Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Jarek1222200

Błąd 7 nie można załadować pliku i368 Windows XP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z wgraniem Windowsa XP. Robiłem jak zwykle formata komputera i wszystko ładnie pięknie gdy nagle wyskakuje komunikat że błąd 7 nie można skopiować pliku i386 nie wiedziałem co się stało wyciągnąłem płytę przetarłem i włożyłem z powrotem lecz nadal wyskakiwał ten błąd więc nacisnąłem anuluj i wyskoczyło okno ,,czy kontynuować instalacje bez kopiowania pliku i386" ja nacisnąłem ,,nie" a instalacja i tak się dokończyła. Windows XP się odpala normalnie ale szata graficzna jest jak od 98 no i nie mogę ustawiać wszystkiego a więc zrobić chciałem znów formata i lipa gdy próbuje instalacji od nowa wyskakuje okno i jest napisane nie można załadować pliku i386. Próbowałem na 3 innych płytkach i to samo. A na dodatek zniknął mi napęd CD-ROM i nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc.

Ps. Myślałem nad tym by wykorzystać do naprawy konsole odzyskiwania lecz nie wiem jak ja włączyć (może ktoś dałby mi instrukcje jak włączyć tą konsole może pomoże to) a druga myśl moja to z bootowac pendriva i z formatować. Prosy o pomoc

Edytowane przez Jarek1222200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napęd w 100% sprawny? Jak jest już leciwy to nawet z niezbyt porysowanymi płytami może być problem. Może pożycz od kogoś nagrywarkę i sprawdź czy będzie to samo znowu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem napęd i działa u mojego znajomego a u mnie nie. chciałem zrobić formata z pendriva i nie chce iśc z bootowałem pendriva w biosie ustawiłem usb na pierwszym miejscu i jak odpala sie windows to wyskuje tylko takie coś ,,j_" a jak próbowałem na innym komputerze to normalnie się odpalało z pendriva.

i co mam zrobić w tym przypadku?

Edytowane przez luk1999
Połączenie postów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej pożyczyć napęd (razem z taśmą) od kogoś i z niego postawić system.

W jaki sposób przygotowałeś pendrive z instalką WinXP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobiłem to tak (ale jak już pisałem na innym kompie działa pendrive a na tym nie a więc coś musze jeszcze przestawić w biosie może??): Krok 1:

Przygotuj pendrive, kartę pamięci flash lub inny zewnętrzny dysk twardy USB o pojemności 1GB lub większy. Niezbędny będzie również drugi komputer z napędem CD/DVD i zainstalowanym systemem windows xp.

Krok 2:

Pobierz potrzebne oprogramowanie – plik usbpack.exe – 4.4 MB

mirrory:

plik usbpack.exe – 4.4 MB

plik usbpack.exe – 4.4 MB

To jest paczka programow zawierająca 3 aplikacje:

-BootSect.exe (Boot Sector Manipulation Tool)

-PeToUSB (http://GoCoding.Com)

-usb_prep8 (Prepares Windows XP Setup LocalSource for Copy to USB-Drive)

Krok 3:

Uruchamiamy ściągnięty plik usbpack.exe i instalujemy (domyślnie c:\usbpack ).

Krok 4:

Umieszczamy naszą pamięć USB w złączu komputera. Ja użyłem przy tym tutorialu pamięci Toshiba 1GB.

Przechodzimy do folderu c:\usbpack\PeToUSB\ i uruchamiamy program PeToUSB.exe . Po uruchomieniu otrzymujemy takie okno:

gdzie zaznaczamy:

Destination Drive : select USB Removable

zaznacz Enable Disk Format

zaznacz Quick Format

zaznacz Enable LBA (FAT 16x)

Drive Label : XP-KOBE (lub jakakolwiek inna)

a następnie klikamy na Start

Klikamy na TAK w celu kontynuacji

Następnie otrzymamy komunikat: „You are about to repartition and format a disk. Disk: …. All existing volumes and data on that disk will be lost. Are You Sure You Want To Continue?”

Klikamy Tak

czekamy kilka sekund…

a następnie klikamy OK i możemy już zamknąć okno PeToUSB.

Krok 5:

Otwieramy Start > Uruchom > wpisujemy CMD > klikamy OK.

Otworzy nam się wiersz poleceń i wpisujemy cd\

następnie przechodzimy do katalogu cd usbpack\bootsect i wciskamy enter.

Nie zamykamy okna wiersza poleceń i przechodzimy do kroku 6.

Krok 6:

w wierszu poleceń wpisujemy bootsect /nt52 H:

H: jest literą przypisana do dysku/pamięci USB, u mnie jest to H, u Ciebie może być inaczej.

zatwierdzamy Enterem, w wyniku czego otrzymujemy komunikat… „Successfully updated filesystem bootcode. Bootcode was succesfully updated on all targeted volumes.”

Nie zamykamy wiersza poleceń i przechodzimy do kroku 7.

Krok7:

wpisujemy cd.. i wciskamy Enter.

następnie wpisujemy cd usb_prep8 i zatwierdzamy Enterem,

następnie wpisujemy usb_prep8 i znowu Enter,

Krok 8:

Twój wiersz poleceń będzie wyglądał tak jak na zdjęciu poniżej,

klikamy dowolny klawisz…

Otrzymamy ekran z menu wyboru programu usb_prep8.

Prepares Windows XP LocalSource for Copy to USB-Drive:

0) Change Type of USB-Drive, currently [uSB-stick]

1) Change XP Setup Source Path, currently []

2) Change Virtual TempDrive, currently [T:]

3) Change Target USB-Drive Letter, currently []

4) Make New Tempimage with XP LocalSource and Copy to USB-Drive

5) Use Existing Tempimage with XP LocalSource and Copy to USB-Drive

F) Change Log File – Simple OR Extended, currently [simple]

Q) Quit

Enter your choice:_

teraz, umieść swój oryginalny Windows XP CD, lub Windows XP z sata ahci driver w napędzie CD/DVD ROM

i powróć do okna wiersza poleceń.

wpisz 1 i zatwierdź Enterem…

Otworzy się okno „Przeglądanie w poszukiwaniu folderu” gdzie, zaznaczamy swój napęd CD/DVD, w którym znajduje się nośnik z instalatorem Windows XP, a następnie klikamy OK

w rezultacie… „XP Setup Source Path” zmieni sie na D:\ (w Twoim przypadku może być inna)

Teraz dla punktu 2, jeżeli litera T jest aktualnie przypisana do któregoś z dysków/napędów, musisz ją zmienić…. jeśli nie zostawiasz tak jak jest.

Jak to zmienić?

wpisujesz 2 i zatwierdzasz Enterem…

Enter Available Virtual DriveLetter”

dla przykładu jeśli nie masz dysku/napędu S

więc wpisujesz S i zatwierdzasz Enterem

wróć do okna usb_prep8 …

a następnie wpisz 3 i zatwierdź Enterem…

„Please give Target USB-Drive Letter e.g type U” Enter Target USB-Drive Letter:

ponieważ litera mojego dysku USB jest H

więc wpisuje H i zatwierdzam Enterem…

after back to usb_prep8 welcome screen…

wpisujemy 4 i zatwierdzamy Enterem aby stworzyć tymczasowy obraz ze źródłami XP i skopiować go na dysk USB

czekamy klika sekund..

„WARNING, ALL DATA ON NON-REMOVABLE DISK DRIVE T: WILL BE LOST! Proceed with Format (Y/N)?”

wpisujemy T i zatwierdzamy Enterem

proszę poczekać….

kiedy formatowanie wirtualnego dysku się zakończy, wciskamy dowolny klawisz…

proszę poczekać… tworzenie źródeł instalatora XP…

kiedy pojawi się „Making of LocalSource folder $WIN_NT$.~LS Ready”

Wciśnij dowolny klawisz…

„Copy TempDrive Files to USB-Drive in about 15 minutes = Yes OR STOP = End Program = No”

Klikamy Tak, i czekamy…

„Would you like USB-stick to be preferred Boot Drive U: bla… bla…”

Klikamy Tak

„Would you like to unmount the Virtual Drive ?”

Klikamy Tak, czekamy kilka sekund i klikamy dowolny klawisz….

następnie ponowne wciśnięcie dowolnego klawisza zakończy close usb_prep8…

Teraz, Twój USB jest gotowy…

Teraz, włóż swój USB Flash Drive/Flash Disk/Thumb Drive do notebook’a a następnie ustaw w BIOSIE botowanie z USB HDD (lub USB ZIP w niektórych komputerach) jako pierwszy napęd botujący….

uruchamiamy komputer z USB ….

i zaznaczamy „TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon”

Po wykryciu twardych dysków, kasujemy wszystkie partycje, i tworzymy jedną partycję… a następnie instalujemy Windows XP na tej partycji…

i czekamy…

kiedy tryb tekstowy instalatora dobiegnie do końca, komputer się zrestartuje….

tym razem wybieramy „GUI Mode setup Windows XP, Continue Setup + Start XP”

Kontynuacja instalacji Windows XP …. i Gotowe!

Windows XP zainstalowany….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj próbowałem zaktualizować sterowniki od CD-ROM ale jakoś nie wiem skąd je ściągnąć.Zgrałem sterowniki na pendriva z oryginalnej płyty lecz tam niema instalki żadnej więc troszkę lipa. Proszę o pomoc. A może ktoś ma pomysł jak wgrać tego windowsa bez płytki w inny sposób jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to kiedyś też kiedyś próbowałem zainstalować w ten sposób Win XP i nic z tego nie wyszło :P.

Wiem, że na pewno działa metoda z formatem C: na FAT32, wcześniejszą instalacją DOS-a 7.xx (z pendrive), zgraniem na C: katalogu i386 i odpaleniem spod niego instalacji WinXP. Ale to jest sporo roboty i kombinowania (w DOS-ie trzeba odpalić himem.sys i uruchomić smartdrv, inaczej będzie sieczka).

Jeśli dalej chcesz się bawić z pendrive, to wypadałoby ustalić, czy w ogóle twój komputer pozwala na bootowanie z pendrive. Część płyt podczas startu ma możliwość wyświetlenia menu bootowania (trzeba zajrzeć do instrukcji, który przycisk należy wcisnąć, czasem jest to ESC, F9, F10 lub F12).

Może podaj jaką masz płytę główną. Ewentualnie spróbuj wrzucić na pendrive jakiegoś Linuxa i zabootuj z niego system.

Naprawdę łatwiej będzie jeśli pożyczysz od kogoś napęd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer pozwala na bootowanie u mnie jest to F11 akurat ale w tym senk że jak odpalam już z pendriva windowsa to wyswietla sie czarne tło z literką ,,j_" i tyle a na innym robie tak samo i działa odpala sie okno z: TXT Mode Setup Windows XP, Never unplug USB-Drive Until After Logon” i moge to wybrać. To jest dziwne a płyta główna to ASROCK P4U88 VIa PT880 DD400

a jeszcze jedno z tym linuxem to mógłbym mi któs napisac jak krok po kroku zrobić?? nigdy nie instalowałem linuxa? i takie pytanie jest możliwość naprawienia tego błędu czy znikoma?? no i dlaczego taki błąd nastąpił?proszę o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...