Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Entriice

Problem z Athlon xp 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim procesorem. Przed ponownym instalowaniem windowsa wszystko było ok, czyli procesor wskazywał 1,8 ghz teraz po formatowaniu wskazuje jedynie 1,1 ghz. Zdążyłem się już zorientować że może być to wina złego mnożnika na zegarze CPU. Jednak jest problem gdyż w moim Biosie nie mogę go zmienić. Wysyłam fotki. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.

Ps. Dodaje także screen z programu CPU-Z, aha i moja płyta główna to Gigabyte KT600. (tak wiem jest to komputer stary ale tu nie o to chodzi.)

post-11893-0-36896200-1314712333_thumb.jpg

post-11893-0-33916700-1314712356_thumb.jpg

post-11893-0-45966600-1314712378_thumb.jpg

post-11893-0-99519600-1314712521_thumb.jpg

Edytowane przez Entriice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to wina mnożnika tylko złego taktowania magistrali. Powinna być na 166 Mhz, ale z tego co widzę zakres tylko do ok 133 MHz). Pamięć powinna wtedy być na 333 Mhz (166 MHz x 2), o ile pracuje z takim taktowaniem. Płyta chyba coś nie za dobrze funkcjonuje. Na początek proponuje wybrać z głównego menu BIOSu Load Optimized Defaults.

Jeżeli nadal będzie źle to pozostaje jeszcze spróbować CTRL+F1 na głównym ekranie konfiguracji BIOSu (tam gdzie jest wybór poszczególnych menu). Wtedy pojawi się więcej opcji.

Inna opcja to aktualizacja BIOSu (jeżeli nie masz najnowszego), gdyż tego typu problem sugeruje niepoprawne wykrywanie procesora przez płytę główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie próbowałem już tej opcji default i ctr +f1 też i nic więcej tam nie było. Proces aktualizacji biosu to coś trudnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli płyta ma odpowiednie narzędzie do Flashowania to jest to operacja dość prosta (z poziomu Windowsa większe ryzyko, że coś pójdzie nie tak...).

Co do samej płyty głównej musisz wiedzieć jaki masz model (bo na KT600 jest tego trochę: http://www.gigabyte.pl/products/select2/mb/socket_a/via_kt600/) no i rewizja - jeżeli było więcej niż jedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.gigabyte....0/download/bios - najnowszy BIOS to F15, jeżeli masz niższy niż F9 to bardzo prawdopodobne, że dlatego nie działa tak jak powinno (wprowadzono wsparcie dla bartona 2500+).

Twoja płyta z tego co widzę ma Q-Flash, więc sprawa jest dość prosta. Pobierasz: http://download1.gig...7vt600_f15.exe. Wypakowujesz na pulpit, czy gdzieś indziej i 3 pliki wrzucasz na pendrive'a - do głównego katalogu (jeżeli ten Q-Flash nie jest mega archaiczny to z pendrive będzie się dało zaktualizować). Wchodzisz do konfiguracji BIOSu. Na głównym ekranie F8. W nowym oknie, które się pojawi wskazujesz plik z BIOSem: 7VT600.F15 i gotowe.

Po wszystkim wchodzisz do BIOSu -> CTRL+F1 -> Load Optimized Defaults -> Save & Exit...

Jeżeli nie braknie prądu, etc. to cały proces pójdzie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeżeli się coś nie powiedzie?? I mam rozumieć że wystarczy wrzucić te pliki na pendrive, potem w biosie odpalić f8 i już wszystko będzie ok ?? Daje jeszcze raz ss z CPU-Z na wszelki wypadek czy wszystko dobrze podałem.post-11893-0-99877300-1314783127_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i masz BIOS F8, więc problem będzie w wersji BIOSu. Pobierz wersję F15 i postępuj wg instrukcji, które dałem wyżej.

Jeżeli by nie czytał z USB to trzeba wrzucić na dyskietkę... (ale takie problemy to w najwcześniejszych rewizjach tego typu oprogramowania).

Cały proces trwa krótką chwilę i naprawdę trzeba mieć pecha, żeby w tym momencie np. prądu zabrakło.

Jeżeli po flashowaniu samo się nie zrestartuje to trzeba nacisnąć klawisz (ESC, czy coś innego - zawsze wszystko pisze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. spróbuje to wykonać po tej "operacji" dam znać czy się udało czy tez coś źle poszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno małe pytanie. Czy muszę instalować każdą aktualizację oddzielnie czy wystarczy tylko tą "F15" ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko F15 - zawiera w sobie wszystkie wcześniejsze poprawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nic... nie da rady tego wgrać. gdy wgrywam te pliki na pendrive i robię ten q-flash wyskakuje taki komunikat:

post-11893-0-00336600-1314888284_thumb.jpg

zaś gdy spróbowałem przez dyskietkę to owszem wyświetliła się lista plików znajdująca się na niej lecz gdy wybrałem ten wskazany menu wyglądało tak:

post-11893-0-48992300-1314888379_thumb.jpg

i było ono takie przez cały czas zostawiłem komputer na 1h po czym zresetowałem i wszystko było po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz archaiczną wersję Q-Flasha... Aktualizacja tylko z dyskietki (jeżeli masz tylko te pozycje w menu Q-Flasha). Po wybraniu Update BIOS from Floppy powinno odczytać Ci listę plików. Mógłbyś pokazać co za pliki się pokazują i który wybierasz? Jeżeli aktualizujesz z dyskietki musisz być pewny, że dyskietka jest w 100% OK (najlepiej zrobić pełny format, nie szybki i wgrać pliki po tym)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze tak: wyłącz kompa, zrób Clear CMOS (zewrzyj piny śrubokrętem). Na płycie poszukaj przełącznika oznaczonego SW1 i przestaw go w pozycję Auto. Następnie włącz kompa i w BIOS-ie załaduj domyślne ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przypomniało mi się, że możesz mieć włączoną blokadę Flashowania BIOSu (czy to zworką czy to opcją w BIOSie). Nazywa się to zazwyczaj Bios Flash Protect, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka to by była opcja w BIOSIE ? Bo raczej majstrować nie będę bo laikiem jestem w takich sprawach ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spojrzałem do manuala i nie ma tam wzmianki o takiej opcji. Zworki też brak. Próbowałeś ze sprawdzoną dyskietką to flashować? Pliki z archiwum wrzucasz bezpośrednio na sformatowaną dyskietkę. Wskazujesz plik z BIOSem...

Inna metoda różni się tylko tym, że z poziomu Windowsa tworzysz bootowalną dyskietkę (przy formatowaniu jest opcja) i wypakowujesz archiwum.

Potem jak uruchomisz komputer z dyskietki to wpisujesz autoexec.bat i uruchomi się flashowanie (o ile samo się to nie uruchomi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj idę dopiero po szkole po dyskietkę ;) Dam znać jak uda mi się coś zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...