Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
karolik0

Dos- wysunięcie kieszeni płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy i jeżeli napisałem w złym miejscu to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie.

A teraz do sedna sprawy. Mam problem na lekcji TI. Pracujemy w DOSie ( a właściwie w wierszu poleceń otwieranym z Menu Start[Win XP]).

Dostaliśmy zadanie, żeby właśnie z Wiersza Poleceń wysunąć kieszeń CD Romu (oznaczanego jako D:) i własnie nikt z klasy nie wie jak to zrobić.

W sumie pierwszym problemem jest przejście z dysku C: na dysk D:(gdy wpisze C: Doc and Sett>cd d: - to pojawia się w następnej linii d:\ ale od razu przechodzi do następnej gdzie znów jest C:...) oraz przejście z C:\Documents and Settings> do samego C:.

Bardzo proszę o pomoc gdyż jest to dla mnie bardzo ważna sprawa i z góry dziękuje za pomoc.

Bardzo miło by było gdyby ktoś napisał wszystko tak jak powinno być napisane w DOSie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz samo e: bez cd i ewentualnie potem dir, żeby wyświetlić to co tam na tej płycie masz. Nie wiem czy jest taka komenda w Dos, ale jest dosowy programik NirCmd. Ściągasz go, przechodzisz do katalogu gdzie go wypakowałeś i wpisujesz nircmd.exe cdrom open d: w wierszu poleceń. Wtedy wysuwa. Analogicznie przedstawia się sytuacja ze wsuwaniem tylko zamiast open wpisujesz close.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziękuje za pomoc.

Rzeczywiście przejście nie wychodziło bo nie było płyty, także trzeba było wpisać bez cd.

Ale właśnie potrzebna jest konkretna komenda w DOSie, bo nie możemy korzystać z innych programików a poza tym nie możemy w szkole nic ściągać :(

Może ktoś zna komendę :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może:

eject D:

ale z tego co widzę też trzeba pobrać mini programik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

afaik nie ma takiej możliwości we wbudowanym dosie

w powershellu na pewno da się to zroibć używając invoke-command

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dzięki bardzo. Pozostaje jakoś tam ten mini programik wgrać bo komendy typu eject lub open nie działają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...