Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Kelox

Pomoc w zakupie komputera, złożeniu od podstaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zacznę od tego, że aż mnie głowa boli, jak patrze na te wszystkie karty graficzne, karty takie owakie przykładowo: HD666 900GSDTQSA bla bla bla...

Chciałbym kupić zestaw ( ale ponoć zestawy to najgorsze co może być ) lub złożyć komputer sam, kupując części na których kompletnie się nie znam :/

Nie kręcą mnie nowinki typu Wiedźmin 2, Call of Duty : Black Ops, itd.

chciałbym zagrać spokojnie, bez ani 1 laga, ścinki itp. załóżmy w MMO Metin2.

Mój budżet to 2000 zł ew. 2500 ale proszę się sugerować 2000zł w dół.

Ponoć zwykłe komputery składane do 1500 zł są lepsze od tych droższych, i w takiego Metina to cud miód grać.

Tak więc proszę, pomóżcie mi, nie podam żadnych swoich parametrów tzn. jakie części mam na oku, gdyż kompletnie się nie znam, i jest tyle różnojakich części i modeli że aż udaru dostaje.

Proszę o podrzucenie jakiś części, testowanych bądź nie, które będą mi służyć na długie lata, i się nie przegrzewać

Albo może laptop lepszy? Pomóżcie

P.S. Kolega ma komputer do 1500 zł i mówi, że takie GTA 4 na full detalach mu śmiga jak mydło po kafelkach.

Edytowane przez Kelox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim sklepie chcesz kupować części?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to : http://www.pc-market.com.pl/

ewentualnie to : http://www.komputronik.pl/

Albo u kolegi kolegi co sprzedaje części nowe i używane.

Lub w sklepie którego nazwy nie pamiętam, w Łagiewnikach dolnych chyba, tylko kolega z Mikołowa mi o nim mówił, ze podaje części a oni mi komputer składają do 2 tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfiguraca.png

Komputronik jest raczej drogim sklepem. Warto więc poszukać tych elementów u innych sprzedawców. Co do mocy zasilacza to (konfigurator wykrył błąd...) to w ogóle się nie przejmuj. To wszystko co tu masz zapewne nawet 350 W nie wciągnie. Więc spokojnie, wystarczy.

P.S. Na tym zestawie pograsz nie tylko w Metina, ale we wszystko co jest obecnie dostępne na rynku, razem z Wiedźminem i innymi Call of Duty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. dziękuje

Ale może wystarczy dokupić do komputera którego teraz posiadam, kartę graficzną?

parametryk.th.jpg

Tutaj są moje parametry.

Może nie trzeba kupić całego komputera, tylko jedną część żebym mógł spokojnie zagrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój komputer to już trochę muzeum zalatuje :) Ten Sempron raczej nie da rady żadnej nowej karcie graficznej. Płyta dodatkowo nie umożliwia zbyt wielu manewrów, bo ładowanie pieniędzy w taką platformę jest nieopłacalne. Dodatkowo teraz wszystkie karty produkowane są pod slot PCI-E, a Ty masz AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SiwyAK

Chłopie dałeś gotowca z neta. Przeczytaj jeszcze raz o co autor prosi.

1. Po co mu obudowa skoro ma PC'ta ?

2.Zasialcz 200 zł 500 W ? Tracer oryginalny zasilacz 120 max.

3.Powiedzmy dysk spoko, pojemny a zarazem szybki bo aż 32 mb cache

4.Ram Pasi, styknie

5.Płyta główna ma wbudowaną kartę dźwiękową oraz kartę sieciową to po co wydawać 350 zł na jakiś szpery ? Metin2 itp, napewnonie potrzebują takiego szpejstwa.

6.procesor no powiedzmy .

7.Tutaj perfidnie zrypałeś. Po co mu karta za 600 zł... ? Do tej kwoty ma 2x lepszą Ge Force GTX 460, jakbys nie wiedzial one są wydajniesze od radków pozatym z physX ta karta działa cuda większe niż jakiś radeon ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siwy zgodze się, pytałem rodziców za ile ten komputer mogę sprzedać, odpowiedzieli że za 0 :D Prawda. Mój komputer to czyste średniowiecze :D Może jednak kupie nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kvbala111

Przykro mi, ale nie znasz się, a wypowiadasz. Trzeba być chorym na umyśle, żeby kupić zasilacz od Tracera, Modecoma, Take Me czy innego badziewia. Jeśli uważasz inaczej, to przykro mi, ale kompromitujesz się. Niemarkowe zasilacze nie potrafią zapewnić odpowiedniego natężenia i napięcia prądu, co prowadzi do uszkodzenia płyty głównej czy karty graficznej. Co do obudowy, skoro ma tak starego PC to obudowa pewnie też stara, a co za tym idzie przestarzała i nieprzystosowana do nowych urządzeń. Skąd wiesz jak ona wygląda, skąd wiesz czy zapewnia odpowiednią ilość miejsca na najważniejsze komponenty? Nie wiesz? Ja też nie, więc załączam nową obudowę.

5. Jaka płytę główną masz na myśli? Tą jego starą? Wytłumacz mi więc co to zmienia, bo nie rozumiem. Bez wymiany mobasa nic nie zrobi, więc nie wiem o czym tutaj mówisz.

7. Testuje karty graficzne i wierz mi, że wiem o nich więcej niż Ty (co akurat widać po Twoim inteligentnym poście). Jeśli uważasz, że GTX 460 jest 2x lepszy niż HD 6850 to naprawdę jest z Tobą źle. Przejrzyj sobie proszę ten test - http://www.guru3d.com/article/msi-radeon-6850-review/ - to może coś Ci się wyjaśni. Powiedz mi jeszcze w ilu grach masz ten sławny PhysX? Dokładnie w 34, z czego ogromna większość to gry nie warte nawet 30 zł (dla mnie tylko Mirror's Edge i Batman AA są dobre). Bajki możesz opowiadać wszystkim, ale nie mi. :lol:

A i dla Twojej informacji - to nie gotowiec, bo jest coś takiego jak konfigurator PC na stronie komputronika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siwy, wypisz mi wszystko, Procesor itp którego mam kupic

Tylko nie dawaj intela

z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz przecież podany wyżej screen z konfiguratora.

Lecąć od dołu:

karta graficzna, procesor, płyta główna, pamięć ram, dysk twardy, zasilacz i obudowa.

Pominąłem monitor (bo o niego nie prosiłeś :P), klawiaturę i mychę. Te dwie ostatnie rzeczy możesz kupować według uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...