raffixon 0 Napisano 20 Wrzesień 2011 (edytowane) No wiec mam dziwny problem mam nowy komputer ,nowe czesci. Problem jest taki ze komputer po formacie chodzi nawet caly dzien bez problemow, mecze go grami itp i nic! Dziala super! Nawet byl wylaczany na 8 h przez caly dzien i uruchamia sie bez problemu. A teraz najlepsze zawsze co rano wyskakuje mi Blue screen o_0 "czemu tylko rano" ? musze sie meczyc np Formatem lub przywracaniem systemu zeby go ponownie uruchomic wtedy znowu dziala bez problemu az do rana:> Moj sprzet to : Dysk: WD AV-GP 1,5TB, 64MB Cache, SATA 2 (WD15EURS) Karta G:Club3D Geforce GTX 560Ti CoolStream OC Edition, 1024MB DDR5 Plyta Gl:ASUS P7p%%D ATX DDR3 CPU: Intel COre i5-750 Box 8192 kb , LGA 1156 Ram: 6GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz Cl8 (4GB wlozone) Zasilacz:Aerocool Vx-E ATX Corsair 750W nom wiec rano wlaczam i przed wgraniem sie do windowsa wyskakuje na chwile Bluescreen z Technical info: Stop:0x0000004E (0x0000000000000099. 0x00000000000A063B. 0x0000000000000002. 0x00000000000A08BB " niejestem pewien koncowki "08BB" Pozniej wyskakuje taki bluescreen : i taki: Po przywroceniu systemu komp dziala pieknie az do nastepnego ranka.....Sprawdzilem karte graficzna wymnieniajac na inna i tosamo sie dzieje mialem 3x po 2GB wlozone ramy wyjolem 2Gb i tosamo wiec co to moze byc? Robilem juz niektore testy dysku ,pamieci ,karty graficznej nic nieznalazlo bledow ... co robic slyszalem ze te plyty wadliwe ? Edytowane 20 Wrzesień 2011 przez raffixon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 20 Wrzesień 2011 na myśl przychodzą mi dwie rzeczy: uszkodzona pamięć RAM (lub źle dobrane ustawienia) lub bad sectory na dysku twardym. Pamięć ram możesz sprawdzić za pomocą programu Memtest (dosowy). Na szybko można też spróbować odpalając program HyperPI na 4 wątki, próbki 32M. Dysk twardy sprawdzisz za pomocą programu HDD Regenerator. Do takich diagnostycznych spraw najlepiej jest pobrać coś takiego jak Hirens boot CD i wypalić na płytce. Jak uruchomisz z niej komputer to będziesz miał dostęp do wyżej wspomnianych programów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 20 Wrzesień 2011 Sprawdź pamięci programem memtest (nagraj na płytę/pendrive i zbootuj), bo ten pierwszy z 4E na końcu to często jest z tym związany. Ten z 7E na końcu to według Microsoftu problem z adapterem kart Flash. Ten z końcówką 1A też niby do pamięci się odnosi. Sprawdzaj każdą kostkę z osobna w memtest, może któraś jest uszkodzona. Napięcia masz ustawione na auto? Niby kostki nie wymagają jakiegoś szczególnie wysokiego napięcia, bo według specyfikacji są zgodne z Sandy, ale może bios daje zbyt wysokie. @up Uprzedziłeś mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 20 Wrzesień 2011 1.system legalny i zaktualizowany do konca 2.oprocz standardowych sprzetow typu myszka klawiatura to nic szczegolnego 3. juz tez kombinowalem z update, jest an maxa zaktualizowany, automatyczny update tez wylaczylem i ciagle to samo Programem Memtest tez skanowalem ale tylko okolo 40 minut zaraz zrobie to do konca testowalem tez rowniesz dysk twardy i nic niewykrylo. Pod uwage przypominam ze blad wyskakuje tylko rano a gdyby byl to problem pamieci dostawal bym bluescreena czesciej Przeskanuje to jeszcze raz, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 20 Wrzesień 2011 Odłączasz na noc komputer od prądu (wyłączasz listwę)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 21 Wrzesień 2011 Niewylaczalem niegdy ale i tez to probowalem i i dalej tosamo. Przeskanowalem Memtestem i nic zerro bledow dzisiaj przetestuje dysk tym programem ale jakim programem ? HDD Regenerator neiznalazlem na tej plytce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 21 Wrzesień 2011 HDD Regeneratora nie polecam. Znajdziesz tam np. HDAT2, MHDD, Victoria. Uruchom tylko skanowanie bez naprawiania (jeżeli żaden z tych programów nie będzie widzieć dysku to trzeba włączyć emulację kontrolera IDE na SATA). Inna sprawa to kwestia jak jest dysk podzielony. W niektórych wypadkach przy tak dużym dysku problem może występować, jeżeli dysk ma błędną tablicę partycji (widziałem przypadki w których standardowy program dostarczony z systemem cuda tworzył i partycje potrafiły na siebie "nachodzić"). W tej kwestii polecam Gparted. Jaki masz program antywirusowy? Skanowałeś komputer? Jakie aplikacje uruchamiają się razem z systemem? Może coś ma błędy i pamięć "wycieka"... BIOS do płyty głównej najnowszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 21 Wrzesień 2011 Program antywirusowy to darmowy avast, nic szczegolnego nieuruchamia sie podczas startu tylko sterowniki i antivir. Watpie ze pamiec "wycieka" poniewaz nic takiego sie nieuruchamia nawet jak gram w wiedzmina 2 czy cos na full detalach nic sie niewysypuje jedynie rano "death". Hmm a co do BIOSU tez myslalem nad proba zaktualizowania plyty ale wtedy bedzie chyba po gwarancji jesli cos niewypali conie ? A pozatym slyszalem ze to nietakie latwe bo ja nigdy tego neirobilem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 21 Wrzesień 2011 W nowych płytach głównych sprawa wygląda na tyle dobrze, że samą aktualizację zrobisz z poziomu BIOSu (EFI...). Szansa, że zabraknie prądu jest na tyle mała, że raczej Cię to nie spotka (mnie to nigdy nie spotkało, a aktualizowałem już przynajmniej ok 100 razy BIOS). Żeby podać ci informację o BIOSie to potrzebuję dokładny model i informację o płycie głównej (w pierwszym poście mało konkretne info...) Testu powierzchni jeszcze nie robiłeś? Sprawdź też w wolnej chwili informację z S.M.A.R.T (o ile będzie to możliwe) z użyciem np. SpeedFana i rzuć screena. Jeżeli wszystko będzie ok (nic z rad nie pomoże) to doszukiwałbym się usterki w sprzęcie - coś ma problemy z zimnym startem - płyta główna, zasilacz, etc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 21 Wrzesień 2011 Hmm no niewiem jakie informacje o plycie ci podac Asus "P7P55D" to chyba model plyty czy nie ? W Biosie tez nieumie znalesc jak zaktualizowac Screen Speedfana: Uploaded with ImageShack.us a co do S.M.A.R.T tez nic niewykryl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 21 Wrzesień 2011 Owszem - P7P55D to model płyty głównej, natomiast to co jest w pierwszym poście to już nie bardzo http://www.asus.com/...7P55D/#download - tutaj masz link, najnowszy BIOS to 2003 (poprawki stabilności...), pobierasz, wypakowujesz na pendrive'a. Aktualizacje robi sie z użyciem narzędzia EZ-Flash dostępnego przy bootowaniu... Po aktualizacji ładujesz domyślne ustawienia (Load Setup Defaults / Load Optimized Setup Defaults) i zapisujesz. Dopiero potem ustawiasz po swojemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 22 Wrzesień 2011 to teraz krotko i na temat co to ten EZ-Flash ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 22 Wrzesień 2011 Wystarczy do manuala od płyty zajrzeć... czy pogooglować EZ-Flash to narzędzie zintegrowane w pewnym sensie z BIOSem służące do flashowania BIOSu bez uruchomienia systemu operacyjnego... (czyli jak pisałem podczas bootowania jest informacja jak wejść do tego narzędzia, czasami też można wejść do niego z menu BIOSu płyty głównej)... Co to jest i jak to działa to sprawy drugorzędne. Istotne jest aby wiedzieć, że coś takiego istnieje i można z tego skorzystać tak jak pisałem wyżej (plik z BIOSem na pendrive'a i potem z górki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffixon 0 Napisano 22 Wrzesień 2011 Mialem EZ-Flash 2 ale i tak sobie poradzilem w sumie nie bylo takie trudne jak inni opowiadali :> Wiec mialem starsza wersje biosu teraz mam najnowsza teraz mecze kompa grami z nadzieja ze jutro rano normalnie odpali xD jesli nie to odsylam plyte i biore nowsza jakas bo jestem pewny ze nic innego to nie jest dzieki wam za pomoc:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach