Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
topol

Zestaw komputerowy dobór komponentów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pracuje jako grafik i potrzebuje w miare dobrego komputera do pracy zdalnej w domu, stworzyłem własną konfiguracje, nie wiem na ile jest ona kompatybilna i sensowna dlatego proszę o ewentualne poprawki w doborze sprzętu

Z góry bardzo dziękuje!

Procesor:

Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

Płyta główna:

Asus P8H67-V Rev.3.0 /intel H67/

Pamięć RAM:

Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

Dysk twardy:

Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII

Karta graficzna:

HIS Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

Obudowa:

Cooler Master Elite 370 (Black)

Zasilacz:

bequiet! PurePower L7 530W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich programach pracujesz? Jeśli to ma być tylko do grafiki to tak silnej karty nie potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się, czy będziesz podkręcał czy nie. Bo wybrałeś procesor z odblokowanym mnożnikiem i płytę, która tego nie umożliwia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje głównie w najnowszym pakiecie adobe, ale bardzo czesto są to pliki wieloformatowe dochodzące do paru giga. Co do Procka już wymieniłem z i7 2600k na i7 2600, bo prawdę mówiąc nie wiem czy opłaca mi się dobierać inną płyte nieco zwiększając koszty, i szukać kogoś kto mi go w przyszłości podkręcić czy sobie odpuścić, bo tak na prawdę dużo nie zyskam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku programów graficznych to pamięci RAM nigdy za wiele. Co do procesora to powinien z lekkością starczyć do wszystkiego (nie wiem czy After Effects też używasz). Karta moim zdaniem za mocna, szkoda pieniędzy. Chyba że lubisz sobie pograć to wtedy jest jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji od czasu do czasu do gierek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz tego Radeona odblokować do HD6970, czy raczej nie będziesz ingerował ani w bios, ani w zegary? Jeśli to drugie to bierz jakiegoś niereferenta HD6950 1GB, powiedzmy od Sapphire lub MSI. Bardzo dobre chłodzenie i nie wyje tak jak w standardowej konstrukcji (czyli zapewne w HIS-ie, którego wybrałeś).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie jeśli bierzesz osobną grafikę, to chyba lepiej kupić płytę na P67. Zwłaszcza, że ten ASUS na H67 jest dość drogi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnowałem z hisa, dalej przy radeonie 6950, wymienilem dysk na sataIII, Mysle, ze raczej bede odblokowywał, chociaz przed tym, poproszę kogoś o pomoc, bo sam po prostu się na tym nie znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...