Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Orygano

Update BIOS'u - i dzieją się dziwne rzeczy z systemem

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem update BIOS do najnowszej wersji w piątek, wszystko potem dobrze chodziło, dzisiaj gdy miałem jeszcze Windows Vista nagle gdy uruchomiłem ponownie komp to właśnie nie załadował mi się system tylko był czarny ekran, lampka od dysku się nie mruga. Zrobiłem wcześniej przywracanie systemu GHOST odpalił się system, a potem jak do ponownie uruchomiłem to znowu system się nie ładował. Co jest nie tak...?

więc postanowiłem już zainstalować Windows 7 i dalej jest ten problem, czy to może wynikać z najnowszej wersji BIOS czy nie ma sterowników wgranych, a może dysk pada

moja płyta do MSI Eclipse SLI

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu robiłeś upgrade BIOSu, jeżeli nie podkręcasz i nie ma problemów to jest to raczej zbędne. Spróbuj jeżeli to możliwe przeprowadzić downgrade, pomoże albo wykluczy przyczynę. Pokaż jak możesz S.M.A.R.T dysku i przeskanuj go w poszukiwaniu błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po aktualizacji zrobiłeś bardzo istotny krok? Mianowicie - Load Default Settings (lub coś podobnego - opcja pod różną nazwą zależnie od BIOSu) i potem Save & Exit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bios musiałem z updatować z powodu że mi nie wykrywał klawiatury w bios i na stronie MSI w seksji BIOS było napisane że jest poprawka właśnie dla tej klawiatury

tak zrobiłem Clear to CMOS i dałem to w biosie.

Nie mogę przetestować SMART ani programy nie podawają mi temperatury dysku, to wynikło po update BIOS.

Teraz mam problem z restartami systemu, ale to tylko jak uruchomie ponownie komputer to się restartuje a potem za drugim razem wchodzi do systemu.

te dziwne problemy zaczeły się dziać wczoraj po południu. Gdy ponownie uruchomiłem system Vista nie chciał się załadować, gdy przywróciłem system GHOST załadował sie system ale znowu potem nie i stwierdziłem że zainstaluje Windows 7 podczas gdy kończył instalacje nie chciał znowu wejść do systemu, po drugiej instalacji załadował się system, a teraz występują te restarty, nie wiem co jest nie tak

czy to problem z tym BIOS'em...?

Edytowane przez Orygano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...