Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
TomTom

Windows 7 i Sagem Fast 800

Rekomendowane odpowiedzi

No więc mam mały problem, korzystam dość archaicznej metody łączenia się z internetem, ale mi wystarcza i do tej pory działała dobrze, a mianowicie modemu ADSL Sagem F@st 800 E4. Od początku modem zainstalowałem jakieś 3 miesiące temu świeżo po instalacji systemu(Windows 7 Professional x64), bez większych problemów(może trybu zgodności użyłem, ale nie pamiętam dokładnie). Niestety naszła mnie potrzeba tymczasowego odinstalowania modemu. No i drugie niestety ponownej instalacji prawidłowo wykonać nie mogę, tzn. pod koniec instalacji pojawia się monit o podłączenie modemu, jest on na chwilę wykrywany(lampki się zapalają) po czym pojawia się monit systemowy, instalacja zakończona niepowodzeniem urządzenie jest odłączone. W menadżerze urządzeń modem jako tako jest, ale nie jest możliwe zainstalowanie do niego sterowników(tzn. prawidłowy sterownik jest znaleziony po podaniu ścieżki, ale nie może być zainstalowany z powodu braku pliku). Modem jest na pewno sprawny bo działa w tej chwili na XPeku na innym komputerze.

Próbowałem już wielu metod jeśli nie wszystkiego(różne kombinacje: trybów zgodności, wersji sterowników w trybie awaryjnym i nie tylko).

Wydaje mi się że problem ma swoje podłoże w samej siódemce, bo coś spowodowało, że przy świeżej instalacji systemu(bez aktualizacji, programów itp.) modem dało się zainstalować bez problemu, a po jakimś czasie już nie. Czy system mógł sobie ubzdurać, że jednak z tym modemem już kompatybilny nie jest?

W necie jest sporo tematów odnośnie tego problemu, jak i podobnych dotyczących innych urządzeń, gdzie pomógł tylko format i ponowna instalacja na świeżym systemie.

Może ma ktoś jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś wywalić sterownik powiedzmy Driver Cleanerem? Sam miałem problem z tym modemem, szczególnie na Win 7 x64 i właściwie pomagał tylko format. Potem stwierdziłem, że nie mam zamiaru męczyć się z badziewiem i kupiłem router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Driver Cleaner nie wykrywa żadnych resztek, może to być jednak wina tego że ten program niby nie jest kompatybilny z win 7. Próbowałem też Driver Sweepera i ten to już się wykrzaczył na samym analyse.

Nad routerem też myślałem i pewnie docelowo też się takie urządzonko kupi, ale trochę nie jestem na to przygotowany. Obecnie za router służy mi laptop z XPekiem, trochę mało wygodne, ale chyba będę musiał się przemęczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...