Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
TomTom

Router do 100 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ, jestem zmuszony do zakupu routera. Prosiłbym o polecenie jakiegoś modelu tak do 100 zł. Trochę już takich urządzeń konfigurowałem, ale tylko w podstawowym zakresie i dla kogoś(by internet działał...), toteż nie za bardzo wiem czego jeszcze od takich urządzeń można jeszcze oczekiwać. Dlatego na początek jedynym wymogiem, aby był bezawaryjny i działał jako modem nie gorzej od modemu. WIFI nie jest wymagane, ale to już chyba standard, więc się nie obrażę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwota nie powala, a od routera można wymagać wieeeele ;P (DLNA, FTP, SAMBA, porządny QoS, ...

Pytanie jakie masz łącze (ile mbps)?

Inny problemem jest Neostrada... gdybyś miał modem z portem RJ45 to poleciłbym choćby Ovislink WL-1600 GL, a tak wybór jest marny:

• Do 100 zł:
    • TD-W8901G - ok 100 zł

[*]Powyżej 100 zł:

• TP-LINK (TD-W8951ND) - ok 125 zł
    • Ovislink WT-2000ARM-A - ok 140 zł
    • Linksys WAG120N - ok 190 zł

Ideałem byłoby pudełko ze wsparciem Tomato (Linksys WRT54GL 1.1, wspomniany wcześniej Ovis, czy też inne routery -> http://tomatousb.org/doc:build-types) + jakiś modem z portem FastEthernet (RJ45) i niczym więcej => http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=14792&order=p&change_view=1

Wtedy modem ustawiasz w trybie bridge i konfigurujesz wszystko na routerku. Możliwości są praktycznie nieograniczone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał modem z RJ45 to zasadniczo nie miałbym problemu... :P

Łącze mam obecnie 2mb/s od netii, ale z racji że już mi nie wystarcza i sama Netia też mnie wkurza w ciągu kilku/nastu tygodni planuje coś zmienić.

To 100zł to nie jest tak na sztywno do 150 zł nie ma problemu powyżej już trzeba by mnie było namawiać.

W sumie na upartego wystarczyłby mi modem z 2 wyjściami RJ45 pytanie czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już chcesz tylko po kablu i z więcej niż jednym portem rj45 to już musi być routerek z 4 portami lan. Inna sprawa, że cena urządzenia bez radia i z radiem jest podobna. No chyba, że chcesz coś używanego, ale może być problem przy szybszym internecie (inny standard ADSL).

Osobiście uważam, że router kupuje się na dłuższy czas i warto wyłożyć nieco grosza. Sam korzystam od 3,5 roku z WRT54GL 1.1 (z Tomato STD na pokładzie) i jest stabilny jak skała, ale tak jak już wspomniałem to wydatek ok 300 zł z osobnym modemem...

Poniżej 200 zł to Linksys WAG120N - bardzo dobry routerek, po aktualizacji softu bardzo stabilny i można go też w przyszłości wykorzystać do cywilizowanego łącza z zakończeniem RJ45 ;) (opcja w sofcie powodująca wydzielenie pierwszego portu LAN i przerobienie go na WAN).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio sorry że Cię jeszcze pomęczę na WAG120N bym się skusił, ale o opcji wydzielającej 1 LAN na WAN wyczytałem tylko w instrukcji, która to jest wspólna dla jeszcze 2 wyższych modeli. Czy na pewno jest dostępna w tym modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, po aktualizacji softu (jeżeli już nie będziesz miał najnowszej wersji)

Mówię oczywiście z autopsji ;)

Firmware Version: 1.00.16
Release Date:  August 16, 2010

- New ADSL driver: 3.4.6.3.0.2 
- New wireless driver: 2.2.0.5 
- Fixed Turkish character display problem
- Fixed MAC clone address with the GUI accepted invalid MAC address such as "0F:00:00:00:00:00" 
- Fixed schedule restriction problems with Internet Access Policy

Firmware Version: 1.00.12
Release Date:  February 03, 2010

- New wireless driver: 2.0.2.1
- Fixed STC PPP connection problem
- Fixed DynamicDNS remote management problem
- Fixed wireless MAC address entering problem with MAC address filter list

Firmware Version: 1.00.11
Release Date:  November 05, 2009

- Windows 7 logo approved
- Added Ethernet router mode: LAN port 1 can be configured as WAN <<<<<=====
- Added Brazil Portuguese language support
- Resolved GUI language display issue when assign some language ID that DUT do not support, GUI should show English language
- Fixed MAC clone address display format that DUT accept invalid MAC clone address MAC format of XX:XX:XX:XX:XX:XX or blank
- Fixed UPnP module cases failed with Microsoft UPnP certification test tool
- Fixed time is off by 1 hour in GMT-8
- Fixed Vista PC can not configure DUT by WPS

Firmware Version: 1.00.08
Release Date: August 7, 2009

- Initial release

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...