Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
maryjan89

Resetowanie się komputera po 2-4h bez BSODa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem, otóż 3 tygodnie temu sprawiłem sobie nowy komputer

Procesor: Intel Core 2 Duo E7600 3,00 Ghz

Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-UD3LR

Pamięć : GeIL Dual Black Dragon 2x 2GB DDR2 800 MHz CL5

Grafika: GeForce with CUDA GTS 250 Gigabyte 1GB HDMI & DVI (PCI-E) Zalman V2

Dysk : Seagate 320 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)

Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk

Windows 7, directx 9, dźwięk z płyty głównej bo windows 7 nie lubi mojego audigy

No więc na początku miałem problem z resetowaniem się losowo komputera, ale czasem też pokazywał się BSOD, ale ten problem rozwiązał debuger, okazało się, że był to sterownik od modemu, myślalem, że będzie już spokój... Jednak nie, teraz komputer po ok 2-4 godzinach pracy resetuje się tak jak by ktoś wcisnął przycisk resetu (czarny ekran, od monitor przechodzi w stan czuwania, rozruch od nowa), nawet odłączyłem od płyty głównej kabelki od przycisku resetu, myślałem, że może być tam jakieś zwarcie, jednak nie...

Próbowałem już przestawiać kości ram w inne miejsca, 3 sterowników od grafiki, 2 formaty dysku, mierzyłem temperature, nie przekracza 50 stopni na procku i 45 stopni na mostku płyty głównej, z zasilaczem też raczej nie jest problem bo komp potrafi sie resetować np podczas pracy samego vinampa, ew. bez żadnych procesów... Nie mam już pomysłów co można by zrobić lub co sprawdzić, prosiłbym o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki BIOS? http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-ep45-ud3lr_10.html - lista (tutaj dla rev 1.0). Jak masz starszy to zrób flash.. Następnie załaduj ust. domyślne (load optimized defaults) i save & exit... Dopiero po takiej procedurze wejdź do BIOSu i porób fotki (żeby były widoczne wszystkie opcje na głównym ekranie ctrl + F1) - zasugeruje co i jak poustawiać...

Co to za modem, o którym wspominałeś?

Windows 7 w pełni zaktualizowany?

Sprawdź pamięć MemTestem / GoldMemory / ..

Nie zdziwiłbym się, gdyby problemem był felerny zasilacz (hi-end to nie jest i trafiają się wadliwe egzemplarze)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, modem to scientific atlanta, net z vectry, był podpięty pod USB, debuger wyskoczył ze stery do niego wywalaja BSOD, więc podpiąłem przez ethernet, BSODa nie ma, ale reset jest.

Windows 7 tak, wcześniej komp chodzil tydzien na Xp z sp3 ale było to samo, dlatego zrobilem format na 7

memtest był testowany, k wszystko, komp chodził też na jednej kości, w różnych slotach.

Szczerze mówiąc nie wiem jaką mam wersje biosu, jak to sprawdzić i jak flashowac, tego akurat nie robilem nigdy bo nie było mi to potrzebne ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy bootowaniu można sprawdzić Fxx - wersja biosu... (jak wyświetla się logo - to TAB)...

Ale niemalże na pewno starą wersję masz, Flashuje się bardzo prosto - plik na pen-drive, z poziomu POSTu, czy też samej konfiguracji BIOSu można wejść do Flasher'a... Polecam zajrzeć do instrukcji...

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=18494&ProdId=2973&lang=eng - najnowsze sterowniki do chipsetu - polecam pobrać i zainstalować...

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false - najnowsze drivery do sieciówki

Dźwięk też ze strony realtek'a... HD Audio Driver...

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl - drivery do karty graficznej...

Kolejność: BIOS (po aktualizacji zamieść zdjęcia), Sterowniki, Reinstall + najnowsze sterowniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym Biosem zajme się pewnie jutro, dziś już nie mam czasu, ale znalazłem jeszcze jedną rzecz, dziwne notki w dzienniku zdarzeń:

-Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla "C:\Program Files\Nero\Nero Core\nero.exe". Nie można odnaleźć zestawu zależnego Microsoft.VC80.MFC,processorArchitecture="x86",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",type="win32",version="8.0.50727.762" . Użyj narzędzia sxstrace.exe, aby uzyskać szczegółową diagnozę.

-W aplikacji (Tages Protection, od dostawcy Tages SA) wystąpił następujący problem: Zainstalowany sterownik jest przyczyną problemów ze stabilnością systemu. Ten sterownik zostanie wyłączony. Należy skontaktować się z producentem sterownika w celu uzyskania aktualizacji zgodnej z tą wersją systemu Windows.

-Funkcja sprawdzania integralności kodu wykryła, że skrót obrazu pliku jest nieprawidłowy. Plik mógł zostać uszkodzony z powodu nieautoryzowanej modyfikacji. Nieprawidłowy skrót może wskazywać potencjalny problem z urządzeniem dyskowym.

Nazwa pliku: \Device\HarddiskVolume1\Windows\System32\drivers\lirsgt.sys

-Funkcja sprawdzania integralności kodu wykryła, że skrót obrazu pliku jest nieprawidłowy. Plik mógł zostać uszkodzony z powodu nieautoryzowanej modyfikacji. Nieprawidłowy skrót może wskazywać potencjalny problem z urządzeniem dyskowym.

Nazwa pliku: \Device\HarddiskVolume1\Windows\System32\drivers\atksgt.sys

-Poprzednie zamknięcie systemu przy 12:43:35 na ‎2010-‎05-‎01 było nieoczekiwane.

Nie wiem czy coś z tego może być przyczyną, ale staram się już sprawdzać wszystko po kolei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...