Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
danio512

Problem z włączaniem komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem z wami od niedawna i nie wiem zbytnio gdzie opublikować ten temat jeśli to nie tu to z góry przepraszam

Mój problem polega następująco od pewnego czasu mam trudności z uruchomieniem komputera włączam go i tak po 3 sekundach się wyłącza nawet nie załaduje załaduje sie system i to jest tak ze raz sie za 1 razem uruchomi a raz że za 6 razem najgorzej jest jak się mu odetnie zasilanie np gdy jest wyłączony i z gniazdka wyciągnę i włożę wtyczkę potem to jak bede miał farta to za 1 a jakie nie to za 6 .

Byłby bardzo wdzięczny gdybyście mi pomogli

// nazywaj tematy po ludzku (poprawiłem)

// umieszczaj tematy w odpowiednich działach (a nie w części odnośnie uwag do samego portalu PCC (przeniosłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfiguracje komputera... szczególnie jaki zasilacz.

Gniazdko z uziemieniem (albo choć z zerowaniem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak szczerze to sie nie znam zbyt na komputerach ale podam to co najwięcej wiem : Komputer ADM Sempron Procesor 3100+ 1,81GHz , 512 ram

Rozszerzenie adresu fizycznego

A co do zasilacza to był wymieniany mam 350 i nic do komputera nie wkładałem więc nie wiem dlaczego tak nagle to się stało

Coś jeszcze mam podac ? komp mam około 4 lat

Edytowane przez danio512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, 350 na temat zasilacza to żadna informacja. Ściągnij bok obudowy i odczytaj co pisze na naklejce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dokłądnie jakie informacje ?>? bo zbytnio nie wiem xd ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyknij zdjęcie boku zasilacza (powinna tam być naklejka z danymi - m.in. producentem, modelem, wartościami prądów dla poszczególnych linii itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok już 5 min

to 2 to nie wiem czy te kabelki 2 żółty i biały mają byc tak odłączone?

;/ nie moge załączyć obrazka

ok udało sie to jest 2 zdjecie

no to jest zasliacz

i co o tym sądzisz?

post-9793-1291922385,82_thumb.jpg

post-9793-1291922489,01_thumb.jpg

Edytowane przez luk1999
Połączenie postów, ortografia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używaj, proszę, przycisku Edytuj.

Zasilacz (sądząc po etykietce) dla jeleni. Spróbuj pożyczyć od kogoś inny i spróbować z nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer mocno zabrudzony, wypada wyczyścić bo to też potrafi powodować dziwne problemy

Sama moc to nie wszystko, liczy się marka, jakość wykonania, no i amperaż na poszczególnych liniach.

Nie znając reszty zestawu teoretycznie ciężko powiedzieć ile Twój komputer potrzebuje prądu, ale z drugiej strony patrząc na zdjęcie - 1 dysk, 1 napęd, płyta z niższej półki, karta z jeszcze niższej (low profile sugeruje coś z pamięcią 64 bit) to myślę, że markowy 350W zasilacz wystarczy.

np. Fortron FSP350-60APN

Warto przeczytać: http://forum.pccentre.pl/index.php?/topic/152819-faq-zasilacz/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czy od zasilacza to zalezy czy komputer sie włączy czy nie ??

bo zgodził bym sie z tym gdyby się ciągle nie włączał a tu raz sie włącza a raz nie ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, biorąc pod uwagę jakie barachło masz to będziesz szczęściarzem, jeżeli cała reszta nie jest uszkodzona...

Zresztą o czym tu dyskutować. Podmienić zasilacz (i kabel zasilający) i będzie jasność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to opcja nr. 1

Opcja nr 2 - sprawdź, czy kondensatory na płycie głównej mają wybrzuszenia. Widziałem takie przypadki i twój opis idealnie do nich pasuje.

Tak wyglądają ZŁE kondensatory (mają wypukłe wierzchy):

http://obrazki.elektroda.net/78_1235125778.jpg

Edytowane przez Wuj SerafiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...