Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Aser

Podkręcanie E6750 na Asusie P5K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów portalu pccentre. Jestem nowym użytkownikiem forum (dodatkowo dyslektykiem:)) więc kłaniam się. Chciałem wycisnąć z mojego E6750 troszkę więcej. Procesor w zasadzie nigdy nie był kręcony na "stałe" tylko raz na 3.2 Ghz dla sprawdzenia. Posiadam chłodzenie Freezer 7 pro rev. 2, Asusa P5K i 4GB Ramu 2x1 Patriot Extreme Performance i 2x1 Geil Black Dragon oba zestawy to 800Mhz CL4 4-4-4-12 i pracują na 1.9V przy takich wartościach. Mam kilka pytań. Do jakiej wartości Mhz podnieść taktowanie procesora by bezpiecznie można było ustawić takie taktowanie na stałe? Ile więcej W taki podkręcony procesor może "zjeść" ?. Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle 1,3 - 1,35 powinno starczyć do 3,2 GHz - 3,6 GHz. Ustawisz FSB na 400 MHz to bez problemu poradzisz sobie z pamięciami (dzielnik 1:1). Wyżej też da radę, ale nie wiadomo, czy nie trzeba będzie poluzować timingów. Inna sprawa, że nikt Ci nie powie, ile taki zestaw może pobrać po podkręceniu prądu, bo zmiennych jest za dużo. Sprawdź jak będzie wyglądała sytuacja po podkręceniu/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok wczoraj posiedziałem chwilkę przy kompie uzbroiłem się w orthosa, everesta i cpu-z. Zmiejszyłem napięcie NB na 1.25. Miałeś rację temp płyty spadła drastycznie z okolic 60stopni na 50!!! ;-). Niezmiernie zadowolony z tego faktu zabrałem się za podkręcanie procka. Normalnie przy 2.66 napięcie miałem ustawione na 1.1750V i wszystko było super stabilne. Ustawiłem FSB na 400Mhz następnie zmiejszyłem wartości dla pamięci na 800Mhz (nie chciałem się dodatkowo jeszcze z nimi bawić) i zaczeły się dłuuugie schody odnośnie dobierania napięcia dla tego FSB. Po jakimś czasie dopiero na 1.3375V praca kompa była stabilna, a orthos nie wywalał błędów przy napięciu 1.9V dla pamięci i 1.25 dla NB. Zastanawiam się tylko co to jest "FSB Termination voltage" ?... w każdym razie ustawiłem je na 1.20V czyli najniższą wartość dostępną. Na ustawieniach FSB 400Mhz nareszcie Wiedźmin 2 przestał zwalniać do 21-22 klatek tylko do 25 i sama gra stał się o wiele bardziej przyjemna. Napięcie 1.3375V zapewne nie jest duże dla tego procka choć mogę się mylić?, ale skoro poszedł na 3.2 dlaczego nie dać Mu 3.6 ;-) zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Gdzieś przeczytałem, że podnosząc "wysoko" napięcie dla procesora po jakimś czasie może dojść do jego "degradacji" np. przez rok będzie pracował na 3.6 na napięciu X, a potem zacznie się krzaczyć i okarze się, że na napięciu X robi tylko 3.4. Nie wiem jak ma się to do C2D 65mn?

P.S. Co to jest Vdroop?. W środowisku Windows przy CPU-Z wartość Vcore jest o wiele niższa niż w biosie. Tzn mam 1.3375V w Biosie, a cpu-z pokazuje niższe napięcie hmmm coś w granicach 1.27~. Pytanie jest oczywiste "czemu wierzyć" ?

Edytowane przez Aser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Degradacja występuje, ale tylko wtedy, gdy dobrane napięcie jest zbyt wysokie. Inna sprawa, że 3,4 GHz od 3,6 GHz nie różni się zbyt mocno, chociaż w porównaniu z referencyjnym taktowaniem to już całkiem spora różnica.

Vdroop natomiast to obniżenie napięcia zasilającego procesor, gdy ten nie jest obciążony. Dla pełnej stabilności najlepiej ustawić na sztywno napięcie i wyłączyć Vdroop. Czasem da się wtedy zjechać niżej z napięciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli można powiedzieć, że przy napięciu w granicach 1.35V dla E6750 nie ma powodów do jakichkolwiek zmartwień. W każdym razie muszę jeszcze pogrzebać w opcjach CPU w Biosie płyty bo generalnie tam nie zaglądałem zapewne jest opcja wyłączenie vdroop'u, ale jakoś inaczej się nazywa - tu jeszcze poszperam w sieci. W każdym razie zapomniałem dodać, że w oparciu o informację z CPU-Z napięcie podczas ORTHOS'a spada? i to mnie troszkę dziwi na logikę rozumiem zagadnienie vdroop'u, ale w takim przypadku jest to dla Mnie bynajmniej "dziwne"... W idle jest 1.27~ podczas ORTHOS'a blend stress cpu and ram jest w granicach 1.26~?... W sumie dochodzę do wniosku, że nie ma co szaleć i zostawię sobie chociaż te 3.2Ghz i tak za kilka miesięcy będę zmieniał kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobaw się opcją Load Line Calibration (chyba musi być na enabled, ale sprawdź na innych, jeśli to nic nie da).

Twój procesor to bez problemu do 1,5 V może działać, chociaż 1,45 V to już takie maksimum do normalnego użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...