Yavi 0 Napisano 5 Październik 2011 Zestaw do gier, złożony tak, aby był wydajny i tani. Proszę o zerknięcie i ocenę, czy się nada. Budżet mam już maksymalnie napięty, więc raczej na droższe elementy sobie nie mogę pozwolić, chyba że spadną ceny (w takim przypadku dorzuciłbym do lepszej płyty głównej i ramu geILa). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Napisano 5 Październik 2011 Czy jest sens wymieniać pamięć... Prędzej odczujesz dorzucenie coolera na CPU. Osobiście wziąłbym nieco tańsze GPU, a dorzucił do chociażby coolera CPU i lepszej obudowy. Z tego co się orientuję, warto też dołożyć do chociażby ASRocka P67 Pro3 - m.in. nieco lepiej się kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kliszka 0 Napisano 6 Październik 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Napisano 6 Październik 2011 Dlaczego zmieniłeś dysk? Jeżeli chodzi o coolery, coś takiego może Ci się spodoba: http://www.morele.net/thermaltake-contac-29-bp-clp0588-406736/, w mini recenzjach zgarnął ostatnio najwyższą notę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 6 Październik 2011 (edytowane) 1. Nie chcę karty nvidii - w grę wchodzi jedynie Radeon (i akurat ten, który podałem najbardziej do mnie przemawia, pomimo ceny). 2. Coolera na procka na razie nie będę brał. Na boxowym przecież się nie spali, a podkręcał będę i tak w przyszłości, jak komp nie będzie już dawał rady i gwarancja się skończy - wtedy dokupię po prostu wentylatorek 3. Ogólnie zestaw kliszki/a (?) do mnie nie przemawia. Gorsza karta, żeby wziąć firmowy ram, o ~30pln droższy napęd i zasilacz XFXa... Jeśli dolar skończy wariować, a ceny staną się normalne do czasu zakupu, to wezmę rany geILa (mają radiator, a były cenowo podobne do goodramów), zasilacz XFXa i lepszą płytę (Asus/Gigabyte). Przy karcie 2gb wolałbym zostać, szczególnie przy tym Asusie, bo ma dobre chłodzenie, opinie i jest to dobra marka. Jeśli ktoś proponuje zmiany, to miło by było żeby zamieścił komentarz dlaczego tak, a nie inaczej... E: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-550w-135mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ XFX Core 550w teraz jest tańszy o kilka złotych od OCZ więc brałbym jego xD Edytowane 6 Październik 2011 przez Yavi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wistler 19 Napisano 6 Październik 2011 Luk z pewnością Ci poleci najodpowiedniejszą płytę, poczekajmy na jego wypowiedź. Zerknij też do recenzji płyt głównych, jest tam kilka recenzji modeli na P67 (m.in. ASRock, Gigabyte i MSI) -> http://pccentre.pl/article/category/Plyty_glowne/cat=37;order=date Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 6 Październik 2011 Do droższego RAM-u raczej bym nie dokładał, starczą zwykłe Kingstony 1333 MHz. Jak masz dokładać do Geili, nawet parę złotych, też raczej szkoda kasy. Radiator w tej klasie pamięci to zbędny dodatek, który i tak nie poprawi słabego oc pamięci (bo to pewnie jakieś tanie, dziadowskie Elpidy 2Gb). Raczej dorzuciłbym do mobo, ten ASRock P67 Pro3 po wgraniu nowego EFI (bodajże 2.00B) całkiem nieźle prowadzi proca i pozwala na oc z offsetem (w przeciwieństwie do MSI). Jak chcesz iść wyżej, to wypadałoby dołożyć do ASUS-a P8P67, ale względem ASRocka zyskasz może trochę lepsze oc proca na napięciach >= 1,35 V, a z tego co piszesz, nie jest to dla ciebie priorytetem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 6 Październik 2011 Myślałem o geILu z radiatorem, ale ogarnąłem, że ten Kingstone kosztuje ~90 pln, więc wezmę jego. po wgraniu nowego EFI (bodajże 2.00B) całkiem nieźle prowadzi proca i pozwala na oc z offsetem (w przeciwieństwie do MSI). Jak chcesz iść wyżej, to wypadałoby dołożyć do ASUS-a P8P67, ale względem ASRocka zyskasz może trochę lepsze oc proca na napięciach >= 1,35 V, a z tego co piszesz, nie jest to dla ciebie priorytetem. Ten ASRock kosztuje w Morelach tyle samo co MSI i z tego co widzę praktycznie nie różni się specyfikacją (http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-se-397862 o ile to ten, a nie ten: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678). Mam trochę większe zaufanie do MSI, a szczerze mówiąc z tego co napisałeś niewiele zrozumiałem Jeśli będę kręcił procesor/kartę, to za jakieś 2 lata i nie przesadnie, bo nigdy tego nie robiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 6 Październik 2011 Jeśli podkręcasz i podnosisz napięcie przez ofset, to nadal mogą działać systemy oszczędzania energii (przy małym obciążeniu komputera). Na MSI nie ma takiej możliwości. Oprócz tego P67 Pro3 ma solidniejszy układ zasilający. No ale wybór należy do ciebie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kliszka 0 Napisano 6 Październik 2011 (edytowane) krótko , zwięźle i na temat : 1. płyta MSI P67A - C45 jedna z najtańszych dostępnych płyt na P67, konstrukcja bardzo podobna do GD-65, jednak ze zmniejszoną liczbą portów SATA, USB, oraz pojedynczym slotem PCIE 2.0 x16, mniejsza liczba faz zasilania niż w ASRock P67 Pro3 ( 8+2) - co odbija się na temperaturach pracy. Oprócz dobrego OC nic ciekawego 2. Radiatory na pamięciach - szkoda kasy ........... pic na wodę. 3. LG GH22NS70 - sredniak i to głośny , lepszym wyborem jest już Samsung SH-S223C lub Liteon DVD iHAS124-19 - choć kulturą pracy odbiegają od Pioneera DVR S19BLK, 4. Zasilacz OCZ StealthXStream 2 SLI 600W - solidny średniak nic po za tym . W porównaniu z jakością użytych podzespołów , konstrukcją i technologią wykonania odbiega od XFX - a którego produkuje Seasonic. Jeżeli myślisz o procesorach z serii Sandy Bridge to nie musisz kupować tak mocnych zasilaczy. Ich maksymalne TDP to 95W ,zasilanie płyty głównej 25 -30W ,zasilanie napędów , dysków oraz wentylatorów następne 20 -25W , nawet jeśli kupisz kartę graficzną z tych najbardziej wydajnych np. Radeona HD 6970 - TDP 250W przy grach 180W alboGeForce GTX 580 - TDP 244W przy grach 225W to wystarczy Ci zasilacz o max. mocy 550W . Teraz trochę matematyki - 95W + 25W + 20W + 180/250W = 320/390W , należy jednak pamiętać ,że podzespoły najbardziej prądożerne tj. - procesor CPU oraz karta graficzna nigdy nie osiągną (nie osiągają ) wartości TDP podanej przez producenta - nawet przy ekstremalnym OC . W praktyce taki zestaw będzie pobierać 265 - 285W . Sprawność zasilacza liczy się dopiero od mocy ciągłej, czyli jeśli może dostarczyć z przeciążeniem 500W przy 80% sprawności to z sieci pociągnie wtedy 625W. dla przykładu podam ci zasilacz Corsair CX430 - http://www.hardwaresecrets.com/article/ ... iew/1200/8 - 480W z samej linii +12V to nie problem dla zasilaczaCorsair 430W , http://www.hardwaresecrets.com/article/ ... iew/1284/8 - CX430 V2 ta wersja troszkę słabsza bo tylko albo aż430W. Jak widzisz wyżej wymienione zasilacze spokojnie pociągną konfigurację i5 2500K albo i7 2600K + dobra płyta główna + napędy ,dyski , wentylatory i dobrej klasy karta graficzna np. Radeon HD 6950 . Wszystko to pobierze tylko 364Wco przy wzięciu pod uwagę sprawności zasilacza testowego (można powiedzieć że ok 88% przy takim obciążeniu) daje obciążenie zasilacza na poziomie tylko 320W. Te same podzespoły ale z HD6990 będą potrzebować 523W (czyli ~460W z zasilacza). Dopiero taka konfiguracja mocno obciążyłaby podanego przeze mnie CX430 , a to nie jest zasilacz z najwyższej półki choć naprawdę solidny a i jego moc nominalna 430W w porównaniu z wymienionym przez Ciebie wydaje się bardzo skromna. 5. Na boxowym przecież się nie spali, a podkręcał będę i tak w przyszłości, jak komp nie będzie już dawał rady i gwarancja się skończy - nie wiem czy śmiać się czy płakać.... Edytowane 6 Październik 2011 przez kliszka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 6 Październik 2011 (edytowane) 1. Wyczytałem, że MSI lubią sobie spalić sekcję zasilania - prawda to? 2. Czy jeśli brałbym tego ASRocka to może być ten tańszy: http://www.morele.ne...-pro3-se-397862 czy musi być ten droższy: http://www.morele.ne...lga-1155-360678 ?? 