Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
DeLaPaz

Problem z podłączeniem się do internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowego laptopa (sony vaio) i chciałam podłączyć przewodowo go do neta. wpisałam adres ip, bramę i DSN tak jak to robię na stacjonarnym. Niestety pisze mi, że sieć jest niezidentyfikowana. Stan połączenia w załączniku. :(

Nie wiem, czy trzeba specjalnie kartę sieciową inną niż na drugim załączniku, czy co...

Ustawiałam protokół internetowy w wersji 4, bo takie dostałam namiary od administratora sieci.

Może mam używać proxy, choć na stacjonarnym nie muszę.

post-9324-1275581053,53_thumb.jpg

post-9324-1275581248,61_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do za dostawca? W jaki sposób masz dostarczany internet? Radiowo? Przewodowo? Posiadasz router?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewodowo (jak juz pisałam).

Sieć lokalna LAN.

Dostawca: Internet Solutions

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś czy laptopa podłączasz przez router czy bezpośrednio do komputera?

1. Jeżeli bezpośrednio to jako bramę wpisujesz IP stacjonarnego, samo IP dowolne do tego DNSy jak wstacjonarnym oczywiście wcześniej musisz jeszcze na komputerze stacjonarnym udostępnić połączenie interentowe.

2. Jeżeli przez router to podaj jaki model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... podpinam laptopa bezpośrednio do kabla sieciowego, jeśli dobrze rozumiem pytanie. Mam jeden kabel z internetem i nie rozdzielam internetu miedzy komputery, tylko raz jest podłączony stacjonarny do internetu raz laptop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zapewne ISP identyfikuje stacje poprzez adres MAC danej karty sieciowej, co skutkuje zablokowaniem dostępu. No chyba, że dodali oba komputery do bazy. Zawsze najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera - wygoda i kłopotów mniej (o ile ISP pozwala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, zadzwoniłam do dostawcy, "dodali" mnie i sekunde później miałam internet...

Dzięki Nerio! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...