Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Amadej

Podział internetu przez router a spadek prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam w domu internet orange freedom 512mb i planuje zakup routera aby podzielić internet na dwa komputery stacjonarne. W związku z tym chciałbym zadać kilka pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. A więc po pierwsze chciałbym sie dowiedzieć czy przy takim dzieleniu internetu spada jego prędkość i czy zależy to od modemu? bo słyszałem że niektóre modemy dzielą prędkość na pół a jeśli tak to jak rozpoznać który dzieli a który nie? i czy lepiej podzielić internet na 2 komputery stacjonarne przez kabel czy przez wifi? Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych modemow:

1.D-Link DSL-504G Modem ADSL Router

2.Router EDIMAX AR-7084A

3.PLANET ADW-4401A Router ADSL

Czy któryś z nich byłby odpowiedni czy może proponujecie inny?

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy będzie dobry. Nie dzielą pasma konkretnie na pół. A zależnie od obciążenia. Jest to tak naprawdę loteria, choć router zarządza łączem domyślnie w taki sposób aby każdy w miarę komfortowo mógł pracować. Ale 512mb/s to ciężka sprawa do podziału, nie tyle download co upload siegający zapewne tylko 32kb/s, przy podziale 50/50 to 16kb/s, będziesz dłużej niż zwykle czekać na połączenie ze stroną.

Do takiego internetu i zwykłych domowych zastosowań nie przepłacaj, d-link będzie się zwyczajnie marnował, a tanie edimaxy lubią się wieszać. Mogę Ci nawet oddać za parę złotych #3 Planet bo właśnie wrócił z wymiany gwarancyjnej. Nówka sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uważasz że najlepszy będzie planet tak? wiem że 512 to mało dlatego właśnie wolę się dowiedzieć dokładniej żebym później nie musiał minute czekać przy przechodzeniu ze strony na stronę albo żeby gry się cieły... niestety u mnie szybszego nie da rady... a ten d-link wcale nie jest drogi bo na allegro jest za 70zł ale może coś jest z nim nie tak. to link: http://allegro.pl/item1159965866_d_link_dsl_504g_modem_adsl_router_neostrada_orange.html

a za jaka cenę chcesz sprzedać tego planeta? i dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512 mbit/s? No chance... pewnie chodziło ci o 512 kbit/s... co daje zawrotne 64 KB/s

Jaki budżet na ten router?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm najlepiej jak najtańszy ale sprawny myśle ze tak do 150zł. co bys doradzil? czy cos z tych ktore wymienialem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NETGEAR DG834G

TP-Link TD-W8901G

Na coś od Linksysa za mały budżet ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc już własnie zamówiłem TP Linka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...