Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
maf2

Jaki zestaw intel czy amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym złożyć zestaw mam do dyspozycji jakieś 3500 zł.

Chodzi mi o wybór Płyty głównej, procesora, ramu i karty graficznej. Mam odwieczny problem amd czy intel :)

Obecny zasilacz jaki posiadam to Tagan SuperRock Series 600W. Pytanie czy on też ma iść do wymiany ?. Wydaje mi się, że wystarczy.

Raczej obstawiam za jakimś 4 rdzeniowcem intela. Choć kusi mnie np. Procesor AMD Phenom II X6 1090T Six Core który jest 6 rdzeniowy i przystępny cenowo.

Skleciłem przykładowy zestaw z orientacyjnymi cenami:

Intel Core i7 875K 4x2.93 GHz BOX (LGA1156, 8MB) brutto: 1272 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-P55-USB3, P55, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX, Core i5 brutto: 405 zł

Pamięć Ram :DDR3 6GB 2000MHz A-Data Gaming Edition (3x2GB, Triple, CL9) brutto: 455 zł

Karta graficzna: GeForce GTX480 Asus 1536MB, DDR5, HDMI, DVI, PCI-E brutto: 1381 zł

Łącznie wychodzi 3513zł

Co sądzicie ? Z AMD po poczytaniu testów jednak zrezygnuje.

Edytowane przez maf2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj jeszcze kilka dni. W tym tygodniu będzie premiera nowych procesorów Intela. Wtedy doradzimy :angry: Od razy mogę Ci powiedzieć: "nie bierz GTX480!'. Zamiast tego weź albo GTX570, albo Radeona HD6850 (i odblokuj na HD6970). Pamięci też źle dobrałeś. Wziąłeś dla platformy LGA1366. Tylko ona obsługuje tryb triple channel. Tobie natomiast potrzebne będą dwie kości w dualu. Zaręczam Ci, że 4 GB (2 x 2 GB) spokojnie Ci starczą. Jeśli masz tyle kasy, to rzeczywiście lepiej nie ładować jej w platformę AMD. Ale, jak mówiłem, poczekaj trochę. Tydzień Cię nie zbawi, a przynajmniej wszystkie Twoje wątpliwości zostaną rozwiane. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć faktycznie źle dobrana :P Poczekać mogę spokojnie nie pali mi się aż tak. Byle tylko ceny nie skoczyły z powodu podwyżki vatu. Napisz o jaki procesor ci chodzi. Nowości szczególnie od intela zazwyczaj mają astronomiczne ceny :D

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nie będzie tak źle... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core i7 2600k. Zresztą te proce już niby są w niektórych sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie to ja nie znalazłem w żadnym sklepie. Co najwyżej można sobie płytę kupić z podstawką 1555 i powiesić na ścianie :). No ale czekam cierpliwie bo innego procka nie opłaca mi się kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...