Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
waleriana33

Jaki ram do i5 2500k?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam zagwostkę, bo dziś byłem zamówić graty do kompa i chciałem wziąć ram taki

Mój link

ale gość w proline powiedział że lepiej taki

Mój link

ale powiedział że już całkiem dobrze i najlepiej by było taki ram włożyć

Mój link

jak sie ma prędkość ramu do działania kompa w grach i w windows czy szybciej komp sie włącza i programy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkość RAM-u nie ma prawie żadnego wpływu na szybkość działania gier i uruchamianie się Windows. Spokojnie wystarczą najtańsze Kingstony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze spróbuj czegoś lepszego. Lepiej wedlug mnie dolozyc i kupic cos mocnieszego. Np Corsair 4GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

odświeżę na chwilę wątek bo pasuje jak ulał do mojego pytanka.

Są na rynku pamięci RAM, które są rzekomo dedykowane pod Sandy Bridge - np. takie KINGSTON'y - co w rzeczywistości ma to dać? Faktycznie lepiej współpracują z procesorami i5/i7 od intela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że napięcie pracy (oraz profil XMP) jest przystosowany dla Sandy Bridge. W przypadku Sandy nie jest zalecane do pracy 24/7 ustawianie napięcia RAM na więcej niż 1,65 V, a VTT - 1,15 - 1,2 V. Starsze moduły mogą mieć profil XMP, który np. ustawi VTT na 1,3 V (czyli wyraźnie więcej). Oczywiście parametry RAM/kontrolera można zawsze ustawić ręcznie, a wtedy praktycznie każde moduły będą pracować poprawnie...

Te pamięci można kupić dużo taniej niż w komputronie: http://www.ceneo.pl/12206274

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk1999 >> dzięki za info, teraz łapię o co chodzi smile.png a pytałem tak z ciekawości więc podrzuciłem link z komputronika żeby pokazać o co mi chodzi, ja u siebie mam tą tańszą wersję, kiedyś mieli promo i u mnie siedzą kingstony hyperx ddr3 1600mhz i z nich jestem zadowolony. Ale ciekaw właśnie byłem o co chodzi z tymi dedykowanymi pamięciami pod Sandy Bridge, ale już jestem o to mądrzejszy ;-) dzięki raz jeszcze. PS. Widzę, że masz Xeon'a, zawsze kojarzyły mi się z prockami typowo serwerowymi, użytkujesz go na co dzień w normalnym kompie?

Edytowane przez Minnor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Xeon to właściwie taki Core i5 750 z trochę mniejszym zegarem i HyperThreadingiem. Działa na zwykłych płytach LGA1156. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm fajne rozwiązanie, choć tanie to maszynki nie są :) No i nie sądziłem, że działają na podstawkach normalnych. Dzięki za info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak go kupowałem, to kosztował bodajże 70-80 złotych drożej od 750, więc tragedii z ceną nie było. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...