Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
carlosinho

Problem z uruchamianiem komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę z myślą że otrzymam od was porady co czynić dalej (nie odnosząc komputera do serwisu:).

Mianowicie kiedy dziś rano włączyłem komputer monitor się nie uruchomił, komputer wydawał sygnał dźwiękowy. Był to sygnał powtarzający się 3 razy.(Award)

Nie miałem czasu więc zostawiłem to.

Po kilku godzinach, rozkręciłem komputer podociskałem kable usunąłem kurz i włączyłem komputer. Działał poprawnie. Na zajutrz komputer ponownie nie działał tym razem podczas ładowania systemu, na 1 sec pojawiał się blue screen i komputer się wyłączał.

Co to może być? Komputer raz działa, a raz nie :(

Proszę uprzejmie o dobre rady.

procesor: AMD Athlon 64 x2 Dual Core 5000+ 2,61 GHz

płyta gł.: gigabyte s-series GA-M61PME-S2

BIOS: Award

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki zasilacz?

Płyta główna ma wybrzuszone kondensatory?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może mieć związek z niestabilnym napięciem?

Kondensatory nie są powybrzuszane.

A tak swoją drogą to słyszałem że nie kondensatorów nie wymienia się, czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.36 V

+2.5 V 1.87 V

+3.3 V 3.31 V

+5 V 4.97 V

+12 V 12.16 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V

VBAT baterii CMOS 3.04 V

Debug Info F 3C FF 00

Debug Info T 34 35 34

Debug Info V 55 75 CF B9 BE C7 06 (77)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia mierzone miernikiem czy z czujnika? Jeżeli z komputera to zbyt wymierne nie są, ale nie wyglądają źle.

Co to za model zasilacza?

Samych kondensatorów się raczej nie wymienia, ale to raczej ze względu na nieopłacalność.

Jak masz możliwość przetestuj dysk,RAM i zasilacz na innym komputerze lub te podzespoły, z innego komputera przetestuj na tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta g., RAM działa, z dyskiem były problemy bo kabel SATA trochę luźno się trzyma i trzeba mocno docisnąć a procesora narazie nie wyciągałem bo nie mam pasty termoprzewodzącej i nie chce go narażać, kondensatory są w miarę OK.

Jest coś jeszcze, jak zwiększa się użycie procesora tzn. np. gdy włączam grę komputer zaczyna głośno chodzić (to normalne) ale przy tym zaczyna coś trzeszczeć tak jakby z okolicy procesora.

Zasilacz to Catlink CL-400W-SILENT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mam zakupić taki który będzie miał większą moc i żeby był dobrej marki?

tak nawiasem mówiąc jest jeszcze 1 problem: pogram jakieś 15 min w grę i procesor osiąga temperaturę 70*C i się wyłącza. Czego to wina, starej pasty termoprzewodzącej, słabego cool'era, czy może czegoś innego?

I co z tym trzeszczeniem? Komputer strasznie huczy i trzeszczy przy wzmożonej pracy procesora ;/

Edytowane przez carlosinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie dobrze zamontowane? Jeżeli komputer nigdy nie był czyszczony to może być przyczyną. Jeżeli pasta jest fabryczna to po dłuższym okresie zamiast przewodzić ciepło zaczyna działać jak korek cieplny... (procesor się przykleja do radiatora, więc trzeba ostrożnie demontować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie procesora fabrycznie zamontowane, radiator jest w kurzu ale nie bardzo wiem jak usunąć kurz bez demontowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...