Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
maslow

Nie ma nic na ekranie i piszczy.....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam problem z komputerem. Serwisant którego moja matka wezwała wsadził kość 1Gb ramu w miejsce 256 DDR i komputer przestał działać. Serwisant się zmył i teraz ja mam problem. Po włączeniu niby działa wiatraczki się kręcą ale nie ma nic na ekranie monitora. Po włączeniu jest tak jak tu opisane:

1 długi 8 krótkie – problemy związane z wyświetlaniem obrazu przez kartę graficzną

15 sekund mija i

3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM

W kompie jest teraz ta stara kość a 1gb zabrał serwisant.

Bios zresetowałem przez wyciągnięcie baterii.

Podejrzewam że kość ramu jest dobra bo facet wsadził wtedy 1gb. Nie wiem czy to może być płyta czy grafika, a najgorsze jest to że nie mam nic na podmianę, trzeba będzie kupić na allegro. Nie chce nie potrzebnie wydawać kasy dlatego proszę o jakieś sugestie ;).

Dane techniczne:

Procesor Athlon 2 GHz

Karta GeForce 2

Pamięć 256 DDR II

Dysk twardy 18 GB

Pozdrawiam

Edytowane przez maslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj na początek poprzekładać pamięć do różnych slotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

próbowałem;/, sloty są tylko dwa więc dużo możliwości tam nie ma. Jeśli to coś da to płyta główna K7S5A i jak wyciągnę kość to już nie piszczy

Edytowane przez maslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwości masz raczej niewielkie, IMO zakup czegokolwiek do tego komputera mija się z celem.

1. Wzywasz tego "serwisanta". Wcześniej działało, przyszedł pogmerał i nie działa, niech teraz przynosi grafę na testy i szuka co się popsuło i naprawia.(bardzo optymistyczna wersja)

2. Zanieś do jakiegokolwiek serwisu, może za jakieś grosze potestują będziesz wiedział na czym stoisz.

Najlepiej jednak jak byś wykombinował jakąś kartę na AGP i sam sprawdził, gdyż jak nie grafa to winna może być już raczej tylko płyta główna.

Sprawdź też wszystkie kable podłączenia i zworki, może koleś coś poruszył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...