mateuszpwn 0 Napisano 20 Wrzesień 2011 Witajcie, Chciałem rozpocząć dyskusję o wpływie technologicznych fenomenów ostatnich lat na nasze życie. Czy uważacie, że takie zjawiska jak hacking, YouTube czy wreszcie telefonia komórkowa mają na nas i na otaczający nas świat pozytywny wpływ? Jeśli nie, to dlaczego? Czy którekolwiek z wymienionych zjawisk uważacie za istotne? pozdrawiam, Mateusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wistler 19 Napisano 20 Wrzesień 2011 Na ten temat masz sporo informacji, nie tylko w sieci. Tutaj debatę można ciągnąć długimi godzinami, wszak do "technologicznych fenomenów" możemy zaliczyć wynalazki od rewolucji przemysłowej włącznie. Jeżeli jednak chodzi o ostatnie lata - myślę, że można tutaj mówić o dwóch dekadach, czyli od początków internetu w Polsce. Niedawno była rocznica, wszystkie media o tym trąbiły, pojawiło się też trochę publikacji na ten temat. Odsyłam od Focusa czy Newsweeka po tvn z programem "Coś tam na śniadanie" - rocznica była pobudką do rozmów na temat blogowania oraz vblogów i nie tylko. Czy są to rzeczy istotne? Bardzo. Mają one ogromny wpływ na nasze codzienne życie, kulturę oraz wszelakie tematy dotyczące człowieka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Grzesiek 0 Napisano 20 Styczeń 2012 Jasne, że ten temat może się ciągnąć, ale czemu nie? Każdy z nas ma swoje indywidualne doświadczenia z technologiami, Internetem i warto się nimi powymieniać. Nie powiem nic odkrywczego, stwierdzając, że wpływ technologii jest ogromny. W tym momencie bez Internetu, to jak bez ręki;) Moja praca związana jest właśnie z IT, ale myślę, że "przeciętny" użytkownik może mieć takie same odczucia. Pracuję w 3Services Factory w katowicach i mogę powiedzieć, że jednym z najważniejszych wpływów, jakie zauważam to te dotyczące nie tylko prywatnego korzystania z netu, ale też tego, jak technologie wpływają na funkcjonowanie firm (a co za tym idzie - na gospodarkę). U nas klienci decydują się na usługi związane przede wszystkim z zabezpieczeniem ich danych. Nowe technologie niosą za sobą nowe zagrożenia - w firmie już nie wystarzy mieć antywirusa, żeby odpowiednio chronić swoje informacje. Awarie sprzętu, czy włamania mogą mieć fatalne skutki dla działania całego przedsiębiorstwa, dlatego rozwija się współpraca z profesjonalistami, którzy mają przeciwdziałać takim zagrożeniom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi