Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
slawo

Płyta główna - dwurdzeniowy procesor + AGP x8 czy PCI-E x16?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pewien dylemat związany z kupnem "nowej" płyty głównej wraz z procesorem (o ile fundusz na to pozwoli) i mam nadzieję, że założyłem ten temat w odpowiednim dla niego dziale. Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem takiej płyty głównej: klik klik (jak widać z procesorem), z racji tego, że można na tym socket'cie umieścić dwurdzeniowego proca, nie zmieniając RAM'u (DDR >jedynki<) i karty graficznej, pozostając na AGP x8. Już byłem pewny kupienia, ale zrodziło się w mojej głowie pytanie: "co, jeśli będę chciał zmienić kartę graficzną? - zmienię ze starej na trochę nowszą?". I tu tkwi mój problem, bowiem wiem, że od jakiegoś czasu nie produkują już kart graficznych na AGP x8... I myślę teraz o kupnie płyty głównej pod socket AM2/AM2+ (przywiązanie do AMD) z takim nie najgorszym znowuż prockiem, i ze zintegrowaną kartą graficzną, a potem uzbierać na coś pod PCI-E x16 i RAM'y DDRII, czy tam DDRIII (w zależności od płyty). Tylko, że kolejny problem to fundusze.... No właśnie: teraz mam do wydania do 200zł (wliczając przesyłkę) na płytę z prockiem (OSTATECZNIE bez), a na resztę będzie problem, bo nie mam kieszonkowych, a starsi nie są za bardzo skorzy do kupna.... Słyszałem też o płytach gł. z AGP x8 i PCI-E jednocześnie, ale znowuż ludzie piszą, że nie są takie dobre... Co o tym sądzicie? Pomóżcie mi, proszę, ale zwróćcie także uwagę na to, że u mnie z kasą krucho. Z góry dzięki za odpowiedź!

P.S: Specyfikacja mojej MASZYNY (nazywam go tak, bo nie wiem jak, ale poszedł na nim Crysis na minimalnych detalach bez żadnej zamuły ;P)

Procesor: AMD Athlon XP 2200+ 1,8GHz @ 2,15GHz (wykrywany teraz jako 2800+)

Płyta główna: ASUS A7V8X-X

Pamięć RAM: DDR >jeden< 1,25GB

Karta graficzna: ASUS Radeon AH3450 512MB (AGP x8)

Dysk twardy: Seagate Barracuda 80GB

Zasilacz >uwaga, uwaga< CODEGEN 300W (po 7-mio letniej pracy dowiedziałem się, że to awaryjny zasilacz i dziwię się, że nic nie poszło... ale wiem, wiem - wymienię, jak tylko kasę znajdę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że z 200 zł nie zwojujesz za wiele. Wymiana czegokolwiek wiąże się z wymianą innych podzespołów. Żeby modernizacja miała ręce i nogi musisz dozbierać funduszy (popracować? Wakacje w końcu są ;))

Totalne minimum:

Procesor: AMD ATHLON X2 240 - 230 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H (zintegrowana karta graficzna ATI HD4200) - 330 zł

Pamięć RAM: KINGSTON DDR3 2GB PC1333Mhz CL9 - 210 zł

Zasilacz: BeQUIET Pure Power 430W - 200 zł

RAZEM: 970 zł

Zostaje obudowa, dysk twardy, napęd optyczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu założenia tego tematu już dawno myślałem nad kupnem nowych podzespołów. Myślałem nad płytą ASrock'a N68C-S UUC, bo do 200zł kosztuje, a ma DDR3, DDR2, AM2, AM2+, AM3.... a ten procesor, co podałeś, to rozumiem Athlon II X2 (ten pod s. AM3)? Co do pracy: mam dzisiaj z kumplem u takiego gościa spytać ;P bo chciałem kupić komplet na allegro płyta główna + procesor za 399zł i tam był właśnie ASrock N68C-S + Athlon II X2 245. Bo później chciałem uzbierać na jakąś dobrą grafikę pod PCI-E. A ta płyta ze zintegrowaną grafiką, co podałeś to dobra? Ta grafika odpowiada "zwykłej" pod PCI-E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - procesor AMD Athlon II X2.

ATI HD4200 jest obecnie najszybszą zintegrowaną karta graficzną na rynku. Można na niej pograć, ale oczywiście szału nie ma. Można sporo testów znaleźć.

Co do płyty podanej przez Ciebie jest duuuużooo gorsza od podanej przeze mnie - w skrócie goło i wesoło (licha sekcja zasilania, niezbrojone kondensatory, mATX, ...)

Jak będziesz wymieniać podzespoły to obowiązkowo musisz wymienić zasilacz...

Spokojnie dozbieraj pieniądze, a będziesz mógł kupić podzespoły o lepszej jakości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...