Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wistler

Abonament

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję ciekawej oferty na abonament, przedział luźny jak piżama bez gumy - maksymalnie 100zł na miesiąc. Moje wygórowane wymagania:

1. Telefon - obowiązkowo złotówko-smartfon: (a)GPS, odtwarzacz muzyczny, wyjście słuchawkowe mini-jack, szybki, niezawodny, wytrzymały, preferowany Android (chyba, że jest coś ciekawszego dla danej wersji). W tej chwili mam 5800 XpressMusic z custom romem, jedynie szybkość działania telefonu mi się nie podoba. No i, że jest to Symbian.

2. Taryfa - dużo minut, fajnie wygląda Stan Darmowy Play. Preferowałbym też jakieś dodatkowe MB/GB na transmisję danych, tak od 200 MB w górę myślę. 200-300 minut + 100 smsów powinno mi wystarczyć.

3. Tanie rozmowy z zagranicą / roaming - zdarzają się wyjazdy zagraniczne oraz telefony w różne części świata, stąd chciałbym jakąś ciekawą ofertę. Nie jest to jednak priorytet. Z drugiej strony nie chciałbym tego pominąć zupełnie, by podczas okresu umowy płacić kilkanaście złotych za rozmowę.

Sporo znajomych mam w sieci Play, stąd ku niej się najbardziej skłaniam. Any ideas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz dużo znajomych w Play, to... Play. Pozostali wielcy operatorzy mają specjalną stawkę do Play, na dodatek rozliczaną poza darmowymi minutami (nie jestem pewien, czy to ostatnie tyczy się Orange).

W All Inclusive 79 masz LG P500 lub Samsunga Galaxy GIO za złotówkę, a za 99 zł ACE.

Poza tym może lepiej wziąć niższy abo bez telefonu, a telefon kupić "nowy" np. na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to Play ma najgorszą obsługę klienta w Polsce. Do tego módl się, żeby Ci się telefon nie uszkodził, bo masz prawie jak banku, że "znajdą na nim ślady płynu" i będziesz miał po gwarancji. Inna sprawa, że jest w miarę tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie jest tak źle z tą gwarancją. Swego czasu dwukrotnie oddawałem Nokię 6120, którą maksymalnie zmodyfikowałem software'owo, i naprawiali bez problemu. Moja dziewczyna też ostatnio zaniosła im Samsunga z niedziałającym wyświetlaczem i po niecałym tygodniu wrócił naprawiony.

Mam Play już 4 rok i bardzo sobie chwalę ich ofertę - sporo minut i smsów, a do tego fajne pakiety w ramach All Inclusive bez ryzyka przekroczenia abonamentu, bo po wyczerpaniu zwyczajnie zwalnia Ci transfer, zamiast nabijać złotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie - mocno zwalnia, czy jest to akceptowalny spadek prędkości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4kbps bodajze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie sprawdzałem, ale maila spokojnie pobiera. Twitter się synchronizuje zauważalnie dłużej, ale nie na tyle, żebym zdążył zagotować wodę na herbatę. Korzystanie z przeglądarki przy obniżonym transferze to udręka, ale większość aplikacji działa w miarę nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od początku mam telefon w T-Mobile / wcześniej Era. Ze złą obsługą klienta kojarzy mi się Plus - mam złe skojarzenia, głównie przez doświadczenia znajomych, m.in. Paweł Wam coś może powiedzieć na ten temat. W Erze kiedyś mojemu tacie coś źle naliczyli i po kilku pisemkach musieli dać za wygraną biggrin.png

Gertrud piszesz, że w Play jak skończy Ci się transfer w pakiecie to nic nie zapłacisz? Nie wiem, że coś zmienili ale ja czytałam, że właśnie to nie do końca prawda... W T-mobile to tak naprawdę funkcjonuje, wiem z doświadczenia. Natomiast w Play'u trzeba strasznie uważać, wielu klientów Play już zostało wrobionych w wysokie rachunki, bo nie zwrócili uwagi że Play nie wszędzie korzysta z własnych nadajników. A tam gdzie wychodzisz poza ich strefę słono płacisz za Internet... gorzej jak komuś przychodzi w takiej strefie mieszkać xD No i z tego co czytałam właśnie te "pozastrefowe" opłaty są naliczane pomimo tego, że masz wykupiony pakiet. Co prawda idzie to łatwo zablokować, ale jednak.

wistler

Jeśli chodzi o roaming to w T-mobile masz smsy po 0,53 gr, a minutę rozmowy w Europie za 1,7zł.

A telefon... no cóż, mi nie zależy na smartfonie, nie za bardzo też chciałam dotykowy ekran, więc wybrałam sobie Samsunga z qwerty. Z Androidem (a jakże, pierniczkowym biggrin.png - takie toruńskie zboczenie) mogę szczerze polecić Xperię Arc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plusowego mixa i nie mam z tym większych problemów. Świetny zasięg, a że raczej nieczęsto korzystam z Internetu w telefonie to i nigdy mnie opłaty za tę usługę nie interesowały. Najwyżej kupowałem pakiet za 5 zł i nie martwiłem się. Denerwuje mnie za to spam reklamowy. Czasem przez tydzień nie dostanę żadnej wiadomości od sieci, a czasem w ciągu dnia chcą mi wcisnąć 15 dzwonków. Dowiaduję się także, że wygrałem już 1000 samochodów, ale ich nie otrzymałem, bo nie wysłałem sms za 4 zł + Vat. Na kartę miałem już wszystkie sieci oprócz Play i najlepiej wspominam Heyah.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gertrud piszesz, że w Play jak skończy Ci się transfer w pakiecie to nic nie zapłacisz? Nie wiem, że coś zmienili ale ja czytałam, że właśnie to nie do końca prawda... W T-mobile to tak naprawdę funkcjonuje, wiem z doświadczenia. Natomiast w Play'u trzeba strasznie uważać, wielu klientów Play już zostało wrobionych w wysokie rachunki, bo nie zwrócili uwagi że Play nie wszędzie korzysta z własnych nadajników. A tam gdzie wychodzisz poza ich strefę słono płacisz za Internet... gorzej jak komuś przychodzi w takiej strefie mieszkać xD No i z tego co czytałam właśnie te "pozastrefowe" opłaty są naliczane pomimo tego, że masz wykupiony pakiet. Co prawda idzie to łatwo zablokować, ale jednak.

Tak było jeszcze przed wprowadzeniem taryf All Inclusive. Teraz nie ma znaczenia czy korzystasz z plusowych, czy macierzystych nadajników BTS. Ja np. mam ustawione domyślne łączenie się z tymi z Plusa, bo zwyczajnie jest ich więcej (ale na ogół są to 2G. Play ma mniej stacji, ale są silniejsze i oferują 3G), zwłaszcza w moich rodzinnych, zabitych deskami stronach ;)

W ogóle pochwalę się od miesiąca mam 8,72 zł na koncie MIX, a dzwonię i piszę ile popadnie. Wszystko mieści mi się w darmowych minutach i sms-ach, których w Playu nie żałowali przy przedłużaniu umowy. Mało tego, zauważyłem, że przechodzą one na kolejny miesiąc, co nie zawsze jest standardem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W T-Mobile spamu od operatora mozna sie pozbyc wylaczajac zgode na otrzymywanie wiadomosci promocyjnych. Inna sprawa, ze nawet wtedy przysylaja info o swoich wspanialych promocjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkowo przechodząc ulicą zobaczyłem sklep Play Zone, szybka piłka, dzień dobry, do widzenia, mam telefon.

Zdecydowałem się na All Inclusive w Play'u, 1 GB na internet miesięcznie, wuchta minut, jeszcze więcej sms-ów. Nie muszę się martwić o to, czy doładowałem konto albo patrzeć na 'stan konta'. Do tego Ace i jestem happy. Teraz tylko akumulator USB trzeba zakupić.

Dziękować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wistler ciekawy sposób podejmowania decyzji ;) Ja to się zawsze pięć razy zastanowię gdzie mi się bardziej opłaca, dlatego teraz przechodzę do heyah bo oprócz dobrej oferty dają jeszcze 120 zł przyenoszeniu do nich numeru. W sumie to gratuluję odwagi, ale jestem ciekaw czy faktycznie to ci się opłacało najbardziej...? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oferta pasuje. ;) Dzwonię, piszę, surfuję ile mi się podoba i nie płacę za to zbyt wiele. ;) Telefon może nie jest idealny, ale mnie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie podlega dyskusji, telefon na kartę na głowę bije wszystkie abonamenty. W Heyah co miesiąc doładowuję swoje konto za 30zł, kupuje sobie za to pakiet internetu bez limitu danych, pakiet 1000 SMS do wszystkich sieci, w Heyah dzwonię za darmo także niewiele tracę na pozostałe usługi :) Jak dla mnie na chwilę obecną nie ma lepszej sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że najlepiej jest wybrać ofertę abonamentową ale bez telefonu. Wtedy możemy dostać naprawdę super warunki. Na przykład w sieci t-mobile za 29 zł jest oferta która ma w ramach abonemntu 240 minut do wszystkich sieci miesięcznie. Podobna oferta za 29 zł jest także w Play.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i większosc moich znajomych siedzimy w playu i przy opcji darmowe rozmowy w sieci nie wydajemy ani grosza dzwoniac do siebie. Oby dalej play szedł tą drogą...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat nie przepadam za playem. Przyznam szczerze, że jestem trochę do nich uprzedzony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś a teflonie na raty i ofercie na kartę? Ja praktykuje to od 2 lat i wychodzi znacznie taniej niż w przypadku abonamentu, ceny telefonów które operatorzy wliczają w comiesięczne opłaty są zazwyczaj mocno wygórowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z DobrymMatem dzisiaj oferty na kartę nie są gorsze od ofert abionamentowych (nawet lepsze) np. nju mobile a jak policzysz sobie jeszcze za telefon to wychodzi Ci jednak taniej, może nie kokosy ale zawsze parę groszy w kieszeni i odejść możesz kiedy chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie mam abonament w orange. Również dokładnie sobie to wszystko przeanalizowałem i włąśnie w orange była najlepsz oferta z telefonem ( zależało mi na dobrym sprzęcie w dobrej cenie a nie miałem gotówki aby kupić go ot tak sobie).

Obecnie mam darmowe rozmowy do wszystkich Prawie 5 gb internetu oraz Nokię 735 ( windows phone ale telefon w swojej klasie nie ma konkurentów).

A i w sieci jest sporo kodów rabatowych, z których warto jest skorzystać:

http://okazje.co/kod-rabatowy-orange

Macie tam dodatkowe zniżki na telefony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...