Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kalekowaty

Wylacza / restartuje sie komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od 3 dni mam problem z komputerem, a mianowicie:

Restartuje on się bez przyczyny.. już mnie to zaczyna denerwować. Czasami gram godzinę, czasami dwie, a czasem po prostu coś robię na komputerze, a tu nagle "RESTART" komputera (nie ma bluescreena wcześniej). Czemu "restart" w cudzysłowie ? Ponieważ jest to trochę dziwne, komputer się wyłączy, a następnie włączy po 10-ciu sekundach. Raz zwykły restart, a raz właśnie tak jak wyżej. Czasami (ale rzadko) zdarza mu się całkowicie wyłączyć i przez jakiś czas nie chce odpalić.. może ktoś coś pomóc ? Nie znam się na tym, dlatego mówcie co wam potrzebne :P

Dodam też, że komputer to już zabytek (taki stary i będę go wymieniał za jakieś 2 miechy, dlatego chce, by do tego czasu chodził).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyść sprzęt z kurzu, sprawdź temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest czyściutki, był czyszczony jakiś tydzień temu. Temperatury nie przekraczają 45 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz, napięcia.

Podaj konfigurację komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa płyty głównej - Epox EP-4PEA800(I)

Procesor - Intel® Celeron® CPU 2.40GHz

Karta graficzna - nVIDIA GeForce FX 5200 128mb

Ram nie wiem jaki, na pewno 1MB

Zasilacz też nie wiem, mam go od początku kompa, jest na pewno oryginalny i działał przez dobre 7 lat. Inne części były wymieniane pare razy. Z tego co pamiętam, to tylko raz była wymiana zasilacza, jak uderzyło piorunem i się spalił :> ale wtedy też wymienił mi go kuzyn, który jest dobrym informatykiem (zasilacz był wymieniany na pewno na taki sam, tylko nowy). Niestety aktualnie on nie ma w ogóle czasu -> swoja praca, żona, rodzina itd.

Napięcie rdzenia procesora 1.50 V / 1.49 V (skacze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...