5. Na boxowym przecież się nie spali, a podkręcał będę i tak w przyszłości, jak komp nie będzie już dawał rady i gwarancja się skończy - nie wiem czy śmiać się czy płakać.... Twój wybór co zrobisz. Na razie wystarczy mi procek bez OC, a dokupienie wentylatora w przyszłości to raczej nie problem. E: Ad3. Ten Lite on podany przez Ciebie ma opinię głośnego, Samsunga nie znalazłem na Morele, Pioneer jest za drogi Edytowane 6 Październik 2011 przez Yavi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kliszka 0 Napisano 7 Październik 2011 (edytowane) Ten Lite on podany przez Ciebie ma opinię głośnego, Samsunga nie znalazłem na Morele, Pioneer jest za drogi - na którym forum to wyczytałeś ? poszukaj uważnie ,to zmienisz zdanie... a tak na marginesie to czego oczekujesz za +/- 80zł ? Podstawowym czynnikiem który ma wpływ na jakość pracy i wydajność procesora jest jego temperatura. Pamiętaj także ,że i5 2500K ma odblokowany mnożnik .... Jak chcesz zaoszczędzić to kup sobie i5 2400 i tańszą płytę z chipsetem H61 lub H67 , do gier ta konfiguracja w zupełności wystarczy . Intel Core i5 2400 niewiele ustępuje i5 2500K, co nie dziwi, gdy spojrzy się na wydajność który na standardowych ustawieniach jest tylko 200MHz szybszy. Po podkręceniu sytuacja się pogarsza, jednak i tak jest w stanie wyprzedzić wykręconego do 4GHz Core i5 760. . Z racji ograniczonego OC bardzo dobrze prezentuje się pobór energii, i5 2400 to procesor niezwykle energooszczędny. Edytowane 7 Październik 2011 przez kliszka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 7 Październik 2011 (edytowane) Ten Lite on podany przez Ciebie ma opinię głośnego, Samsunga nie znalazłem na Morele, Pioneer jest za drogi - na którym forum to wyczytałeś ? poszukaj uważnie ,to zmienisz zdanie... a tak na marginesie to czego oczekujesz za +/- 80zł ? Oczekuję napędu, który będzie działał. Opinie o tym, że Lite On jest głośny można znaleźć nawet na Opineo/Ceneo/Skąpcu. To, czy będzie miał kilka decybeli więcej, czy mniej aż tak mnie nie rusza. Tak ciężko zrozumieć, że ktoś nie chce kręcić procesora od razu? Czy to, że podkręcę go za jakiś czas jest aż taką zbrodnią? Kupuję komputer na lata, a nie na kilka miesięcy, więc możliwość dobrego OC (tak jak w przypadku 2500k) jest dla mnie opcją przyszłościową. E: Jakby ktoś był na tyle miły, żeby odpowiedzieć na pytania z poprzedniego posta, to byłoby fajnie Edytowane 7 Październik 2011 przez Yavi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 7 Październik 2011 1. Wyczytałem, że MSI lubią sobie spalić sekcję zasilania - prawda to? 2. Czy jeśli brałbym tego ASRocka to może być ten tańszy: http://www.morele.ne...-pro3-se-397862 czy musi być ten droższy: http://www.morele.ne...lga-1155-360678 ?? To pewnie tyczyło się modeli na AMD770/870, którym się to zdarzało. Na LGA1155 raczej nie ma z tym problemów. Jak nie będziesz w przyszłości mocniej podkręcał, to P67 Pro3 SE powinien wystarczyć. Jednak osobiście wolałbym dołożyć do P67 Pro3... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 7 Październik 2011 (edytowane) Dorzucę do Pro3, najwyżej pogłoduję przez jakiś czas Jeżeli cena XFX Core 550W nie pójdzie w górę (chwilowo jest promocja) to wezmę też ten zasilacz. E: i5 2500k podrożał o 100 w ciągu jednego dnia, więc pozostaje mi czekać aż potanieje/wyjdą Bulldozery i potanieje Edytowane 7 Październik 2011 przez Yavi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 8 Październik 2011 Co brać zamiast tego ASRocka p67 Pro3 (oprócz wspomnianego wcześniej MSI)? Bo chwilowo go nie ma w asortymencie i nei wiem czy pojawi się zanim będę zamawiał. Najlepiej coś cenowo podobnego (maksymalnie 450 na morele.net, najchętniej ~400zł). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 9 Październik 2011 W miarę sensownie wygląda jeszcze Gigabyte GA-P67A-D3-B3: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-p67a-d3-b3-386511/ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 9 Październik 2011 (edytowane) I ona będzie lepsza od MSI, gorsza od MSI, czy taka sama? Bo podejrzanie tania jest, a jeśli ma być gorsza, to o ile nie będzie Asrocka wezmę MSI. E: Już widzę, że ASRock jest, ale mimo wszystko może ktoś odpowiedzieć Edytowane 9 Październik 2011 przez Yavi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 9 Październik 2011 Ten GB to coś raczej podobnej klasy MSI P67A-C45, rewelacji nie ma. Za to cena całkiem fajna, jak na szalejącego dolara. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yavi 0 Napisano 9 Październik 2011 Jutro najprawdopodobniej zamawiam PC (o ile ceny znów nie podskoczą). Tak więc finalnie, czy ten zestaw jest ok, wszystko do siebie pasuje itp? http://img850.imageshack.us/img850/4691/pcaktualne.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 10 Październik 2011 Wygląda dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach