Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gontar

Nie moge odpalic komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem a mianowicie, wstałem rano, odpalam pcta odpala mi sie to początkowe menu gigabyte ( tak jak zawsze) a pozniej raz czarny ekran, raz Logo windows xp, ale komputer zawsze staje na tej cześci odpalania..

Zdjąłem obudowe, i wszystko zdaje sie byc sprawne, tylko komputer zaczał dużo głosniej chodzić , iu zauważyłem tez 4 diody świecące sie na plycie głownej, odpalone one sa przez jakies 20sekund potem znikaja. Pomocy

Włożyłem płytke instalacyjna z windowsem xp, zeby sprawdzic czy to moze nie jest wina systemu, lecz przy próbie instalacji wyskoczyl mi komunikat ze nie znaleziono dysku twardego, wiec odrazu postanowilem sprawdzic co z dyskiem, podlaczylem go pod sata 3 a byl pod 2, i komputer sie uruchomil ale strasznie wolno dziala foldery otwieraja sie minute, komputer zamyka sie z 10minut, po prostu masakra. co robic??

Edytowane przez Gontar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobny problem gdy padła mi jedna kość RAMu. Jeśli masz możliwość posprawdzaj podzespoły w innym komputerze, a jeżeli nie, sprawdź pamięci, przeleć dysk jakimś programem sprawdzającym błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinienes zajzec do instrukcji plyty glownej i sprawdzic co oznacza dana sekwencja zapalenia diod na plycie - w tym wypadku bedzie to ciagle swiecenie na kazdej z diod, to tzw post-test zintegrowany.

mozesz tez wyszukac info w necie, moze na stronie producenta?

sprawdz tez w biosie ustawienia sata, ja mam podobne problemy kiedy przestawi mi sie emulacja portu sata w biosie, w przeciwnym wypadku komputer dziala wlasnie tak mozolnie jak opisujesz, pojawiaja sie bledy odczytu z dysku, problem z bootowaniem itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...