3vilpad 0 Napisano 29 Listopad 2010 Serwus wszystkim=], W poszukiwaniu optymalnej konfiguracji mojego przyszłego komputera udałem się do sklepu ami-kom(warszawa, allegro). Tam zaproponowali mi co następujące: Monitor: Benq t2 2220HD Płyta: Asrock 870 extreme 3 CPU: AMD phenom II x2 550 + podstawowe chłodzenie Ram: 2x2gb kingston 2048 / 1333 GPU:Palit gts 450 1gb HDD: 1tb 3,5 7200 rpm i 32 cache Zasilacz: PFC 500W 12cm Obudowa: 320 TB i-box Myszka: Razer abyssus Klawiatura: Podstawowa firmy "krzak" Karta sieciowa: Wifi PCI z obsługą architektury N NagrywarkaDVD: Samsung Bufor 2 mb, dual layer, prędkość odczytu 16x, prędkość zapisu 22x Za całość zażyczyli sobie 2700, bez systemu, składanie gratis. W pierwszej kolejności chciałbym się dowiedzieć czegoś o tym sklepie i o konfiguracji, którą mi zaproponowali. Mam wiele wątpliwości i po konsultacji z kolegą zasugerowałaliśmy kilka zmian. Między innymi dysk 7200rpm, zasilacz 600W coolermaster i chłodzenie freezer ale nadal nie jestem pewien czy to jest najlepszy zestaw jaki mogę dostać za te pieniądze. Następnie chciałbym usłyszeć wasze propozycję na ten pułap cenowy(2700 i ani złotówki więcej). Poniżej kilka najistotniejszych dla mnie kryteriów. Monitor: 22 cale podświetlenie LED wyjście HDMI i DVI oraz jakieś wbudowane głośniki - chodzi o ewentualne podłączenie konsoli Płyta: gotowa na USB 3.0 i sata III, mile widziane SLI jeżeli to się w ogóle opłaca GPU: Coś na modłę GTS 450, czyli tanie i dobre HDD: 1TB Myszka: Dobra do grania w rozsądnej cenie Reszta jak wyżej Za pomoc mogę się odwdzięczyć wiedzą na temat samochodowych rajdów amatorskich Pozdrawiam, 3vilpad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3vilpad 0 Napisano 30 Listopad 2010 Podrzućcie jakąś poradę bo w sobotę chcę kupić ten sprzęt i nie wiem czy się nie właduję w jakąś kabałę. Po ostatnich nadgodzinach i oszczędnościach budżet wzrósł do 3000 tysięcy. Jeszcze mam pytanie odnośnie monitora z możliwością podłączenia konsoli. Kabel HDMI przesyła obraz i dźwięk. Czy to znaczy, że monitor musi mieć głośniki? Nie może mieć po prostu wyjścia słuchawkowego? Pozdrawiam=) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 30 Listopad 2010 HDMI może, ale nie musi przesyłać obrazu i dźwięku. Najczęściej przesyła obraz. Co za konsole chcesz podpiąć? PS3, czy XBOX360 można np. podpiąć z użyciem kabla HDMI (obraz) i optyka - do kina domowego, itp. (dźwięk). W załączniku konfiguracja. Myszka - rzecz gustu (rzuciłem Icon7 jako przykład). Pomyśl też nad jakąś sensowną podkładką... (choćby tani QCK). Konfiguracja ponad 3k zł, ale kompletowane w komputroniku, więc w normalnym sklepie będzie poniżej 3k zł. Sam bym się skłaniał ku BENQ, ale monitor podany przez ciebie to nie LED. Może mają V2220 - to byłby dobry wybór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3vilpad 0 Napisano 2 Grudzień 2010 (edytowane) Nerio, jestem Ci naprawdę wdzięczny(rozumiem jak to jest odpowiadać na to samo po raz pierdylionpiąty). Znam się na samochodach i motosporcie, jakbyś czegoś potrzebował z tej dziedziny to wal śmiało. Wiem, że komputery i samochody słabo się ze sobą łączą... Ale na przykład symulatory jazdy! Mimo, że jestem ich miłośnikiem to do prawdziwego prowadzenia mają się jak kaktus do akupunktury. Właściwie poza konfiguracją zakrętów na danym torze to nie wiele można się nauczyć. Nawet z kierownicą g25-27, trzema monitorami i 3D. Po prostu teoria nie poparta praktyką nie działa. Pomijając ten fakt to nadal świetna zabawa, a najlepsze z dostępnych symulatorów to: GTR evolution, Life For Speed, Richard Burns Rally(tutaj został zbudowany bardzo ciekawy system „wirtualnych rajdowych mistrzostw..„ i można zgarnąć sporą kasę-więcej na http://e-rajdy.pl/), Ferrari Virtual Academy. - Umyślnie nie wymieniłem GT5, to tylko powiedzmy w 3/4 symulator. Serdeczne dzięki i pozdrawiam, PS Tak chodzi o PS3. Edytowane 2 Grudzień 2010 przez 3vilpad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxsp2 0 Napisano 2 Grudzień 2010 Cos mi sie zdaje ze te dziadoskie opisy z allegro sa: Także sa bardzo golnie popisane... Intel Core i5-760 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 739 zł MSI P55-GD55 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/ 379 zł G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 ECO 269 zł EVGA GeForce GTX 460 768MB DDR5 /192bit/ 2xDVI/mHDMI 599 zł Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 140 zł LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) 99 zł Fractal Design Integra 500W 215 zł Tacens Signum II (bez zasilacza) 169 zł Razem: 2609 zł procek z możliwościami oc warto dol. dod. chłodzenie., Płyta na p55 od MSi, Pamieci na chwile obecna starczy, Grafika półke wyżej od 450,Dysk polecany. Nagrywarka od LG polecana przez wielu z LS do robienia obraków, mocny zasilacz od fractal markowy. Oraz w dobry stosunku cena/jakość obudowa od tecensa. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 3 Grudzień 2010 Gdzieś zginął ci monitor . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach