Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Bartusjusz

System failure

Rekomendowane odpowiedzi

Zatem po kolei komputer pracował normalnie po czym zatrzymał się na wyświetlonym ekranie nie reagując na polecenia, po resecie nie może się podnieść na monitorze wyświetla się brak sygnału, mój gadający bios mówi "system failure %$%#$ $^$^"(dwóch ostatnich słów nie potrafię zrozumieć).

Mam starą kartę graficzną, zamiana nie daje żadnych efektów, zatem chyba nie to.

Zasilacz nie jeden spaliłem, ale wydaje mi się, że problemem jest co innego zważywszy, że wszystkie wiatraczki się kręcą i komendy biosu są zrozumiałe.

procesor to stare P4 2,4 Ghz stare, kiepskie, ale wytrzymałe więc chyba nie to...

płyta główna?

coś innego?

Jak ktoś ma jakikolwiek pomysł niech pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam podać dokładną konfigurację komputera, a nie po łepkach... i stało się to nagle, czy np. komputer się zawiesił / zresetował / wyłączył i taki efekt jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zatem:

Procesor: pentium 4 2.4 GHz

Pamięć: 1024 i 512 MB ddr (chodziły z częstotliwością 266MHz)

Grafika: Radeon Power Cool X1650

zasilacz: Take me 400W

System: Win XP s.pack 2

Płyta główna: ASUS P4PE

Nagrywarka DVD: Samsung Writemaster

HDD: WD 1600

Anty wirus: był

Samo zdarzenie, tak jak napisałem podobno było nagłe, obraz na ekranie się zatrzymał, nie reagował na ruch myszką, po resecie system się nie włącza, z głośników bios mówi "system failure %$#%# $%^$"

W ogóle komputer potrafił czasem mulić ale ma już swoje lata więc raczej to nie to, karta graficzna lubi się wysunąć ze slotu, ale jak mnie go pokazali karta była podpięta normalnie, poza tym, testowałem na innej i nadal nie działa.

Edit:

Zaktualizowane.

Edytowane przez Bartusjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co nikt nie pomoże,

ja naprawdę nie szukam dokładnej odpowiedzi wystarczy mi odpowiedź na pytanie, która część to może być, a która raczej nie, moim zdaniem:

Procesor: możliwe

Pamięć: pamięci się nie psują więc jeśli jest zepsuta to razem z płytą główną lub zasilaczem

Grafika: raczej nie, testowałem na innej

zasilacz: raczej nie, nie dawał wcześniej objawów

System: nie

Płyta główna: możliwe

Nagrywarka DVD: nie, ale nie odłączałem dla testu

HDD: raczej nie, bo byłby obraz?

Anty wirus: nie

Więc jak ktoś ma chwilę to niech zrewiduje moje zapiski...

Edytowane przez Bartusjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze zresetować ust. BIOSu. Zworką, albo wyjmij baterię na jakiś czas.

Druga sprawa podmień zasilacz. Jeżeli to nic nie pomoże to niestety ale płyta główna uszkodzona (nie wykluczone, że inne rzeczy razem z nią).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...