Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Isiek121

Komputer do gier bez monitora do 3600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Z racji awarii mojego dotychczasowego sprzętu muszę kupić kompa w trybie natychmiastowym. Pierwszy zestaw na jaki wpadłem to

http://www.komputronik.pl/product/127054/Strefa_Gier_i_Rozrywki/Komputery_i_akcesoria/Komputronik_Infinity_Game_ON_3100_F098_.html

ale coś nie mam przekonania do komputronika i ich zestawów.

Czy moglibyście podpowiedzieć co wymienić w tym komputerze (bądź jaki inny zestaw wybrać) by przy niezmienionej cenie zwiększyć wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygląda to źle, choć w sumie grafika mogłaby być lepsza, np. Geforce GTX 570.

Spokojnie można kupić słabszy zasilacz, np. Seasonic S12 II 520W wystarczy na luzie. Zamiast chłodzenia wodnego można pomyśleć o np. Zalmanie CNPS10X Performa lub o Flex + dodatkowy wentylator.

Można też trochę zaoszczędzić na RAM-ie, kupując najtańszy zestaw 2x4GB 1333 CL9 od Goodrama lub Kingstona.

Co do płyty głównej, to minimum ASRock P67 Pro3. Jak więcej masz kasy, to można dołożyć do ASRocka P67 Extreme4 lub ASUS-a P8P67 Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przede wszystkim o to chłodzenie mi chodzi. Czy wodne to zbędny bajerek w tym komputerze generujący koszty, czy może jest tam niezbędny i przy paru wentylatorach po prostu mi się zagrzeje? Jeśli chodzi o RAMy, będzie różnica w wydajności pomiędzy 1333 a 1600, czy mocniejsze RAMy przydadzą się tylko do OC? I procek jeszcze, "odblokowany mnożnik" to tylko wabik na takich frajerów jak ja co myślą że drugie tyle wyciągną z tej machiny jak ją podkręcą? I czy na proponowanym przez Ciebie chłodzeniu też będę mógł bezproblemowo sobie pokręcić? No i przede wszystkim karta graficzna, rozumiem że różnica w wydajności będzie zauważalna, gdy podmienię kartę na wskazaną przez Ciebie?

No i może miałbyś gdzieś linka do zestawu bardziej przez Ciebie preferowanego, bo tak naprawdę ten komputronikowy to po prostu pierwszy który jako-tako wpadł mi w oko.

I dzięki za zainteresowanie;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika trochę słabiutka. O wiele lepiej brać choćby GTX 560 Ti (w Twojej konfiguracji Ti brak). Zamiast Seasonica, którego podał Luk, weź XFX 550W. Nic nie stracisz, bo XFX są robione właśnie przez Seasonica i na ich "bebechach". Zaoszczędzisz za to trochę kasy.

Co do procesora to chłodzenie wodne w tym przypadku jest niepotrzebne. 2500K jest procesorem stosunkowo chłodnym nawet gdy go podkręcisz do 4,5 GHz. Chociaż na boxie dołączonym do zestawu bym go nie trzymał po OC :) W kwestii RAM to na tej platformie właściwie nie ma znaczenia jakie kupisz, tym bardziej do gier. Sandy Bridge ma tak ogromną przepustowość, że spadek wydajności jest minimalny, o ile w ogóle jest. Swoją drogą dziwnie drogi mi się ten zestaw wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też wydaje mi się, że ten tysięczny dysk, przepakowane RAMy i wodne chłodzenie jest po to, by mydlić oczy. To może jakiś zestawik, który byłby wydajniejszy i "pewniejszy" od tego komputronikowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zamiar składać właśnie tam? Mogę coś dobrać w konfiguratorze.

konfiguracja.png

Zostaje jakieś ~200 zł na obudowę. Nie będzie oczywiście tak zajefajna, jak ten Fractal, ale za to pograsz we wszystko w najwyższych ustawieniach, co na tym GTX 560 nie jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłbym sklep, bo drogi jest. Dla przykładu płyta w morele.net kosztuje ~350 zł, a proc ~750 zł.

Co do chłodzenia, to podejrzewam, że CNPS10X Performa nie będzie jakoś wyraźnie słabszy od tego turbo-pro wodnego chłodzenia Corsaira, za to jest sporo tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SiwyAK, dzięki za zestaw.

Nie jestem przywiązany jakoś specjalnie do sklepu, więc chętnie przyjmę wszelkie inne rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz poszukać to co wypisałem, ale w innych sklepach przez np. ceneo. Komputronik jest cholernie drogi, sam nie wiem za co się tam tyle płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki sklep polecalibyście, który właśnie składałyby komputery? Nie uśmiecha mi się skręcanie tego wszystkiego na kolanie, chętniej oddałbym te wszystkie śrubki w ręce ludzi, którzy znają się na tym bardziej ode mnie:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wolałbym żeby nie wysyłali do mnie komputera kurierem. Podczas transportu różnie mogą się z nim obchodzić...

Jak już bierzesz cały komputer, to lepiej zamówić przez neta i odebrać osobiście. W jakim mieście mieszkasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Studiuje we Wrocku, tak więc mam możliwość tam odbioru osobistego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pomyśl o np. Arest.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...