Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
gabriel83

Szukam pomysłu - billboard dla apteki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Kręcę się z tym już pare dni i brak mi chyba weny, wiec zwracam się z tym problemem na forum.

Chcę wykonać projekt na bilbord pewnej apteki i brak mi pomysłu graficznego wykonania tego projektu, może macie jakieś pomysły. Będę wdzięczny za podpowiedz. I moje drugie małe pytanie jest takie. Wykonywałem wcześniej projekty różnego rodzaju ale nigdy tej wielkości, wiec czy są do tego jakieś wskazania co do wydruku czy wszystko odbywa się standardowo jak np . przy projekcie ulotek czy plakatów?

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Pozdrawiam gabriel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt przygotuj w programie, w którym przygotowuje się inne materiały do druku, np. ulotki. Ja skorzystałbym z Illustratora lub InDesigna. Świetnie sprawdzi się także CorelDRAW.

Co do samej grafiki, staraj się stosować jak najwięcej elementów wektorowych. Wówczas przy konwersji do dużych rozmiarów nie będzie straty jakości. Jeżeli na potrzeby projektu będziesz kupował/stosował zdjęcia, niech będą w największej możliwej rozdzielczości - przy billboadach wystarczy 100 dpi, ale jeśli jego powierzchnia jest dużo, nawet 100 dpi może stanowić problem.

Co do samego pomysłu, zobacz kilka reklam innych aptek :) W przypadku billboardów ważne jest, by kreacja graficzna nie zawierała zbyt wielu elementów.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt przygotuj w programie, w którym przygotowuje się inne materiały do druku, np. ulotki. Ja skorzystałbym z Illustratora lub InDesigna. Świetnie sprawdzi się także CorelDRAW.

Co do samej grafiki, staraj się stosować jak najwięcej elementów wektorowych. Wówczas przy konwersji do dużych rozmiarów nie będzie straty jakości. Jeżeli na potrzeby projektu będziesz kupował/stosował zdjęcia, niech będą w największej możliwej rozdzielczości - przy billboadach wystarczy 100 dpi, ale jeśli jego powierzchnia jest dużo, nawet 100 dpi może stanowić problem.

Co do samego pomysłu, zobacz kilka reklam innych aptek smile.png W przypadku billboardów ważne jest, by kreacja graficzna nie zawierała zbyt wielu elementów.

Dzieki za odpowiedz.. Do wyboru mam programy fotoshop albo corel bo na nich sie nie znam, lecz nacisk klade na photoshopa. Dziekuje za podpowiedz co do grafiki wektorowej napewno sie przyda. Sprawdzalem reklamy innych aptek juz przed dodaniem tematu na forum smile.png Mam jeszcze czas na wykonanie tego projektu wiec wole sprawe dobrze przemyslec gdyz domyslam sie ze ten projekt bedzie pewnego rodzaju sprawdzianem, jesli przejdzie bede mial ich wiecej, a powielac pomyslow tez bym nie chcial bo jesli klient zrobi to co ja czyli zerknie na reklamy innych aptek i dopatrzy sie podobienstwa to ja wyjde na malo kreatywnego ( co juz pewnie i tak myslicie po temacie)

Pozdrawiam gabriel

Edytowane przez gabriel83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz, aby grafika wektorowa w Photoshopie zachowała swoją "wektorowość", wklej ją jako obiekt inteligentny - po naciśnięciu Wklej wyskoczy odpowiednie menu.

Gdybyś potrzebował krytycznego spojrzenia na zrealizowany projekt, możesz na mnie liczyć ph34r.png

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chce zaznaczyc iz konto z ktorego zaczynalem ten temat jest moje ale w zwiazku z tym iz chce tu dluzej zabawic zalozelem normalne :)

Znalazlem dość ciekawą strone która jest poswiecona w wiekszosci grafice http://www.graphixshare.com/ lecz nie moge sie doczytać o prawach autorskich zawartych na niej plikow.

Sa dosc mile dla oka i uproscily bi mi prace ale wole sie upewnic.

I moze znacie jakies podobne stronki w ktorych sa grafiki np. wektorowe do wykorzystania bez strachu o prawa autorskie?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Legalność zasobów na tej stronie poddałbym pod wątpliwość, zwłaszcza, że w regulaminie mają zapis, że żadne pliki nie są przechowywane na ich serwerze :) Poza tym te zdjęcia są za ładne, żeby były darmowe... (Ale mogę się mylić.)

Listę serwisów z darmowymi zdjęciami znajdziesz tutaj:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjecia polecam kupować fotolia.com lub istock, stock itd tam masz pewnośc legalnosci zdjęć tylko pamiętaj do druku potrzebna jest rodzielczość 300dpi

Edytowane przez aga2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj na nielegalne zdjecia ich wykorzystanie do celów zarobkowychpodlega karze, wiec moze lepiej wykupic niz wydrukować bilbord, a pózniej robic good nowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to skąd brać zdjęcia, żeby nie zapłacić kary, że tak spytam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z google images zaznaczasz sobie ze usdostepnione do wykorzystania i modyfikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...