Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Winters

Do gier max 3500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W ciągu miesiąca planuję zakup nowego kompa który będzie służył głównie do grania. Max. kwota którą mogę przeznaczyć na ten cel to 3500zł. OC będzie na pewno. SLI nie. Interesuje mnie wyłącznie oferta tego sklepu: http://www.pcprojekt.pl. Mi udało się stworzyć coś takiego:

procek: i5 2500k 750zł + SilentiumPC Fortis 130zł

mobo: gigabyte GA-P67A-UD3 rev.B3 460zł

grafika: gigabyte gtx570 1240zł

ram: goodram 2x2 gaming 1600MHz CL8 210zł

dysk: samsung F3 500GB 140zł

zasilacz: OCZ ModXStream PRO 700W 320zł

obudowa: SilentiumPC gladius GD-600W okno 240zł

nagrywarka i monitor: posiadam

razem:3490zł

Czy nie lepiej odpuścić sobie gtx-a 570 a w zamian wziąć gigabyte 560ti SOC i mobo gigabyte UD4 z myślą o lepszym OC?? Proszę o opinie na temat zestawu oraz propozycje innych konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wziąć HD6950 i odblokować do HD6970 :) Sklep pod względem wyboru płyt totalnie biedny ;) W przypadku SB mobo ma mniej do powiedzenia, niż wcześniej. Wszystko zależy od preferencji, dodatków dołączonych w zestawie i sekcji zasilania (czy tego, co tam Ci potrzebne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że bieda z tymi płytami ale na miejscu i ceny przystępne. Jak już byś musiał wybrać to asus czy gigabyte i która(w sumie nie zależy mi na jakimś żyłowaniu na maxa tego i5)? A 570tka nie będzie czasem wydajniejsza od 6950>6970? Zastanawiałem się też nad gigabyte gtx560ti SOC...

Edytowane przez Winters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z grafiką tak jak Siwy mówi. W artykułach na głównej masz porównanie 570 i wspomnianych Radeonów, przejrzyj je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od gry i od tego czego oczekujesz po karcie. Ja brałbym tańszą i przerobił na lepszą. Kilkaset złotych piechotą nie chodzi. GTX560 to mniej więcej HD6950. Co do płyt to z tych co tam są to pewnie jakiegoś Asusa z mocną sekcją. O resztę bym się nie martwił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę na temat modowania 6950 i wydajności 6970 względem konkurencji i przyznam że teraz jest to mój faworyt jeśli chodzi o grafikę ;) Natomiast narodziły się nowe pytania:

1.Czy każda karta niereferencyjna się do tego nadaje?

2.Czy wybór producenta karty będzie miał wpływ na jej wydajność po zmodowaniu?A może najlepiej jest wziąć po prostu referenta?

Istnieją również 2 sposoby przerobienia 6950:

1.Poprzez wgranie BIOSu z 6970

2.Za pomocą skryptu modbios

Czym one się różnią?Czy któryś jest lepszy od drugiego?

Jeśli chodzi o pierwszy wariant to podobno istnieje ryzyko niepowodzenia. Rozumiem że w takim wypadku dzięki dualbios nic karcie nie grozi, jednak zostaję wtedy z 6950 tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Niereferenty zwykle się nie modują, chyba tylko od Vertex3D na tę chwilę przeszedł bez problemu "przemianę" :P

2.Na wydajność nie, ale na stabilność pracy tak. Najlepiej brać Sapphire (najwięcej się odblokowuje), potem ewentualnie ASUS. Niby wszystkie referenty są na tym samym PCB, ale takie HIS-y mają z odblokowaniem większe problemy.

3 Przy wgraniu BIOS z HD 6970 automatycznie zostanie ustawione napięcie z wyższego modelu, także zegary pójdą w górę. W przypadku skryptu odblokujesz tylko shadery. Ta druga metoda jest moim zdaniem lepsza, bo wtedy sam możesz sprawdzić, czy będzie Ci działać z zegarami HD 6970 (przez stopniowe podkręcanie). W przypadku pierwszej istnieje delikatnie większe ryzyko, bo nie zawsze sekcja zasilania wytrzyma.

4. Ryzyko niepowodzenia istnieje obecnie we wszystkim :P Przy wgraniu BIOS mogą Ci prąd wyłączyć, może Ci się zwiesić system, więc coś takiego nie jest szczególnie wyjątkowe. We wszystkich referentach masz przełącznik dual bios i po przełączeniu powróci do BIOS-u HD 6950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie jeśli nie są kamienicę dalej to przejdź się w okolice rynku. Masz tam na prawdę sporo sklepów komputerowych z większym wyborem i lepszymi cenami np. Bit na Św Krzyża, Kdo.pl na Szlaku, Powercomputer na Łokietka. Jest w czym wybierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne odblokowałoby się gdyby były Radeony HD6970 w wersji 1GB. W kilku redakcjach próbowano wgrać BIOS, ale nic to nie zmieniło w wydajności, więc raczej nie da się na tę chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw który kupię:

QUAD CORE I5-2500K 3.30 GHZ BOX

ASROCK P67 PRO3 Intel P67 LGA 1155

GOODRAM DDR3 4096MB PC1333 DUAL 2 x 2048 CL9

SilentiumPC Fortis HE1225

OCZ ModXStream Pro 700W 80+ modular SLI PSU

OBUDOWA AEROCOOL PGS VX-E PRO Battle Edition

2006,93zł z kdo.pl

Z hd6950 do wyboru mam:

XFX HD6950 2GB 800 MHz 5.0 GHz

VGA MSI 6950 2GB DDR5 HDMI PCI-E

HIS HD6950 2GB GDDR5 Fan 2xDVI HDMI 2xDP

VGA ASUS 6950 DCII 2048MB DDR5 256bit 2xDVI+4xDP PCI-E

co wybrać??

PS: wizzard dzięki za wskazówkę

Edytowane przez Winters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz modować to jakiś referent, a po tym co napisałeś to ja się nie domyślę który z nich jest, a który nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to rzuć okiem na ten sklep co podałem wyżej(kdo.pl). Tak będzie najprościej.

Edytowane przez Winters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy jest HIS i jest to referent, więc możesz go brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mam już wszystko :D Siwy wielkie dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tylko szybkie pytanie na temat zasilacza:OCZ mod 600 wystarczy do kręcenia procesora i karty czy wziąć 700W??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet 600 W to będzie za dużo dla takiej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...