DeLaPaz 2 Napisano 19 Maj 2010 Witam, chciałam powrócić do XP z Windows 7. "Normalnie" nie da się zainstalować starzej na nowszej. Więc idę do BIOSu Ustawiam na odpalanie z płytki. Wyskakuje mi wiadomość "Dowolny klawisz spowoduje uruchomienie z CD..." a po niej włącza mi się najzwyczajniej zainstalowany na dysku twardym Win 7. Co mam zrobić, żeby zainstalować win XP? A jeszcze chętniej XP mini (posiadam płytkę) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 19 Maj 2010 (edytowane) Czy płyta z XPekiem jest oryginalna czy jest to jakaś kopia ew. przeróbka nLite? Sprawdź jak masz możliwość czy na innym komputerze bootuje poprawnie. Spróbuj jeszcze podczas postu w tym samym momencie jak wchodzisz do BIOSu wcisnąć F8 powinno pokazać się tzw. Boot Device Menu, gdzie możesz wybrać konkretnie z jakiego urządzenia ma się uruchomić system. Podaj trochę informacji o swoim komputerze,gdyż napisałaś nawet czy to PC czy laptop. Edytowane 20 Maj 2010 przez TomTom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeLaPaz 2 Napisano 20 Maj 2010 xp jest oryginalne, mam starego PC z płytą główną ASUSa. to z F8 robiłam właśnie i opisałam skutki. płyta jest ok, bo już parę razy reinstalowałam sobie XP. Z XP na XP - działała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 20 Maj 2010 Jaką masz płytę główną? spróbuj zaktualizować BIOS. Czy inne bootowalne płyty działają ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeLaPaz 2 Napisano 20 Maj 2010 (edytowane) Udało mi sie rozwiązać ten problem. Mianowicie weszłam do C: -> właściwości -> narzędzia -> sprawdzanie błędów. Po uruchomieniu komputera, można było zrobić rozruch z CD/DVD. Uf, całe szczęście! Edytowane 20 Maj 2010 przez DeLaPaz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach