szaroczek 0 Napisano 8 Marzec 2010 Mam taki durny problem. Oto miałem starego (ok. 7 lat życia) laptopa Dell'a z XP'kiem i w nim jakąś tam kartę dźwiękową, chyba zintegrowaną... Ale we właściwościach dźwięku miałem zarówo funkcję "Playback" (tj. odtwarzanie) jak i funkcję "Recording" (nagrywanie) aktywną. Ta druga sprawiała, że oprogramowanie do nagrywania, np: "Free Sound Recorder" w rozwijanej liście "recording mixers" obok np. "micfophone", pokazywał także "stereo mix", dzięki czemu było możliwe nagrywanie dźwięku bezpośrednio z tej zintegrowanej karty dźwiękowej. Teraz zakupiłem nowego laptopa "Lenovo" z "7'ką" i ta funkcja "recording" była w niej już nieaktywna. Sprzedawca twierdził, że to z powodu tego, ze do "7-emki" nie ma jeszcze dobrych sterowników. Straciłem więc cierpliwość i... downgradowałem maszynę do XP'ka. I tu niespodzianka... Otóż także w XP'ku ta funkcja "recording" jest NIEAKTYWNA!!!, dzięki czemu również softy do nagrywania "nie widzą" mojej obecnej zintegrowanej karty dźwiękowej (w tym przypadku Conexant High Definition Audio) i nie mogę nagrywać dźwięku bezpośrednio z karty dźwiękowej. Sterowniki mam ściągnięte bezpośrednio ze strony "Lenovo". Sprawdzałem też na stronie producenta "Conexant", ale oni nie zaopatrują w żadne sterowniki i odsyłają do stron producentów danych komputerów. Co jest więc grane!? Kupując nowy sprzęt spodziewałem się, że będzie miał nowe, lepsze, bardziej rozbudowane funkcje, przynajmniej zaś takie same, jak stary, a tu się okazuje, że to badziewie jest gorsze od 7-LENIEGO, zjechanego laptopa!!! Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem i powiedzieć, jak w XP'ku z moją kartą dźwiękową uaktynić funkcję "recording" i tym samym sprawić, żeby pojawiła się możliwość nagrywania bezpośrednio z wewnętrznej karty dźwiękowej? Z góry dziękuję za uwagę i pomoc. Pozdrawiam szaroczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 8 Marzec 2010 Cóż, nie spodziewałbym się cudów po zintegrowanej karcie dźwiękowej, która nie służy do masteringu, etc. Od tego są inne zabawki - normalne karty dźwiękowe. Brak owego StereoMix może wynikać z "ułomności" dźwiękówki, która jest w laptopie... Jedyne co zalecałbym zrobić to zainstalować 7 (najlepiej czystą instakę z org płytki OEM, klucz ze spodu laptopa). W ten sposób komputer będzie bez zbędnych śmieci. Druga sprawa podać dokładny model laptopa. Zaraz po zainstalowaniu systemu wygeneruj raporty dotyczące sprzętu za pomocą programów i zamieść na forum: http://www.dobreprogramy.pl/System-Info-for-Windows-SIW,Program,Windows,13062.html http://www.dobreprogramy.pl/Fresh-Diagnose,Program,Windows,13249.html http://www.dobreprogramy.pl/HWiNFO,Program,Windows,15982.html Może odpowiedni sterownik coś pomoże, o ile kodek posiada taką funkcjonalność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaroczek 0 Napisano 8 Marzec 2010 Podaję model: Lenovo SL500 2746-2ZG. Do "7-emki" nie chciałbym wrócić także dlatego, że nie chodzi pod nią "SubEditPlayer", a ja go bardzo lubię i dużo używam... Tzn. może chodzić, ale trzeba cuda porobić: odistalować Windows Media Playera, coś tam zrobić z funkcją "aero" i nie wiem, co jeszcze... Chociaż, jakbym był 100 % pewien, że ta karta dźwiękowa mi zadziała pod "7-emką", to może i bym się zdecydował... Ale to ostateczność. Najpierw chciałbym to spróbować zrobić na XP'ku. Bo coś mi mówi, że jak się tu nie da zrobi, to na "7-demce" także nie pójdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 9 Marzec 2010 W takim razie stwórz raporty sprzętowe programami, które podałem powyżej. Zrób też zrzut z mixera audio (sekcja input / nagrywanie - z włączonymi wszystkim suwakami)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach