Krzesi 0 Napisano 14 Marzec 2011 (edytowane) Witam Posiadam płytę DFI LanParty JR 790GX M2RS oraz pamięci Patriot 800MHz 2x2GB CL4 LLK, procesor AMD4850e. Chcę podkręcić pamięci RAM w biosie ale nie wiem jak? Bios Phoenix-Award wersja oryginalna oraz najnowsza po aktualizacji nie posiadają takiej możliwości wg opisu powinna być. W biosie mam następujące opcje: Timing Mode Manual - auto/max mem clock/MANUAL Memory Clock value ore limit - 400/533/667/800 MHz Jest też menu timingów do ramu. Jedyne co mogę zrobić to wybrać manual i 800, a nie mam opcji 1066 mimo że powinna być??? Teoretycznie płyta główna obsługuje pamięci DDR2 do 1066MHz, jak również powyższe pamięci powinny pracować stabilnie do 1150MHz. Pytanie jak to ustawić. Bios płyty głównej nie pozwala mi na przetaktowanie powyżej 800MHz?!? Gdzieś czytałem, że model procesora może ograniczać dostępne opcje bo ma zaszyty sterownik do ramu? Czy to prawda? Proszę o pomoc. PS: Następcę mojej płyty z podstawką AM3 testowano na PC center i może redakcja coś poradzi. Edytowane 14 Marzec 2011 przez Krzesi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 14 Marzec 2011 A jaki masz procesor? Jakiegoś starego Athlona X2? Jeśli tak, to po prostu podnieś HTT w górę. EDYCJA: Żeby mieć w BIOS-ie 1066 MHz musisz mieć Phenoma II lub Athlona II. Pozostaje podnoszenie HTT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzesi 0 Napisano 14 Marzec 2011 (edytowane) Czy jest jakiś bios posiadający opcję: "AMD CPU Stepping P0/P1" ??? Chodzi o płytę DFI LanParty JR 790GX M2RS. Jak tego szukać i gdzie? Mam pytać DFI raczej nie odpowiedzą. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Add poprzednie posty: Mam procesor AMD Athlon 64 X2 4850e. PS: W międzyczasie testuję do ilu uda się podnieść HTT ale stawia opór przy 240. W teście identycznej płyty na AM3 (moja jest na AM2+) mają w biosie opcję: "AMD CPU Stepping P0/P1" ja jej nie mam wcale i przez to odbijam się od bariery 240MHz tak jak Łukasz Stuszek z redakcji który ją testował. DZIĘKI luk1999 Czyli to jednak sprawa procesora. Niedługo wymiana na Phenoma II i wtedy to sprawdzę. Edytowane 15 Marzec 2011 przez Krzesi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach