Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tomaj6151

Sprawdzenie ilości RAMu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie, jak sprawdzić ile posiadam aktualnie RAMu?

Jak chcę kupić RAM to musi być kompatybilny z moim komputerem czy wszystkie pasują do każdego komputera?

Czy częste wieszenie się komputera może być spowodowane zbyt małym RAMem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzić ile posiadasz RAM możesz klikając na właściwości Mojego komputera. Więcej informacji daje darmowy program CPU-Z, gdzie klikając na zakładkę Memory dowiesz się jaki masz typ pamięci, ile jej masz, w jakim trybie działają oraz zobaczysz opóźnienia (tylko kilka ułożonych w pionie liczb). Jeśli chcesz kupić więcej pamięci musisz się właśnie zorientować, jaki ich typ posiadasz obecnie. Także wszystkie pamięci nie pasują do każdego komputera.

Co do wieszania się komputera to jest bardzo dużo możliwych przyczyn, ale zbyt mała ilość RAM do nich nie należy. Napisz jak wygląda problem, jaką masz całą konfigurację (tzn. procesor, płyta główna, pamięci, karta graficzna, zasilacz). Większość z tych rzeczy poda Ci CPU-Z, wystarczy kliknąć na odpowiednią zakładkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer:

2160 @1.80GHz

1.81 GHz, 1,00 GB RAM

Rozszerzenie adresu fizycznego

System:

Microsoft Windows XP

Professional

Wersja 2002

Dodatek Service Pack 3

Karta graficzna:

Nvidia GeForce 8600 GT (miałem ją wymienianą bo poprzednia się zepsuła.)

Nie wiem jak sprawdzić jaki mam zasilacz i płytę główną :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobrałeś ten program, o którym wcześniej wspomniałem (CPU-Z)? jeśli nie to pobierz, zainstaluj i sprawdź co masz napisane w zakładce Mainboard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...