Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
keniuq12

[3600-3700] Komputer do gier + monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zamierzam kupić komputer do gier tjw. w temacie do max 3700 zł z monitorem. Kupuję na max 3-4 lata.(Wiem że kupowanie kompa na tak długo to głupota ,ale "uciułałem" te "kilka" groszy. Na przyszłość mam zamiar go upgrade'ować. Komp nie musi być cichy , może być głośny , i nie będzie on pod OC!! , bo się na tym po prostu nie znam. I najlepiej żeby się zbytnio nie nagrzewał bo nie raz zostawiam kompa włączonego na noc itp.

Dlatego proszę Was o pomoc.

- Najlepiej gdyby miał 8 Gb Ram'u , ponieważ lubię mieć nawłączane przeglądarek , winampów itp. Więc trochę będzie jadł , no może w pełni 4 Gb nie wykorzysta , no ale tak jak wyżej ma być na 3-4 lata. A gry mają coraz to większe wymagania. Zastanawiałem się nad 6 Gb , ale czytałem że lepiej 4 lub 8.

- Najlepiej gdyby poszczególne komponenty się nie "gryzły".

- Aby pograć na full detalach przez minimum 2 lata , a potem może mały "upgrade".

- Monitor FullHD 22 lub 23 cale.(Mile widziana dobra marka i dobry stosunek jakość<-->cena.

- Jeszcze raz podkreślę że nie będę bawił się w OC , bo się na tym nie znam , ewentualnie podkręci mi go ktoś w sklepie komputerowym itp.

Porady , sugestie , rady mile widziane , pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa - SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Płyta - Asrock P67 Pro3

Procesor - Intel Core i7 2600 BOX

Pamięci - Corsair DDR3 8GB 1600MHz Vengeance CL9 1,5V

Grafika - Asus Radeon HD6950 DirectCU II

Zasilacz - Corsair TXV2 650W

Dysk - Samsung 1.0TB (HD103SJ)

CD-DVD - Samsung SH-222AB

Monitor - LG Flatron 21,5" E2260S-PN LED FullHD D-SUB

b70375.jpg

Ja bym targetował w taki zestaw gdybym Miał tą kasę. Może jest kilka "niedoskonałości", ale generalnie to potężna maszyna. Kartę Asus'a można zastąpić inną 6950 będzie troszkę taniej, lub jakąś 560 GTX'a ver. Ti (osobiście wybrałbym nvidię), ale AMD 6950 jest troszkę mocniejsza. i7 2600 bez K bo i tak nie będziesz kręcił, a nawet gdybyś miał możliwość to zapewne byś tego nie robił (choć może się mylę). Generalnie i7 2600 można zastąpić i5 2500 różnica w cenie ok 350zł, ale "miło" mieć i7 2600 ;-). Dobrymi cechami tego zestawu jest świetny zasilacz, dobra stabilna płyta główna, "ciekawy" monitor, duży szybki dysk , dobra pamięć, standardowy CD-DVD, ale bardzo cichy (sam taki posiadam) i na koniec fajna obudowa. Kombinować w balansowaniu finalnego rozrachunku pt, "za ile" można w kwestii procesora i karty graficznej zamiast i7 2600 dać i5 2500, lub zamiast AMD 6950 dać GTX'a bez Ti 560 np. od MSI (ok 700zł) i cieszyć się najmocniejszym procesorem na podstawce 1155 jakim jest i7 2600 ;)

P.S. Aha nie zauważyłem, że napisałeś "ewentualnie podkręci mi go ktoś w sklepie komputerowym" hmmm to śmiało bierz i5 2500K i niech ktoś w sklepie go troszkę "podbije".

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak ma mu ktoś podkręcić to niech bierze i7 2600K, ten procesor, że tak to ujmę. "robi różnicę". Zamieniłbym za to Brutusa 410 na coś większego. Raz, że ta obudowa to taki średniak, dwa, że jest mała. Mam i Brutusa 410, i Pilum 400 i ta druga, choć droższa, jest o wiele ciekawsza. Masz tam gdzie ułożyć kable, miejsca jest bardzo dużo, a i filtrów antykurzowych nie brakuje. Brutus niestety tego nie ma, chociaż trudno się tego spodziewać po obudowie za około 130 zł.

Co do wzięcia GTX 560 bez Ti to ta karta jest delikatnie mówiąc nieopłacalna. Kastracja dość znaczna, a różnica w cenie jakoś tego nie odzwierciedla. Brałbym albo GTX 560 Ti, albo tego Radosława.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siwyAK, a co sądzisz o monitorku? bo sam taki chcę sobie sprawić, a i obudowę Brutusa 410 chciałem kupić - dobrze wiedzieć bo za kurzem nie przepadam :D. Co do GTX'a 560 non-ti którego notabene posiadam to cena 720zł chyba nie była taka zła? (18 czerwiec zakup), zamieniłem z tych jak pamiętasz piszczałek hehe ;-), a chciałem wydać tylko 500zł tiaaaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym?

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

749 zł

Płyta główna:

MSI P67A-G45 B3 /intel P67/

399 zł

Pamięć RAM:

Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Blue

220 zł

Wentylator:

Arctic-Cooling Freezer 13 Pro

125 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

135 zł

Drugi dysk twardy:

135 zł

Karta graficzna:

MSI GeForce GTX 560Ti 1GB HDMI HAWK! tutaj link: http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-560ti-1gb-hdmi-hawk-256bit-950mhz-i1694502152.html

859 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

90 zł

Obudowa:

SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza)

259 zł

Zasilacz:

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

259 zł

Ceny z esc.pl

Monitor

http://www.pixmania.pl/pl/pl/6150432/art/samsung/monitor-tft-22-wide-syncm.html?srcid=7128&Partenaire=ceneo&CodePromo=oui#pix-review

Co sądzicie o tym zestawie?

- monitor by uszedł?

- zasilacz odpowiednio mocny? , słyszałem że XFX to dobra firma

- i jakie chłodzenie procesora?

- ile można w tej obudowie zamontować wiatraczków? , chciał bym jak najwięcej (bo często zostawiam kompa na noc itp.)

- i czy można sobie podkręcić ten procesor bez grzebania w Biosie np. jakimś programem lub czymś?

- Dokupił bym chłodzenie na procka(i5-2500K) i podkręcił do 4.0 Ghz , nie spalił lub nie popsuł by się ?

Edytowane przez keniuq12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.) Link z monitorem się nie odpala.

2.) Zasilacze XFX to dobre i tanie zasiłki. Ostatnio sporo osób je poleca jak i kupuje.

3.) Freezer 13 Pro jest bardzo dobrym cooler'em za cenę 89zł (nowe na allegro) bo za cenę ok 125zł polecam SilentiumPC Fortis

4.) 1x tył, 1xprzód, 2xgóra i chyba 2xbok, ale w zestawie jest tylko jeden.

5.) Płyta Msi program MSI Control Center w Win i jedziesz na 4Ghz. Generalnie jak troszeczkę poczytasz to bez problemu sam podkręcisz na 4 Ghz w Biosie kilka plusików "+" i gotowe :). To nie jest trudne.

6.) Nie spali się :)

Zestaw jest ok. Rozumiem, że dyski w RAID?

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak

Monitor taki : SAMSUNG MONITOR TFT 22" WIDE SYNCMASTER BX2235

Czy może zmienić na inny?

Podajcie jakieś modele.

Edytowane przez keniuq12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moniotorek ok w tych cenach większość ma podobne parametry obrazu. Reszta istotnych rzeczy to gwarancja, dodatkowe wejścia itp. Ja wybrałem LG ze względu na troszkę lepsze kąty widzenia, ale generalnie różnice są bardzo małe prowdopodobnie niezauważalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi mi coś takiego:

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

749 zł

Pamięć RAM:

Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Blue

220 zł

Wentylator:

Arctic-Cooling Freezer 13 Pro

125 zł

Dysk twardy:

135 zł

Drugi dysk twardy:

135 zł

Karta graficzna:

MSI GeForce GTX 560Ti 1GB HDMI HAWK! tutaj link: http://allegro.pl/ms...1694502152.html

859 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

90 zł

Obudowa:

SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza)

259 zł

Zasilacz:

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

259 zł

- Tylko jaka płyta główna do tego zestawu?? :) Siwy jaką byś polecił ? :P

- No i monitor BenQ , tylko nie wiem jaki by pasował do tej karty , znaczy chodzi mi o wejścia , żeby dało się podłączyć bez przejściówek. :)

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecam płytę Asrocka p67 pro3 jedyna p67 z jaką miałem do czynienia, ale wybrana na podstawie pochlebnych recenzji i opini.

Co do monitora, którego sam szukam wybrałem Monitor LED BENQ 21.5" LED V2220 i mam nadzieję, że to dobry wybór, ale czekam na opinię "sprzętowca" ;-)

33p9i00.jpg

Wybrany ze względu na opinie i przede wszystkim wygląd ;-)

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorek całkiem fajny , ale jeszcze poszuka(może tańszego) , a płytę wezmę chyba tę którą mi poleciłeś , kompa będę kupował dopiero za jakieś 2 tyg , więc mam jeszcze trochę czasu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo osób na "necie" poleca "Monitor LED BENQ 21.5" LED G2222HDL" koszt około 415zł, ale wiecie jak to jest z tymi "polecanymi" modelami. Każdy ma inny sposób postrzegania "piękna" co w tym i każdym innym przypadku jest dość względną wartością

P.S. Osobiście bardzo, ale to bardzo cenię sobie firmę Hyundai. Posiadam B90D 19cali 1280x1024 i przez ponad 4 lata pracuje rewelacyjnie. Nigdy nie sprawiał kłopotów. W zasadzie nie wiem czemu uparłem się na podświetlenie LED. Chyba zainwestuję w znaną Mi markę z podświetleniem CCFL. Wiem, że model modelowi nie równy lecz mimo to przyzwyczaiłem się do tego znaczka firmy Hyundai ;-)

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie chyba wszystkie monitory mają złącze DVI, więc o podłączenie martwić się nie musisz. Ogólnie rzecz biorąc, polecam tę firmę, bo z LG miałem już problemy, tak samo jak z Acerami. Wiadomo, że im lepszy monitor tym droższy, dlatego też nikt Ci każe kupować Eizo, czy innym monitorów dla profesjonalistów. wink.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , dzięki , mam teraz pytanie , jakie sklepy internetowe z kompami polecacie? , Wiem że może nie bardzo w Tym temacie ale pytam przy okazji. Coś tańszego niż esc.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.agito.pl

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z bardzo tanich i niezlych Camino i Kombo. Z troszke drozszych Morele i Agito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz naprawdę tanio gdzie nie znajdziesz w żadnym sklepie polecam sprzęt używany z allegro, np. taki Procesor i5 750 i Płytę MSI H55-GD65 przy odrobinie farta można kupić za 600zł więc procek i7 2600 można też nieźle "wyrwać". Podałem mój przykład, to moje pierwsze w życiu używane części do kompa jakie kupiłem na 16lat posiadania PC. I powiem, że pierwszy raz w życiu nie czuję się wy....ny na kasie jaką poświęciłem na kompa. Prosiłeś również o sugestie to zasugeruję kilka podzespołów z drugiej ręki.

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm , nie no używanych podzespołów raczej nie , ale pomyślę nad tym.

I mam jeszcze pytanie czy procesor nie będzie ograniczał karty?

Bo na innym forum czytałem że do Geforce 560Ti musi być minimum 3,7 Ghz żeby nie ograniczał karty

Więc jak to jest , czy ten i5-2500K podoła zadaniu i cały zestaw będzie dobrze działał?

Proszę o odp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten, kto to pisał chyba ma coś z głową :) i5 2500K spokojnie sobie poradzi skoro radzą sobie nawet Phenomy taktowane 3,2 GHz. W przypadku jednordzeniowych kart graficznych mało prawdopodobne jest zjawisko ograniczenia wydajności. Tylko z GTX 580 mogą być już problemy, ale to też zależy od danej gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanko czy z moim wyżej wymienionym zestawem odpalę wszystkie gry na full , znaczy Ultra , bez OC procka np. Wiedźmin 2 i wszystkie inne najnowsze tytuły , oczywiście w rozdzielczości 1980x1020.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowana większość gier powinna bez problemu działać w najwyższych. Co do Wiedźmina 2 to można bez problemu grać, ale należy wyłączyć uberpróbkowanie, bo to zabija nawet GTX 580, a różnica w grafice nie jest jakaś szczególnie duża (w sensie warta włączenia). Zostaje jeszcze pierwszy Crysis, ale w jego przypadku nawet najszybsze dwurdzeniowe karty graficzne potrafią się dławić. Ta gra tak po prostu ma. Cała reszta, z nadchodzącym BF3 powinna śmigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

