Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
duszeksc1

Problem z formatem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, otóż problem jest następujący:

Zacznę od tego że posiadam dwa systemy Windows XP i Viste na jednym kompie. 4 partycje z czego c i d sa systemowe, gdy chce sformatowac dysk c lub d najprosciej (PPM--> formatuj) otwiera się okno, klikam formatuj i wyskakuje okienko z informacja aby sformatowac dysk trzeba byc administratorem(przeszlem na administratora i nadal tak samo), wiec zaczalem probowac sformatowac go przez biosa. zmienilem dysk docelowy z HDD na dvd-rom, slychac ze dvd pracuje lecz na ekranie wyswietla się tylko wiadomośc by włożyc odpowiedni dysk do stacji(system na cd jest nagrany prawidłowo i działał u kumpla. Nie wiem co z tym zrobic. Prosze o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Edytowane przez duszeksc1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dysku C są pliki bootujące dla obu systemów, więc z poziomu żadnego go nie sformatujesz. Najprościej będzie Ci ściągnąć Hiren's Boot CD (wyszukać frazę w googlach). Jest to mini WinXP uruchamiany z płyty. Pod nim będziesz mogła sformatować bez przeszkód, ale zaznaczam, że będzie trzeba od nowa instalować windowsa. A skoro tak, to przecież łatwiej zacząć od samej instalacji i w jej czasie, sformatować daną partycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kolejny problem, po usunięciu starych partycji zrobiłem nowe, ustawiłem boot device na cd-rom, i wyskakuje wiadomośc: Reboot and select proper boot device or insert Boot media in selected boot device and press a key.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...