Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
keniuq12

[3600-3700] Komputer do gier + monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Co do modowania to może nie jest takie trudne o ile oczywiście masz serię, która się moduje... Większość nowych nawet referentów (nie wspominając o niereferentach) ma z tym "mały" problem. O ile w przypadku pierwszych HD6950 raczej trudno było trafić na takiego, który się nie odblokowuje, to teraz trzeba szukać unlocków. Co do wyższości Radka nad GeForcem to wszystko zależy do jakich gier będzie go używać. Sam specjalnie za PhysX nie przepadam (mam Radeona, więc go nie ma), ale zdarzają się osoby, które zwracają na to uwagę. Także kwestia wydajności jest ciekawa, bo skoro na obu masz powyżej 60 FPS, a Radek jest lepszy o GF np. o 4 FPS to co to za różnica. Fakt, jest mniej wydajny, ale kto to zauważy w grze. Zresztą zawsze może kupić np. MSI GTX 560 TI Hawk lub innego niereferenta i w wielu grach możesz dogonić jak nie przegonić HD6950. Tu jest tylko i wyłącznie kwestia preferencji i zaufania do producenta. Co do zasilacza, jeśli kosztują tyle samo, to ja nie widzę różnicy między 450W i 600W. To, że zostanie w zapasie to chyba problemu nikomu nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość osób które decydują się na karty GeForce robi to dlatego ,że karty tej firmy wspierają technologię PhysX oraz CUDA .Nie wiedzą jednak ,że gier wykorzystujących pierwszą technologię jest bardzo mało i nie zanosi się aby było ich więcej. CUDA - to technologia umożliwiająca przeniesienie na kartę graficzną obliczeń wykonywanych do tej pory na procesorze. Ma ona wspierać obróbkę grafiki /video .Dopóki jednak programy z tą technologią nie będą darmowe ( dostarczane z płytką CD przez producenta płyty) to jest to tylko iluzja. Z pojawieniem się DirectX 11 producenci projektują gry, które obsługują teselację, Np . : Alien vs Predator , STALKER: Zew Prypeci , Metro 2033 .Dzięki temu ,że Radeon znacznie poprawił tą technologię w swoich kartach jest dla mnie lepszym wyborem niż produkty GeForce . To oczywiście moje prywatne zdanie ,nikogo nie namawiam do zakupu Radeonów , przyłączam się do opinii mojego poprzednika ,że to jest tylko i wyłącznie kwestia preferencji i zaufania do producenta.

Co do zasilacza - właśnie w tym problem ,że nie kosztuje tyle samo niż 450..

Edytowane przez kliszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem odnośnie karty graficznej nie zasilacza, ale skoro wspomniałeś o zasilaczu, który dobrałem do zestawu to właśnie wzorowałem się na tym by był obciążony w okolicach 50% i skoro złożyłeś już kilka zestawów dobrze wiesz jakie płyną z tego korzyści efektywności i głośności, a tak poza tym to... dlaczego nie? zasilacz nie jest drogi i świetnie trzyma napięcia. Wracając do benchmark.pl nie wiem po czym wywnioskowałeś, że traktuję ten portal jako serwis niszowy? tego nie będę komentował dodam tylko, że właściwe zrozumienie mojej wypowiedzi było takie by wyciągnąć wnioski z kilku serwisów traktujących o sprzęcie, a nie tylko jednego. Ja np. wybrałem nvidię choć kilka lat leciałem na radeonach ze względu na to... że po prostu wybrałem nvidię. Generalnie zestaw, który "złożyłeś" jest także bardzo dobry i wydajny. Ja składam kompy od czasów 486SX i wcale nie uważam, że mam prawo używać tego jako argumentu, który będzie świadczył o tym, że mam "większą" rację. Natomiast bardzo podoba Mi się obudowa, którą dałeś do zestawu

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjacielu ,nie szukam z tobą zwady , co do zasilacza którego użyłeś w zestawie - potwierdzam ,że to bardzo dobry zasilacz ale stanowczo za mocny do tej konfiguracji . Efektywność i głośność zasilacza zależy od jego konstrukcji i jakości wykonania a nie od jego mocy. Nie chcę się z nikim tutaj sprzeczać , wcale nie twierdzę ,że mój zestaw jest najlepszy i daleki jestem od tego ale uwaga ,że można złożyć lepszy ... w tej cenie - zapraszam ,masz pole do popisu .

Edytowane przez kliszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozum Mnie źle, nie chciałem Ciebie urazić powiem więcej bardzo Cieszę się, że odwiedziłeś to forum (trzeba Je w końcu rozruszać ;-)). Poza tym Sam mogę wyciągnać wiele kożyści z twoich wypowiedzi. Np. ten Coolermaster chwilowo wstrzymał moje zamówienie na Aerocool, ale co do zasilaczy to nie zgodzę się z tym, że efektywności i głośność zależy tylko od konstrukcji i wykonania, a za przykład podam mój zasilacz (620HX)

14c9n55.jpg

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cieszę się ,ze tak uważasz ja też wiele uczę się od innych (Was) ale co do zasilaczy mam troszkę inne poglądy...jak tylko będę mógł tak będę wspierać Wasze forum i mam nadzieję ,ze nasza współpraca przyniesie wiele korzyści uczestnikom tego forum .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kliszka

Wychodzę z założenia, że lepiej jednak mieć ten zapas. Nigdy nie wiesz, czy nie trafi się okazja, żeby kupić GTX 580, albo jakiegoś dwurdzeniowca. Co do wypisywania co to jest CUDA i PhysX to niepotrzebnie, bo trochę się już o tym rozpisałem w różnych recenzjach :) Co do Radeon vs GF to trzeba spojrzeć też na cenę. HD6950 jest zwykle droższy od GF (chyba, że kupujesz coś pokroju Vertex3D). Fakt, sam kupiłbym Radeona, bo już trochę ich miałem i nigdy nie było z nimi problemu. Ale to jak widzisz i sam przyznałeś tylko czyste preferencje. wink.png Swoją drogą XFX-y fajne, wszystkie przecież robione przez Seasonica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie forma reklamy ale ja też preferuję Radeony ,mam teraz HIS -a HD 6870 i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o zasilacze to Sasonic , XFX , Corsair , Bequiet , Fractal Design , Antec , Fortron oraz OCZ to solidne i uznane marki . Kupując zasilacze tych marek należy spodziewać się wysokiej kultury pracy i niezawodności . Składając zestaw staram się aby stosunek ceny do wydajności był jak najwyższy i aby nie przepłacać za poszczególne podzespoły bo sam pracuję i znam wartość każdej zarobionej złotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem CoolerMastera Elite 371 ;-). Jak przyjdzie postaram się zrobić amatorską mini reckę i porównanie do mojej starej budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem CoolerMastera Elite 371 ;-). Jak przyjdzie postaram się zrobić amatorską mini reckę i porównanie do mojej starej budy.

to bardzo dobra buda ,będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się tylko czy nie "domówić" jeszcze wentyla na przód 12cm

Ok nie ma co się zastanawiać zamówiłem ;-)

http://sklepwgk.pl/prod50659_SilentiumPC_wentylator_Zephyr_120x120x25mm.html

Wszystko będzie jutro do odbioru :D

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj sobie specyfikację techniczną :) Niby wentylator 120 mm, ale w specyfikacji masz 140 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że mocną stroną tego sklepu nie są wiarygodne opisy :-). Zastanawiam się tylko gdzie umieścić ten wentylator tzn. logicznie byłoby z przodu, ale może dam go jako wtłacząjący powietrze na dole koło zasilacza? Będzie świetnie dmuchał na kartę graficzną, a powietrze nie będzie się ogrzewać od dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla najbardziej efektywnego przepływu powietrza najlepiej umieścić jeden z przodu obudowy, który będzie dmuchał do wnętrza (na dysk twardy) i drugi na tyle obudowy, który będzie wyciągał ciepło z coolera procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...