atbas 0 Napisano 20 Maj 2010 Witam. Z góry zaznaczam że jestem "cienki w te klocki" Mam kompa złożonego na bazie płyty gł. MSI 7260 ver 1.0 K9N Neo nForce 550 AMD AM2 procesora AMD Athlon 64 3000+ BOX karta graficzna MSI NX7300GS-TD(nVIDIA GeForce 7300GS) RAM 1G zasilacz ATX 12V.380W.S-ATA twardy dysk padł stąd czas na zmiany, problem w tym że mocno ogranicza mnie kasa a chciałbym założyć coś sensownego tj, twardy dysk do 500 Gb, dołożyć RAM i chciałbym jeśli to możliwe założyć mocniejszy procek(3 lub więcej GHz) na tą płytę, albo czy jest wogóle sens bawić się dalej z tą płytą, co o tym sądzicie? komputer potrzebuję do gier ps. jak oceniacie tę kartę grafiki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 21 Maj 2010 Skoro potrzebujesz do gier to raczej będzie ciężko cokolwiek z tym zrobić. Karta grafiki jest raczej słabiutka. Jeśli już na niej w cokolwiek zagrasz to tylko z bardzo mocno ograniczonymi detalami. Dla mnie nie ma już sensu inwestowanie w tę konfigurację. Wybór jednak należy do Ciebie. Wiadomo, pieniądze nie spadają z nieba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 21 Maj 2010 ZAŁAMA !!! Myślałem że tylko płyta jest felerna! I zmiana procka coś pomoże, szczeże myślałem o AMD Athlon 64 X26000+ 3.1GHz S-AM2. W sumie może to nie jest ten poziom wymagań o jakim myślisz. Ma to sens? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 21 Maj 2010 Jakie gierki miałbyś zamiar na tym ruszyć? Jeżeli jesteś raczej okazyjnym(czyt. niedzielnym) graczem to ten komp raczej Ci wystarczy, jeśli natomiast chcesz pośmigać w gry bardziej wymagające graficznie od np.DOOMa 3 to komfort gry będziesz miał raczej niewielki. Twoja decyzja, napisz ile masz przeznaczonych pieniędzy to może da radę wymyślić coś optymalnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 21 Maj 2010 W zamierzeniu ARCANIA: GOTHIC 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 21 Maj 2010 Jeśli chodzi o kasę to 500-1000zł, to pierwsze napewno,drugie szczyt możliwości. W tym napewno nowy dysk twardy, pozostałość...? nowy procek; więcej RAMu...? Brak mi pomysłów a pograć by się chciało! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 21 Maj 2010 zostaw płytę, kup procesor Athlon II 245, do tego 2GB jak najtańszego ramu DDR2 800. Resztę przeznacz na zasilacz Fortron 350-400W, do tego jakiś dysk twardy. To co zostanie wydaj na kartę graficzną. I tyle (pamietaj, ze jak sprzedasz swój procek i grafe to dostaniesz za to kilka zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 22 Maj 2010 ok. zostawiam płytę. kombinuje sobie tak: zrobię to na raty, najpierw kupię: dysk twardy SAMSUNG 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F39(HD502HJ)-179ZŁ RAM: GoodRam 2GB 1600MHz CL9-185ZŁ PROCESOR: i tu mam dylemat dlaczego Athlon II 245 a nie Athlon 64 X2 6000+ (choć ten drugi wydaje mi się lepszy,tyle że nie łapię w czym tkwi różnica, proszę o wyjaśnienia, mam nadzieję że nie chodzi o to że nie znalazłem go w ofercie esc.pl) oba w okolicy 250zł razem 600zł z małym hakiem złapię drugi oddech i zmienię grafikę i płytę gł. z mocniejszym akcentem na grfikę tak by to pasowało do wcześniejszych zmian i tu proszę o wskazówki tak bym zmieścił się w ok.600-700zł(czy lepiej zapytać za 3 m-ce gdy będę to realizował?) wiem że w sumie wydam ok.1500zł ale nie jestem w stanie zrobić tego jednorazowo, choć już skłaniam się do myśli że jeżeli skrytykujecie mnie to odłożę czasowo zmiany tak by zrobic wsio za jednym zamachem i całkowicie zmienić konfigurację kompa. I jeszcze jedno: MILANS dlaczego zaproponowałeś bym zmienil zasilacz skoro mój mieści się w podanych przez Ciebie granicach mocy? Bez urazy, o naukę proszę!Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwyAK 12 Napisano 22 Maj 2010 Jaki masz zasilacz? Jeśli jakiś w stylu TakeMe czy Modecom Feel to zrób tak, jak Ci doradza. Co do proca to płyta obsługuje chyba tylko takie z TDP do 90 W (ale mogę się mylić). Athlon X2 6000+ ma TDP na poziomie 125 W, więc głównie w tym problem. Poza tym ten procesor już jest stary, do tego wykonywany był w technologii 90 i 64 nm, natomiast Athlon II 245 już w 45 nm. No i oczywiście TDP na dużo niższe bo tylko 65 W. Oczywiście jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 22 Maj 2010 RAM: GoodRam 2GB 1600MHz CL9-185ZŁ Pamięci które podales to DDR3 - ty potrzebujesz pamięci DDR2 (najlepiej o taktowaniu 800 MHz) I jeszcze jedno: MILANS dlaczego zaproponowałeś bym zmienil zasilacz skoro mój mieści się w podanych przez Ciebie granicach mocy? Bez urazy, o naukę proszę!Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.! Bo nie liczy się moc tylko jakość. Nawet tani fortron o mocy 400W będzie lepszy niż to co posiadasz obecnie. (no chyba, że masz markowy - podaj markę i model). Co do procesora - róznica jest taka, że Athlon X2 240 jest wydajniejszy z racji architektury K10 (tej samej co w Phenomie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 22 Maj 2010 Tyle tylko, że Athlon II chyba nie będzie działał na tej płycie . W każdym razie na liście obsługiwanych proców brak jakiegokolwiek K10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 23 Maj 2010 No i co z tym prockiem??? Bo ostatni post mnie przytrzymał! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILANS 30 Napisano 23 Maj 2010 uff.. jak dobrze, że luk1999 jest czujny W takim razie proponuję Ci powolną ale intensywną modernizację komputera. Rozpocznij od zakupu dysku i nowej płyty głównej - ASRock N68C-S. Ta płyta jest o tyle ciekawa, że można w niej obsadzić albo pamięci DDR2 albo DDR3 - będziesz więc mógł powoli modernizowac komputer do nowoczesnych standardów. Gdy juz będziesz miał płytę i dysk wystaw swoją płytę na allegro. Troche pieniędzy do Ciebie wróci - będziesz mogł kupić 2GB pamięci DDR3 1333 i nowy procesor (ale nie możesz kupić pamięci DDR3 przed zakupem nowego procesora !!) Gdy sprzedasz znów swój procesor + swoją pamięc + swoja kartę graficzną bedziesz mógł kupic nową kartę, nowy zasilacz i jeżeli będziesz chciał dodatkowe 2 GB pamięci DDR3. Wiem, że może się to wydawać dosyć zawiłe, ale jeżeli będziesz postępował krok po kroku wg moich wskazówek to w miare niewielkim kosztem zmodernizujesz prawie caly komputer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atbas 0 Napisano 24 Maj 2010 OOO DZIĘKI MILANS! To jest najsensowniejsze dla mnie i tak zrobię. Jeszcze tylko JEDNO pytanko mój zasilacz to: Qoltec SilentLine Power Q380. OK czy wymienić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 24 Maj 2010 IMO zasiłka OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach