzeczy chce wymienić CPU, mobo i co za tym idzie RAM. Moja propozycja wygląda następująco:

CPU: AMD Phenom II x4 975

RAM: 2x 4GB lub tylko 4GB (Tutaj czekam na opinie. Czy w zestawieniu z resztą PC 8GB jest potrzebne?)

mobo: (tu jestem trochę do tyłu z tematem) na pewno bez zintegrowanego GPU, RAM powiedzmy do 8/16 GB

I teraz czas na pytanie z tytułu: Czy takie zmiany znacząco poprawią wydajność w najnowszych grach, a może to wywalanie pieniędzy w błoto? dry.png

Powiedzmy, że na te 3 części mam 1000zł, ale im taniej tym lepiej. Może w przeciągu 2 lat dokupię nowe GPU.

PS. Miło by było jakby podzespoły które polecicie znajdowały się w tym sklepie: http://www.bajt.olsztyn.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Phenom to wyjątkowa strata pieniędzy ;) Właściwie z każdego modelu Black Edition zrobisz takiego x4 975 lub lepiej, więc nie opłaca się tego kupować. Możesz albo kupić gdzieś Phenoma II X4 955 i podkręcić (w tym przypadku to tylko zmiana napięcia i mnożnika) lub kupić jakiegoś unlocka x2 --> x4, np. Phenoma X2 560. Sam mam takiego na sprzedaż, jakoś jeszcze ponad 2 lata gwarancji na niego jest. Co do RAM to 4 GB spokojnie Ci starczy, gry nie wcinają więcej i nie zanosi się, żeby wcinały. Teraz memki tanie, to jak chcesz to możesz kupić zestaw 2x4GB, ale nie będziesz czuł żadnej różnicy. W przypadku płyty głównej to jakiś ASRock 870 Extreme3 i będzie dobrze. Inna sprawa, że karta też już nie daje rady, wiesz, grać w BF3 na czymś takim może być problemem. Oczywiście będziesz miał lepszy komfort na procesorze czterordzeniowym, ale cudów z tą grafą się nie spodziewaj.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to Phenom II 975 to taki średni pomysł IMO. Jeśli chcesz AMD, to weź 955 BE lub 960T http://www.bajt.olsztyn.pl/p/449/39553/procesor-amd-phenom-ii-x4-960-quad-core-am3-95w-be-procesory-amd-phenom-procesory.html. Tego drugiego można spróbować odblokować później do X6.

Możesz jeszcze pomyśleć nad LGA1155, tj. na początek wziąć np. Core i3 2100 i do tego jakąś przyzwoitą płytę na P67/Z68, np. ASRocka P67 Pro3. Później zawsze możesz kupić 2500k czy 2600k. Do gier może to być nawet lepsze rozwiązanie niż Phenom (nawet po oc)...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie zgasiliście blink.png , ale w sumie tego się spodziewałem. Zastosowałem się do sugestii i wyszło mi coś takiego:

- CPU

- mobo 1

- mobo 2

- RAM

I tu moje pytania:

Czym się różnią płyty?

RAM kupować 2x2GB czy 1x4GB?

Strasznie mi się budżet rozjechał unsure.png więc może nie tracąc zbytnio na wydajności dało by rade coś tańszego wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłego i5 2500 nie da się podkręcić do więcej niż ok. 3800 MHz (mnożnik jest częściowo zablokowany w górę). Jak chcesz więcej, to potrzeba modelu i5 2500k (ale nie widzę go w tym sklepie).

Co do płyty, to pod oc 2500k lepszy będzie model P67 Pro3 - ma lepszą sekcję zasilającą. Do zwykłego 2500 starczy P67 Pro, bo i tak mocno go nie podkręcisz.

Oszczędzić możesz na pamięciach - powinny wystarczyć jakieś zwykłe Kingstony 1333 MHz CL9.

Ogólnie dolar zaczął teraz spadać, więc może warto poczekać parę dni na zmniejszenie cen...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, chyba już wszystko wiem teraz muszę ostatecznie zdecydować czy na pewno opłaca mi się ta modernizacja. Pogrzebie jeszcze w różnych sklepach, no i poczekam te kilka może kilkanaście dni, zobaczę czy tendencja cenowa jest zwyżkowa czy nie.

Jak zdecyduje się brać ten sprzęt to napisze na co konkretnie wybrałem.

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem, ale chciałem odświeżyć ph34r.png

Zdecydowałem się ostatecznie na kupno części w takiej konfiguracji. Prosiłbym o ostateczną opinie i sprawdzenie czy się nie pomyliłem gdzieś smile.png

Mam też pytanko, czy zapowiada się, aby części miały potanieć? Czy spodziewać się, że do świąt będą już tylko drożeć?

EDIT: Czytam sobie i czytam i zgupiałem, nie wiem co mam robić blink.png może poczekać na nowe procesory od AMD. Jestem kompletnie zdezorientowany huh.png

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig wygląda dobrze ;) Co do cen, to ciężko powiedzieć - dolar dziś znów pojechał w górę, więc za parę dni może być jeszcze drożej. Później święta, więc sam wiesz...

Na nowe procesory od AMD to raczej nie ma co czekać. Do premiery Piledrivera (optymistycznie licząc: 7-8 miesięcy) raczej nic fajnego się nie pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra kupiłem to. Dziękuje wszystkim za pomoc biggrin.png Temat uważam za zamknięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...