screenshot002sl.jpg

23 calowy monitor ledowy z technologią IPS - dalszy komentarz jest zbyteczny.., jeżeli nie podkręcasz wystarczy Ci w zupełności procesor i5 2400 , różnica między nim a i5 2500K to tylko 200Hz .W grach to tylko 4 -5 klatek różnicy ,nawet nie zauważysz a w przyszłości wymienisz go na procesor z serii Ivy Bridge które będą znacznie wydajniejsze . Pamięci RAM 4GB i o taktowaniu 1333MHz ,do gier więcej nie trzeba a różnica między nimi a 1600MHz to tylko 0,1 - 1,5 % . Markowy ,cichy napęd optyczny , OCZ ModXStream Pro 600W - modowalne okablowanie , stabilne linie 5V i 3,3V , bardzo cichy ,oplot na przewodach ,3 lata gwarancji , certyfikat 80 PLUS , sprawność 82% . Bardzo dobra ( niedroga) obudowa znanej i uznanej firmy Cooler Master - http://www.purepc.pl/sprzet_pc/obudowy/cooler_master_elite_371_wysoka_jakosc_w_atrakcyjnej_cenie , karta grafiki Sapphire ATI Radeon HD6950 2GB z niereferencyjnym cichym i wydajnym chłodzeniem ,którą możesz zmodować ( podkręcić ) do wersji HD 6970 .Zresztą bez tego jest wydajniejsza niż GeForce GTX 560Ti - dla porównania http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o 6950 vs 560Ti (myślisz, że ktoś kto nie chce kręcić procka będzie modował kartę) to wszystko zależy od gry w jakie grasz bo w przypadku tych dwóch w jednej grze Ati będzie miała przewagę w drugiej nvidia więc nie ma co uogólniać poza tym, podałeś benchmark.pl jako stronę do porównania, ale większość serwisów mówi, że karty są bardzo porównywalne wydajnościowo i że wybór jest trudny i zależy bardziej od indywidualnych upodobań co do firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wstawiać do zestawu procesor i7 2600K którego technologia wielowątkowości nie będzie wykorzystana w grach z prostego powodu ,bo gier wykorzystujących tą technologię na dzień dzisiejszy nie ma.... widzę ,że benchmark.pl traktujesz jako stronę niszową a tak wcale nie jest. W zestawie umieściłeś również zasilacz Corsair TXV2 650W - to bardzo dobry zasilacz i z tym się z tobą zgadzam tylko po co aż tak mocny do tego zestawu ? TDP tego procesora to 95W + Asus Radeon HD6950 DirectCU II - 180W przy grach 145W + zasilanie płyty głównej 30W + zasilanie silników napędu ,dysku/ów , wentylatorów ,chłodzenia procesora 20 - 25W ,daje nam to wynik 330W/ 295W ​ . Należy jednak pamiętać ,że podzespoły które najbardziej obciążają zasilacz : karta graficzna , procesor - nigdy nie osiągają wartości TDP podanej przez producenta nawet przy ekstremalnym OC . W praktyce zestaw ten potrzebować będzie 250/ 275W . Linia 12V tego zasilacza a właściwie jej maksymalna moc to 636W/53A !!! Więc w zapasie zostaje jeszcze 351W ....pozostawiam to bez komentarza. Wystarczyłby dobry markowy 450W zasilacz np. XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU - lina 12V ( 408W/34A)

Złożyłem już wiele komputerów i nigdy nie korzystałem z kalkulatora mocy lub jej zawyżania - jak do tej pory wszystkie sprawują się bardzo dobrze.

Co do modowania karty graficznej to nie jest to tak trudne jak Ci się wydaje... http://www.guru3d.co...60-ti-review/13 , http://www.techradar...42751?artc_pg=2 - a tutaj kilka suchych faktów ,że Radeon HD 6950 jest lepszą kartą niż GeForce GTX 560Ti

Edytowane przez kliszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...