Havoc 8 Napisano 12 Maj 2010 Trafiłem wczoraj w robocie niezłego zonka. Mamy w mieście jednego wariata który prawie cały obszar opanował swoim internetem. Postawił jakiś czas temu nadajniki 5G. Wczoraj zaczęło się coś kaszanić z siecią. AP pojawia się i znika co trochę. Czasem zdążę się połączyć stojąc przy samej antenie, ale już klienci 200m dalej (czysta widoczność, zresztą net facetowi działał od 2 lat bez problemu) już nie. Co może być nie tak? Włączyłem monitory sieci (wyleciała mi nazwa z głowy) i stojąc pod anteną widzę jakieś 20 różnych APków Każdy kanał poza 3 i 5 zapchany. Na 13 kanałów 5 to te konkurencyjne 5G nadajniki. Swoją drogą niesamowite, zwykłym laptopem mam mocny sygnał na parterze wewnątrz budynku a antena na dachu wieżowca 500m ode mnie. Wracając do tematu, czy możliwe że jakoś zaczął on zagłuszać inne sieci? Te 5G zajmują kanały 4,8,11,13. Czyli kolidują dosłownie z każdym innym kanałem a że są najmocniejsze... Z drugiej strony są daleko ode mnie, 300-500m. Gdy przyglądam się monitorowi sieci widzę że gdy mój AP znika to pojawia się jakiś zwykly routerek sąsiada. A po chwili zmiana, jego gaśnie a mój hula. Jednak....on też stoi i nadaje od dawna :/ Co może wpłynąć na takie zachowanie AP? Druga sprawa że 10m od mojego AP mam drugi którego nie rozłącza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 12 Maj 2010 Czego używacie za nadajnik przy antenach? Jakieś routerboard'y? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 12 Maj 2010 (edytowane) ... D-Linka DWL-700AP Złapałem laptopa i wyszedłem przed sklep, stanąłem pod anteną i załączyłem wi-fi. O to screen ze skanera sieci. Edytowane 12 Maj 2010 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 12 Maj 2010 No to marnie.. Proponowałbym przejść na 14 kanał - górna część pasma mniej zawalona... Soft w tym dlinku najnowszy? Warto o to zadbać... Wątpię, żeby jakieś wielkie opcje tam były, ale porób zrzuty z panelu konf... może coś mi się nasunie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 12 Maj 2010 Kiedyś przestawiłem tego D-linka na standard B zamiast BG. Gdzieś wyczytałem że o mniejsza przepustowość da w zamian większą moc (?). Za to najśmieszniejsze że wczoraj nie mogłem znaleźć takich opcji w konfigu. Dziś za to nie dałem rady wejść w ogóle w konfigurację :/ Jutro się z tym pomęczę. Najlepiej by było zresetować do fabryki, ale nikt wcześniej nie zapisał ustawień a ja przy nim odkąd pracuję nic nie robiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 12 Maj 2010 Nie tyle co większą moc... co większą tolerancje co do spadku sygnału... I jeszcze jedna uwaga, co do 14 kanału - soft / karta sieciowa musi wspierać odbieranie na 14 kanale (standard dla europy i polski to bodaj 13 kanałów ), nie wspominając o dlinku Ostatecznie zeszedłbym na 1... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 12 Maj 2010 No właśnie, z tym 14 będzie problem, karty u klientów do 13 działają raczej (zwykłe tanie TP-link i Edimax). Na 1 też nie chodziło. Jak uda mi się wejść na config to będę chyba każdego po kolei próbował.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach