karolik0 0 Napisano 4 Grudzień 2010 Witam, jestem tu nowy i jeżeli napisałem w złym miejscu to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. A teraz do sedna sprawy. Mam problem na lekcji TI. Pracujemy w DOSie ( a właściwie w wierszu poleceń otwieranym z Menu Start[Win XP]). Dostaliśmy zadanie, żeby właśnie z Wiersza Poleceń wysunąć kieszeń CD Romu (oznaczanego jako D:) i własnie nikt z klasy nie wie jak to zrobić. W sumie pierwszym problemem jest przejście z dysku C: na dysk D:(gdy wpisze C: Doc and Sett>cd d: - to pojawia się w następnej linii d:\ ale od razu przechodzi do następnej gdzie znów jest C:...) oraz przejście z C:\Documents and Settings> do samego C:. Bardzo proszę o pomoc gdyż jest to dla mnie bardzo ważna sprawa i z góry dziękuje za pomoc. Bardzo miło by było gdyby ktoś napisał wszystko tak jak powinno być napisane w DOSie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 4 Grudzień 2010 Wpisz samo e: bez cd i ewentualnie potem dir, żeby wyświetlić to co tam na tej płycie masz. Nie wiem czy jest taka komenda w Dos, ale jest dosowy programik NirCmd. Ściągasz go, przechodzisz do katalogu gdzie go wypakowałeś i wpisujesz nircmd.exe cdrom open d: w wierszu poleceń. Wtedy wysuwa. Analogicznie przedstawia się sytuacja ze wsuwaniem tylko zamiast open wpisujesz close. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Grudzień 2010 Przejście do innego dysku LiteraDysku: (czyli np D:). Wraca pewnie dlatego, że CD-ROM jest pusty (brak nośnika) Co do otwierania: Pierwszy odnośnik z google: http://www.techtalkz.com/tips-n-tricks/3975-how-eject-open-cd-drive-dos-dos-commandline-tool-here.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karolik0 0 Napisano 4 Grudzień 2010 Panowie dziękuje za pomoc. Rzeczywiście przejście nie wychodziło bo nie było płyty, także trzeba było wpisać bez cd. Ale właśnie potrzebna jest konkretna komenda w DOSie, bo nie możemy korzystać z innych programików a poza tym nie możemy w szkole nic ściągać Może ktoś zna komendę :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Grudzień 2010 może: eject D: ale z tego co widzę też trzeba pobrać mini programik... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 5 Grudzień 2010 afaik nie ma takiej możliwości we wbudowanym dosie w powershellu na pewno da się to zroibć używając invoke-command Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karolik0 0 Napisano 5 Grudzień 2010 No to dzięki bardzo. Pozostaje jakoś tam ten mini programik wgrać bo komendy typu eject lub open nie działają :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach