DeLaPaz 2 Napisano 3 Czerwiec 2010 Mam nowego laptopa (sony vaio) i chciałam podłączyć przewodowo go do neta. wpisałam adres ip, bramę i DSN tak jak to robię na stacjonarnym. Niestety pisze mi, że sieć jest niezidentyfikowana. Stan połączenia w załączniku. Nie wiem, czy trzeba specjalnie kartę sieciową inną niż na drugim załączniku, czy co... Ustawiałam protokół internetowy w wersji 4, bo takie dostałam namiary od administratora sieci. Może mam używać proxy, choć na stacjonarnym nie muszę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 3 Czerwiec 2010 Co do za dostawca? W jaki sposób masz dostarczany internet? Radiowo? Przewodowo? Posiadasz router? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeLaPaz 2 Napisano 3 Czerwiec 2010 Przewodowo (jak juz pisałam). Sieć lokalna LAN. Dostawca: Internet Solutions Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 4 Czerwiec 2010 Nie napisałeś czy laptopa podłączasz przez router czy bezpośrednio do komputera? 1. Jeżeli bezpośrednio to jako bramę wpisujesz IP stacjonarnego, samo IP dowolne do tego DNSy jak wstacjonarnym oczywiście wcześniej musisz jeszcze na komputerze stacjonarnym udostępnić połączenie interentowe. 2. Jeżeli przez router to podaj jaki model. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeLaPaz 2 Napisano 4 Czerwiec 2010 Hm... podpinam laptopa bezpośrednio do kabla sieciowego, jeśli dobrze rozumiem pytanie. Mam jeden kabel z internetem i nie rozdzielam internetu miedzy komputery, tylko raz jest podłączony stacjonarny do internetu raz laptop. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Czerwiec 2010 No to zapewne ISP identyfikuje stacje poprzez adres MAC danej karty sieciowej, co skutkuje zablokowaniem dostępu. No chyba, że dodali oba komputery do bazy. Zawsze najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera - wygoda i kłopotów mniej (o ile ISP pozwala) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeLaPaz 2 Napisano 8 Czerwiec 2010 Rzeczywiście, zadzwoniłam do dostawcy, "dodali" mnie i sekunde później miałam internet... Dzięki Nerio! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach