Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Sknerus

Zestaw do grania ~3200 zł , pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Komp glownie do grania i filmow za ~3200 zł , ale im mniej tym lepiej.

Prosilbym o konkretne ceny i z kad one pochodza, najlepiej z 1-3 sklepow.Mile widzane propozycje z konktetna argumentacja

W zwiazku z tym mam pare pytan i propozycji do zestawu:

PROCESOR propozycja: Intel i5 2500k (b.wysokie mozliwosci OC, wysoko stoi w rankingach wydajnosci wyprzedzajac drozsze modele. Dostepny w pc-media juz za 780 zł.

PŁYTA GŁOWNA wiem jaki wystepuje problem z lga 1155 i tutaj mam pare pytań:

1)Czy Jesli teraz kupie taka plyte to bede mogl ja wymienic kiedy juz przyjda wersje w pelni sprawn

2)Jesli uszkodzone sa tylko sata II a plyta bedzie miala jescze 2 wejscia sata III i do nich podepne dysk twardy i naped to niepowinno sie nic stac?

3) po trzcie co oznacza skrot PCI-Express x16 / x4 /x1 w opisach plytach glownych. Czy np gtx570 albo hd 6970 bedzie mogl wydajnie praowac na x4?

4) Czy kazdy dysk i naped mozna podpiac do takiego sata III:

np. HDD SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB http://www.pc-media.pl/p/pl/dysseahds0103/hdd+seagate+500gb+st3500418as+sata+ii+16mb+3+lata.html gddyz pisze na nim sata II?? lub taki naped http://www.pc-media.pl/p/pl/napasuond0073/dvd-rec+asus+drw-22b3s+pata+czarny+bulk.html

Propozyce

AsRock P67 Extreme4 /intel P67 ( 600 zł)

GIGABYTE GA-P67A-UD3 1155 INTEL P67 (500 zł)

MSI P67A-GD55 IP67 s1155 ( 600 zł)

lub jesli sa jakies inne tansze co tez maja po min 2 sata III

KARTA GRAFICZNA podobno ni moz podkrecac kart graficznych na p67 jakto wlasciwie jest??

propozycje

Zotac gtx570 ( na tech planet wychodzi niecale 1300 z przesylka)

hd 6970 od vertexa za niecale 1200 do 1300 za Gigabyta i SAPPHIRE- ktore byscie polecali?

hd 6950 nieco tansza SAPPHIRE za 890 i inne egzemplaze za 1000 ( wiem ze mozna odblokowac ale nie chcialbym tracic gwarancji wiec narzie raczej nie.

gth 560Ti GeForce do nabycie za ok 1000

Moim faworytem wydaje sie byc zotac ale to tez zalezy czy sie bede miescil w wydatkach

DYSK TWARDY 500 Gb byle tani i wporzo jakosci.Osobiscie mysalem nad niedrogim Samsung 500GB 7200rpm 16MB F3.

NAGRYWARKA gora 100 zł i by chodzila bez uzycia sata II

OBUDOWA I ZASILACZ wcale ni musi byc piekna byle sie zmiescic w kosztch.

PAMIEC RAM ~ 200 zł

1)Pytanie pierwsze czy taktowanie ram musi sie zgadzac z tym na plycie gownej??

2)czy rzeczywiscie wazne jest zeby ramy byly robione pod konkretna platforme (Sandy Bridge(

3) co oznacza ze ramy sa dwukanalowe

4)Zauwazylem ze nieraz sa ramy w kostkach 2 * 4Gbi bywaja tansze od tych 2*2Gb czy tak bardzo roznia si wydajnoscia. Iczy oplaca sie brac np http://www.pc-media.pl/p/pl/napasuond0073/dvd-rec+asus+drw-22b3s+pata+czarny+bulk.html

Czekam na wasze propozycje. Mysle ze jest tu pare madrych ludzi ktorzy udziela mi odpowiedzi Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@płyty główne

1)u większości producentów wymienią Ci bezpłatnie do 30 kwietnia tego roku. Możesz poczekać trochę bo ASUS będzie zaraz wypuszczał mobo z poprawioną rewizją wolną od błędów,

2)nic się nie stanie, ogólnie jeśli nie używasz 5 dysków twardych czy czegoś w tym rodzaju to nie odczujesz problemu,

3)będzie wolniej niż na x16, to na 100% (oczywiście jeśli się uruchomi w ogóle),

3)każdy,

4)ASRock P67 Pro3, MSI testowałem i czasem jest problematyczna, Gigabyte jest za to bardzo biedny jak na tą cenę.

@karta graficzna

Ktoś Cię wprowadził w błąd. Chipset w tym przypadku nie ma nic do gadania w kwestii podkręcania. Możesz kręcić do woli. Możesz brać HD6950 i odblokować i z moich informacji nie stracisz gwarancji. Zawsze możesz przełączyć BIOS zworką. Ogólnie to wszystko zależy od preferencji. Ja wolę Radeony to pewnie wziąłbym HD 6950, ale możesz też brać 560 Ti (po OC to w ogóle maszyna jest). Zerknij sobie na moje artykuły o tych kartach, może to rozwieje Twoje wątpliwości. Najlepiej poczekaj do marca, bo wtedy seria HD6000 (cała) ma stanieć. Takie małe info ode mnie cool.gif

Dysk twardy weź 1 TB. Różnicy w cenie prawie nie ma, a zawsze może się przydać więcej miejsca. Samsungi możesz brać. Sam mam i nie narzekam.

Nagrywarka obojętnie, jakoś nie zauważyłem większych różnic między powiedzmy LG, a Samsungiem. Byle była tania. tongue.gif

Jakiś markowy zasilacz 500W lub troszkę więcej (Corsair, OCZ, Antec, Huntkey, Silverstone, Be-Quiet od biedy jakiś Fortron) - przyjmuję zasadę im lepszy i większy mam zapas mocy przy zachowaniu wysokiej sprawności tym lepiej. Na obudowach się nie znam to Ci nie powiem. Jak podliczysz wszystko to możemy się ewentualnie zastanowić.

Pamięci to może ADATA DDR3 4GB (2x2GB) Gaming 2000MHz CL9 Dual 2 x 2GB minimalnie więcej niz 200 zł. W tym przypadku wybierzesz sobie dzielnik na 1866 MHz (nie wiem jak się one kręcą i czy zrobią 2133 MHz) i bez problemu będą działać.

Z tą platformą to chodzi głównie o napięcie zasilania kostek. Dla płyt pod Intela powinno być niższe, żeby nie uwalić kontrolera pamięci w CPU. W przypadku AMD to bez różnicy.

Oznacza że dwa moduły pamięci "współpracują" ze sobą, aby wymiana danych następowała sprawniej. Jest jeszcze tryb triple channel (X58), ale nie wiem czy Ty gdziekolwiek zauważysz różnicę. Chyba że "grasz" w jakieś benchmarkiwink.gif 2x2GB spokojnie do wszystkiego Ci starczy jeszcze długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sobie zadać pytanie czy wykorzystać masz w planie 2x 4gb przydatne w programach graficznych bo jeżeli komputer typowo do gier to na chwile obecna nie ma to sensu 4gb bedzie idealne.

Nagrywarka jako przykład może być taka LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black) 99 zł. Można też poszukac od LG ale z LS -light scribe.

Pamięci podane przez kolegę bardzo dobre i bardzo fajnie działają. A na niższych wartościach cl na poziomie 8-7 juz fajnie brzmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza, to pomyśl nad Seasonicem S12II 520W.

RAM - mogą być np. nowe Ripjawsy 1333 CL7. Nie ma co się prężyć na superdrogi RAM dla SB.

Co do PC-Media - polecam poczytać komentarze. Sam trochę czekałem na paczkę od nich, a później musiałem się dopraszać o fakturę, która miała być wysłana razem z nią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...