Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Aser

i5 750 na MSI H55-65GD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przyszedł czas po kilku dniach radości z nowego sprzętu na stock'owych zegarach by wycisnąć troszkę więcej.

Do tej pory nie miałem do czynienia z takim biosem i tymi "opcjami" podkręcania, np. nie wiem jak zmienić vcore w biosie. Opcja jest zaznaczona na szaro i nie można jej ruszyć (hmmm?) - próbowałem chyba włączać i wyłączać wszystkie możliwe na logikę opcje bym mógł się do tego dobrać, ale bez skutku. To ostatnie zdanie chyba dokładnie obrazuje sytuacje. Zielony w OC dla i5 ;-). Posiadam pamięci Kingstone HyperX Genesis XMP i kiedy włączam profil w Biosie dla pamięci XMP z automatu podkręca Mi także i procesor w trybie turbo mam 3.8Ghz, a nie 3.2Ghz. Moje pytania są następujące -

1.) Proszę o "startowe" podpowiedzi odnośnie kręcenia i5 750 (tu już nie tylko jest kochane FSB i napęcie procesora...)

2.) Może posiada ktoś wspomnianą płytę i pomoże Mi okiełznać jej kaprys w niemożności zmiany napięć dla procesora

3.) XMP? przy podkręcaniu włączyć czy wyłączyć ?

4.) Bez XMP nie mogę zmienić taktowania pamięci na 1600Mhz, dlaczego ? (kupiłem jako 1600Mhz z "dodatkiem" XMP)

5.) Temp, z profilem XMP procesor grzeje się do 75 stopni - czy taka temp jest ok? (Freezer 7 Pro) - z wyłączonym profilem XMP jest około 60stopni

6.) Chciałbym ustawić procesor na stałe 3.5Ghz z włączoną opcją EIST - czy taka "konfiguracja" może mieć miejsce ?

7.) Czy opcja Turbo procesora jest lepsza od stałego podkręcenia wszytkich rdzeni ? Czy w ogóle trzymać Turbo na On przy przetaktowaniu procka ?

Dziękuję za wszelkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podnosisz BCLK w górę i tyle... Nie ma jakiejś wielkiej filozofii.
  2. Przyciski PgUp/PgDown lub +/-.
  3. IMO lepiej wyłączyć i ustawić z palca timingi. Sprawdź ustawienia 7-9-7-24 1T i 8-10-8-27 1T 1,65 V, VTT na ~1,2 V.
  4. Core i5 750 nie ma mnożnika 12x dla pamięci (12 x 133).
  5. XMP pewnie podbija napięcie rdzeni i VTT i stąd wyższa temperatura.
  6. Pewnie tak. Nie wiem tylko, czy ta płyta zmniejszy napięcie w IDLE, gdy jest ono ustawione na inną wartość niż Auto.
  7. Lepiej wyłączyć IMO, mniej kombinacji przy OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi, ale odnośnie odp na 2 pytanie - nie mogę kursorem "najechać" na opcję vcore tak już dawno kobinowałbym z takimi "możliwościami"

Znalałem program MSI Control Center, ciekawa sprawa jak na "początki". W ogóle w dziedzinie kręcenia nie mam za dużego doświadczenia, podkręcałem tylko e6750 i to całkiem niedawno.

Pytania. W oparciu o program Control Center.

1.) CPU Vcore - nie ma możliwości zmiany napięcia np. w dół jest ustawione na +0.000V i można lecieć tylko w górę

Następne pytania z serii "co to jest?"

2.) CPU VTT Voltage

3.) CPU PLL Voltage

4.) PCH 1.05 Voltage

Na sam początek chciałbym sprawdzić na jakich "minimalnych" napięciach jest w stanie pracować "system". Przy e6750 ustawiałem procesor na 1.750V i działał stabilnie do 3.2Ghz potrzebował 1.3350V. Teraz też chciałbym obniżyć napięcie dla i5 750, ale nie ma takiej opcji by zmiejszyć Vcore w Bios czy programie Control Center, można tylko dodawać. Może coś pokombinować z tymi opcjami VTT, PLL czy PCH, ale nie wiem za bardzo do czego służą.

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zrobić update BIOS-u. Jak dalej nie będzie możliwości zmiany napięcia rdzeni, to daj zdjęcie z BIOS-u.

• VTT Voltage - napięcie kontrolera pamięci, do pracy 24/7 nie dawałbym więcej niż 1,3 V.
  • PLL Voltage - napięcie generatora BCLK, może się przydać przy wysokim BCLK.
  • PCH Voltage - napięcie chipsetu, zwykle niewiele daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zrobiłem update biosu (miałem ver. 1.5 teraz 1.6). Nadam nie ma możliwości zmiany napięć procesora z tym, że opcja w BIOS "CPU vcore" na którą nie ma możliwości "najechania" kursorem zmieniła się z 1.36 na 1.208. W programie Control Center także nie ma możliwości zmiany napięć co jest dla Mnie bardzo dziwne bo w książeczce dołączonej do płyty o tym programie na jednym ze "screenów" jest normalnie podane napięcie procesora i możliwość up/down napięcia.

oi6vwm.jpg

zlw5g1.jpg

Aha no i naturalnie opcja nad Cpu vcore daje możliwość tylko dodawania napięcia małymi kroczkami

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU Voltage musisz zmienić z Auto na Manual (Fixed) i wtedy wartość niżej będzie odblokowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem pod zdjęciami, że poza "dodawaniem" w CPU Voltage nic więcej nie można zrobić :/, nie ma niestety opcji manual jest tylko + o 0.*** do pewnej warotści i koniec

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że w H55-GD65 inaczej steruje się napięciem CPU niż w P55-GD65 i po prostu nie da się go zmniejszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pytanie jak ustawić go na "stałe" by przy podkręcaniu by nie skakało Mi z auto do niewiadomo jakich "rozmiarów".... ehhhhhh gupia ta płyta

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz to ustawić na stałe, bo chcesz, czy masz jakieś problemy ze stabilnością? Ja cały czas jadę na offsecie ze "skaczącym" napięciem. Po co męczyć proca pod windą...

To ~1,3 V nie było przypadkiem po załadowaniu profilu XMP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie chcę ustawiać na stałe. Chciałem sprawdzić czy jest to wykonalne. Nigdy nie męczył bym proca pod windą, komp i tak 90% czasu jest nazwijmy to umownie w stanie "idle". Te ~1.3V w biosie miałem ustawione cały czas niezależnie od trybu XMP, ale w CPUID i tak pokazywało to co teraz więc nie wiem skąd tamta wartość wzięła się w BIOS hmmm tzn z początku myślałem, że pokazuje tak .... bo jestem w Biosie dopiero w Windows zaskoczy EIST i C1E, ale teraz już sam nie wiem. W każdym razie zalerzy mi tylko na tym by po podkręceniu go na stałe 3.5Ghz - 4Ghz napięcie Vcore nie było ustawione na auto. Zastanawiam się jeszcze nad tym kierując się już tylko logiką, że ono na tej płycie nie jest ustawione na auto tylko na stałą wartość dedykowaną dla tego procesora i jak podbiję napięcie to podbije Mi to na stałe o daną wartość w idle i stress hmmm piszę od rzeczy zamotałem się od czytania łangielskyh recenzji tej płyty i podkręcania na H55 bo oczywiście na polskich serwisach tylko p55, p55 i jeszcze raz p55 jakby dla tego procesora nie istniał rzaden inny chipset ehhhhhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ustawisz zasilanie na zrównoważone, wyrzucisz Control Center i załadujesz domyślne ustawienia w BIOS-ie (bez wczytywania XMP), to proc zbija mnożnik i napięcie, gdy nie ma obciążenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, naturalnie tak, na 9x133 i 0.856V pod obciążeniem z turbo na 24x133 i 1.246V. Chyba nie ma co szukać "zaginionej arki" Vcore bo ta płyta "tak ma" i czas wziąć się za podkręcanie procesora, a co do ustawień pozostają Mi "manipulacje" PLL i VTT Voltage. Program Control Center można sobie w tyłek wsadzić z racji tego, że tak jakakolwiek nieudana próba kończy się zwiechą systemu i wyłączeniem kompa na parę minut bo po restarcie nie chce odpalać. Bios będzie do tego wszystkiego "podstawą".

P.S. Jaki jest najbardziej wiarygodny program do sprawdzania temp procka?. Pytam ponieważ everest, coretemp i speedfan pokazuje jedną i tą samą temp, a RealTemp pokazuje 5 stopni mniej względem tamtych programów.

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I każde ustawienie CPU VCore inne od Auto powoduje, że proc nie zbija napięcia w IDLE?

No to chyba faktycznie nie zostaje nic innego, jak wyłączyć Turbo i jechać BCLK w górę na VCore ustawionym na Auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erigld.jpg

Specyfikacja H55-GD65.... ok niby jest, ale GDZIE!!!?

Nie wiem czy mogę wkleić, ale to dla dobra tematu bo widzę, że nie tylko Ja mam tą zagwostkę

http://www.overclock.net/intel-motherboards/953545-msi-h55-gd65-how-lower-cpu.html

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być tak, że wczesne wersje BIOS-u mogły mieć regulację w dół, a później z jakiegoś powodu zrezygnowano z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2cpfiuq.jpg

Na którą temp bardziej i dlaczego zwracać uwagę na Procesora czy Rdzeni ???

Po pół godzinie testu OCCT (podczas testu z ORTHOS jest trochę Mniej chyba do 67-68 stopni), stara zamknięta obudowa z jednym wentylem. Na procku Freezer 7 Pro ustawiony na 50% 1200obr/m ustawienia procka "stock". W pokoju temp - "Ja się roztapiam", więc chyba nie ma powodów do zmartwień ???

W idle jest 33-34 stopnie.

Zauważyłem także, że temp procesora "zachowuje" się normalnie tzn. powoli idzie w górę przy obciążeniu i powoli opada w idle. Natomiast rdzenie "skaczą" tą temp, potrafi być tak, że jak np. wychodzę z jakiejś gry (hmmm gram tylko w BlackOps:)) to na sec zobaczę 73-74 stopnie po czym po sec spada do 58-59stopni i już powoli spada na rdzeniach. Nie wiem czy są to przekłamania temp, ale na logikę nie ma innego wytłumacznia jak w jedną sekundę temp może spaść o te 15 stopni ?

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w OCCT na rdzeniach nie dojeżdżasz do 85*C, to jest ok. Podczas normalnej pracy i tak tyle nie osiągniesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam, MAM!!!!!!! Udało się. Rozwiązanie było dość "dziwaczne", ale to nieistotne bo ważne jest TO -

2dj70y9.jpg

To narazie początek :) małe kroczki celem będzie ustabilizowanie pracy kompa z prockiem na 4Ghz. Ważne, że napięcie nie idzie na 1.412V przy 175Mhz FSB jak to było przy ustawieniach Voltage na auto. Wracając do "rozwiązania". Na początek napiszę, że nie ma możliwości zejścia napięciem, a ostatnio pracowałem na kompie z XMP na enabled i wtedy CPU vcore było w biosie na ~1.36V gdy dodawałem napięcie przy włączonym XMP o tą najniższą wartość z auto na +0.006 wtedy dodawał Mi to do wartości 1.36V, ale i tak w windowsie było ustawione na "auto" - nie wiem dlaczego może przez profil XMP. W każdym razie wystarczyło zresetować ustawienia biosu i wyjść z niego potem wejść na nowo i dopiero pojawiała się wartość 1.208V przy procku następnie +0.006V i ustawiał na stałe 1.214V. Jak po zrestawrtowaniu ustawień w biosie nie wychodząc ustawiało się +0.006V i tak było na auto. Kurcze nie wiem czemu, ale człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera ;). Ważne, że działa!!!. Orthos tylko na te kilkanaście minut w celu sprawdzenia temp.

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...