m4te0 0 Napisano 12 Kwiecień 2010 Tak jak w temacie mam problem z plikiem tekstowym w pascalu, a dokładniej z oczytem/zapisem danych do niego... Teraz jak zapisuję jakieś dane to zapisują/odczytują mi się np. tak: Imię Nazwisko Wiek Miasto Długieimię długienazwisko wiek długiemiasto A mi chodzi o to, żeby były równe odstępy i np. imię pod imieniem itd.: np. Imię Nazwisko Wiek Miasto długieimię długienazwisko wiek długie miasto. Chodzi o to, żeby było to w formie takiej jakby tabelki. Z góry dziękuję za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 12 Kwiecień 2010 Są dwa rozwiązania: 1) zastąp spację znakiem TAB (#9): WriteLn('abc' + #9 + 'bcd'); WriteLn('abcd' + #9 + 'cd'); 2) przypisz szerokość dla każdej kolumny: Write('abc':15); WriteLn('bcd':15); Write('abcd':15); WriteLn('cd':15); Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 12 Kwiecień 2010 W tym pierwszym nie bardzo wiem o co chodzi ;p Ale to drugie zrobiłem i wszystko byłoby fajnie, gdyby tylko jeszcze w kolumnach wyrazy były dosunięte do lewej, a nie prawej krawędzi kolumny Ale i tak dzięki wielkie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach