Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Damian9984

Problem z kompem, Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż mój problem polega na tym że grając, w pewnym momencie mój komputer się zawiesił... Po krótkim czasie "odciął" się i chodził przez hmm... 1,5-2,5 minuty max. aż po upływie tego czasu znowu się zawieszał i tak w kółko... Cierpliwośc niestety moją mocna stroną nie jest więc spróbowałem zresetowac komputer. Widac było, na początku wszystko ok (wida było napisy od ładowania BIOS-u ) ale w pewnym momencie wyświetliła się jakaś grafika ( niewiem od czego , nie jestem dobry w komputerach :P ale myśle że to było logo np. procesora) i na tym się zakończyło. Można było wyłączyc komputer przez naciśnięcie przycisku POWER, ale tylko przez bodajże pierwsze 15-20 sekund (może mniej). Po tym czasie naciskając przycisk Power, a nawet przytrzymując go komputer nie reagował. Jedynym moim ratunkiem było "odciecie" kabelka od zasilania...

Czy ktoś może wie co się stało?? myśle iż może to karta graficzna padła, albo coś z ramem... Prosiłbym o odpowiedź. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja prosiłbym o konfigurację komputera...

Szczególnie informacje o zasilaczu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak :

Zasilacz 300w Rubikona model 250X1

Płyta główna: Medion MD8080

Procesor: Pentium 4 2.8Ghz

Dysk twardy: 80 Gigabajtów WD800

Karta graficzna: GEForce FX5200

Pamięc Ram: 2x 512 Mb GoodRam pracujące w dualu.

A zapomniałbym... to co u góry napisałem to była wtedy niedoczepiona kośc ram więc temu nie dał rady się wyłączyc. Teraz komputer włączyłem no i można go wyłączy ale i tak i tak "zawiesza sie" na tym logo procesora :(

Edytowane przez Damian9984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kondensatory na płycie głównej czy nie są popuchnięte.

Zasilacz tandeta... więc też on może stanowić problem.

Zabrudzenie też potrafi dużo namieszać, więc warto wszystko rozłożyć i przeczyścić (razem z wyciągnięciem procesora z podstawki)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, kondensatorki nie sa popuchniete, wszystkie w porządku...

a kości pamięci RAM które opisałem wyżej maja może jakiś wpływ na ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiałbym raczej na zasilacz... lub jakiś feler płyty głównej.

Spróbuj wyjąć jedną kość (pozmieniać banki itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem, wyjmowałem raz jedna raz drugą kośc ram, przestawiałem ale one pracuja w dualu wiec dosc trudno wyczuc która np. może by zepsuta... niedawno kupiłem na allegro takie same kości pamięci ram ale spróbuje wymienic jeszcze zasilacz... jaki byś mi doradził kupic??

EDIT: Jest :) zadziałał ale co dziwnego , nie chciał odpalic mi przez... nagrywarke/czytnik płyt cd. Niewiem bo nigdy sie z takim czyms nie spotkałem... gdy odłączam czytnik od reszty wszystko chodzi świetnie co tu może by zepsute? te moje 2 czytniki? bo sądze że coś innego. Poradź jeszcze troche :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dwóch napędach nie wspomniałeś... (nawet o jednym). Albo źle zworki masz poustawiane (jeżeli to IDE), albo taśemka IDE uszkodzona. Inna sprawa - jeżeli aktualizowałeś firmware któregoś napędu to po złym flashowaniu potrafi komputer właśnie w takim miejscu zawiesić.

Oczywiście zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że są uszkodzone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pisałem o tych napędach bo kompletnie nie wiedziałem że przez coś takiego może się zepsuc caly komp ;/ nie robilem zadnej aktualizacji, sprawdze jeszcze te zworki i tasiemke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...