Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
lukasn2

Problem z PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem z moim pc. Zauważyłem ze po dłuzszej pracy komputer zaczyna sie ciąć i zwalniać otwieranie folderu trwa 10 sekund, kiedy po dłuzszej pracy na nim (tak koło 4 godzin) uruchomie go ponownie to ekran ładowania windows XP utrzymuje sie chyba z 5 do 10 minut.

Dysk przełancza sie czesto w tryb PIO(teraz juz nie bo wymusiłem w rejestrze) formatowanie 15 giga trwa z 2 do 2,5 godziny. Czasami cos w nim piszczy (po nasłuchiwaniu doszedłem do wniosku ze to ze stacji dyskietek albo dysku twardego, tylko nie wiem dokładnie bo sa blisko siebie zamontowane)

System nie jest zainfekowany any zawalony pierdołami bo skanuje antywirem i czyszcze rejestr co tydzien. Mysle ze to cos z dyskiem ba on juz koło 3,4 lat lub zasilaczem bo ten to juz bardzo stary ale nie jestem pewnien dlatego pisze do was. napiecia i temp w speedfanie oraz biosie wydają sie byc takie jak zawsze ( dokładnie nie zmierzę bo nie mam sprzetu do tego). Proszę o pomoc:(

Edytowane przez lukasn2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfiguracje komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer:

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa komputera ANONYMOU-F8C0A2

Nazwa użytkownika Lukas

Płyta główna:

Typ procesora AMD Sempron Processor LE-1150 2000MHz

Nazwa płyty głównej Gigabyte Technology Co., Ltd.

GA-M56S-S3

Mikroukład płyty głównej Nieznane

Pamięć fizyczna 1024 MB

Typ BIOS'u Award Modular (01/22/09)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran:

Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GT (256 MB)

Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (H9MSB08746)

Multimedia:

Karta dźwiękowa Realtek HD Audio output

Magazyn:

Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE

Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE

Napęd dyskietek Stacja dyskietek

Dysk fizyczny WDC WD2500AAJB-00WGA0 (232 GB, IDE)

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST CD-RW GCE-8527B (52x/32x/52x CD-RW)

Status dysków SMART OK

Partycje:

C: (NTFS) 15390 MB (6728 MB wolne)

D: (NTFS) 223074 MB (202685 MB wolne)

Rozmiar całkowity 232.9 GB (204.5 GB wolne)

Urządzenia wejściowe:

Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2

Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć:

Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller (192.168.12.169)

Urządzenia zewnętrzne:

Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jeszcze model zasilacza. Czym czyścisz rejestr? Zrób screen odczytu SMART tego dysku. Reinstalowałeś sterowniki od kontrolera? Czy ustawienia zworek na dysku i napędzie są poprawne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Codegen 230V(nie jestem pewien bo nie ma firmowej naklejki tylko 230V) ale cos mi świta ze codegen).

Rejestr czyszcze reg cleanerem ze zworkami powinno byc wszystko ok, cały czas tak je mam jak teraz a problemy zaczeły sie chyba z miesiac temu. Smart w biosie pokazuje wszystkie temp i napiecia na OK, dodam jeszcze ze w HDTUNE podczas robienia quick skanu wykryło mi kilka "damaged blocks" na twardym a a oto screen z zakładki health.

http://img97.imageshack.us/i/26kwietnia20110002.png/

Jedyne kontrolery jakie reinstalowałem to IDE od twardego jak mi włączał tryb PIO a po usunieciu znów ustawiał sie na UDMA

Edytowane przez lukasn2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek pełen(naprawa i odzyskiwanie zaznaczone) skan dysku dla wszystkich partycji. Bo z dyskiem zdecydowanie dzieje się coś niedobrego. Po tej operacji ponownie pokaż screeny z HDTune. Dodatkowo sprawdź taśmę od dysku czy nie jest gdzieś przełamana lub uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dysk chodził coraz gorzej wiec go odłaczyłem i podpiołem stary 10gigowy, teraz wszystko działa dobrze. Jutro wybieram sie po nowy dysk i mam dylemat. Wiem ze teraz to raczej wejscia sata wchodza w gre bo ata to juz pewno nie dostane a jak dostane to jakiś rzęch co pochodzi z 2 lata i koniec. Mam płyte Gigabyte GA M56S-S3:

http://www.arest.pl/produkt/10909/GIGABYTE-GA-M56S-S3-nForce-560-DDR-2-PCI-Ex-S-AM2/wlasciwosci

Niby jest napisane ze obługuje wejscia Sata II. Ale nie iwem jak z Zasilaczem bo ma on te stare wtyczki zasilające

z 4 bolcami i nie iwem czy dysk podłaczony na sata mozna zasliać wtyczką 4 pinową czy ma byc zasilanie tez Sata.

I jeszcze 1 dylemat jak mam starą nagrywarke CDRV podłącząną na tasme ATA to nie bedzie problemów z niekompatybilnsocią jak bede miał dysk podłączony na SATA II ??

I czy np mój zasilacz 230W nie bedzie miał problemów z udzwignieciem duzego dysku np 500 giga ?

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok, dysk chodził coraz gorzej wiec go odłaczyłem i podpiołem stary 10gigowy, teraz wszystko działa dobrze. Jutro wybieram sie po nowy dysk i mam dylemat. Wiem ze teraz to raczej wejscia sata wchodza w gre bo ata to juz pewno nie dostane a jak dostane to jakiś rzęch co pochodzi z 2 lata i koniec. Mam płyte Gigabyte GA M56S-S3:

http://www.arest.pl/produkt/10909/GIGABYTE-GA-M56S-S3-nForce-560-DDR-2-PCI-Ex-S-AM2/wlasciwosci

Niby jest napisane ze obługuje wejscia Sata II. Ale nie iwem jak z Zasilaczem bo ma on te stare wtyczki zasilające

z 4 bolcami i nie iwem czy dysk podłaczony na sata mozna zasliać wtyczką 4 pinową czy ma byc zasilanie tez Sata.

Możesz użyć przejściówki (klik), jednak jeśli masz możliwość/kasę, to warto byłoby wymienić również zasilacz, bo Codi to szmelc. Z tanich zasilaczy możesz brać Fortrona PNR 300 W. Z trochę droższych Seasonica SS350-ET lub Fortrona APN 300 W.

I jeszcze 1 dylemat jak mam starą nagrywarke CDRV podłącząną na tasme ATA to nie bedzie problemów z niekompatybilnsocią jak bede miał dysk podłączony na SATA II ??
Nie będzie żadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...