Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Haiko

Komputer do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój komputer jest taki:

Procesor: Intel Core 2 Duo E4600

Płyta główna: Gigabyte G31M-S2L

Karta graficzna: Gigabyte nVidia GeForce 9600GT 512MB

Pamieć RAM: 2x2GB Partiot Viper DDR2 800Mhz CL4

Dyski twarde: 320GB i 500GB Seagate SATA II

Zasilacz: Chieftec 400VAT

Dźwięk i sieciówka zintegrowana

Monitor: 37" Sony Bravia

Tak więc chciałem zmienić procesor na 4 rdzeniowca i kartę graficzną. Co do procesora to chciałem zmienić na coś od Intela ale zastanawiam się też nad AMD co z kolei wiąże się ze zmianą płyty głównej. Nie znam się zbytnio na procesorach AMD bo siedziałem w Intelu, czy ten byłby odpowiedni? Co do karty graficznej to chciałbym coś od nVidii. Gram na 37 calowym ekranie w rozdzielczości Full HD tak więc coś z 1GB pamięci własnej byłoby ok. GTS 250 była moim celem ale poczytałem i nie jest zachwalana. No i pozostaje kwestia RAMu w nowej płycie głównej. Te pod nowsze procesory obsługują tylko DDR3 czy także DDR2? RAM kupowałem niedawno i raczej nie ma sensu wydawanie kolejnej kasy na RAM. Co do procka to chcę wydać ok 500 złotych, to samo na grafikę. Z góry dzięki za pomoc :) Pozdro.

Edytowane przez Haiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procesor AMD Phenom II X4 955 to jest on zdecydowanie godny polecenia! Sam go mam i sprawuje się rewelacyjnie. W Twoim wypadku dobrze byłoby wymienić płytę główną, ale to pewnie zbyt duże koszty. Jeśli chcesz mieć niezłego kompa do grania bez wydawania mnóstwa kasy, to polecam Ci procesory Intel Q6600 lub Q8300. Odnośnie do karty graficznej, to za 580zł możesz mieć Radeona HD 5770 z 1 GB pamięci. Wydajnościowo przewyższa ona GTS 250, a nawet GTX 260. Poza tym obsługuje DirectX 11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też kupić jakiegoś sprawdzonego Phenoma II X2 555 BE i odblokować sobie rdzenie, ale to także wymiana płyty głównej. Co do tego Radeona to zgodzę się ze jest dobry i w porównaniu z tym co masz odczujesz ogromną różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę główną i tak zmieniam bo mam w dalszych planach 2 kartę graficzna pod SLI :) Nie wiem tylko czy wybrać procesor Intela czy AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...