Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

Połączenie z Routerem

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kartą sieciową RaLink RT2400 do której jeszcze parę dni temu podłączony był internet radiowy, jednak teraz chciałbym połączyc się z nią (bezprzewodowo) poprzez router Gigaset 504 AG z usługą Orange Freedom (na kablach tp). Już próbowałem to zrobić, jednak podczas instalowania sterowników Orange wyskakuje błąd "siec jest niepoprawnie skonfigurowana" czy coś w tym stylu. Niestety obawiam się, że tego rodzaju karta nie pasuje do tego internetu, ale nie jestem pewien. Proszę o opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa - po kiego grzyba chcesz korzystać z płytki? oO Wszystko jesteś w stanie sam skonfigurować... No chyba, że wymyślili jakiś nowy bajer z blokadą dostępu do tego routera..

W pierwszej kolejności podpinasz się zwykłym kablem pod router... i konfigurujesz go za pomocą przeglądarki.

Adres domyślny odczytasz w statusie połączenia (brama domyślna). Hasło jeżeli dobrze wygooglowałem to admin. Powinno być też w instrukcji.

Jak nie masz pojęcia co do czego porób zrzuty i wrzuć na forum to opisze co i jak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oj.. sorki, że tak długo, ale sprawa trochę ugrzęzła, lecz jeszcze do niej wrócę niebawem :)

EDIT: Dobra znowu muszę zrobić siec i potrzebuje pomocy w jej konfiguracji (musiałem odblokować porty w MW2, więc trochę zapoznałem się z routerem). Na razie sprawa wygląda następująco: router mam podłączony do komputera i na tym komputerze zainstalowane sterowniki orange i tak... router chce podłączyć przewodem do drugiego komputera i router do drukarki przez WIFI, tak ma wyglądać moja siec (oczywiście chce, aby z drugiego komputera dało się drukować i jeszcze jedno chce żeby kiedy główny komputer używa internetu miał zapewnione po wiedzmy 60-70% prędkości).

Na razie jestem na etapie w którym drugi komputer jest podłączony do routera, a ja jestem w ustawieniach routera. Proszę o pomoc, co mam zrobić dalej?

internet878f.jpg

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wszystko jest podłączone i wszędzie jest dostęp do internetu, to raczej zabawa z jego konfiguracją dobiegła końca.

Udostępnienie drukarki ustawia się w Windowsie po skonfigurowaniu sieci.

Co do ograniczeń prędkości by główny komputera miał zawsze dostępne 60-70% to nie widzę, żadnej opcji która by to umożliwiła, choć może trzeba lepiej poszukać np. w ustawieniach dostępu w sekcji firewalla.

Czy ten soft Orange jest do czegoś niezbędny jeżeli nie to wywaliłbym to, z doświadczeń z TP wiem że te aplikacje działają(lub nie) jak chcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm trochę się nie zrozumieliśmy drugi komputer jest podpięty przewodem, ale na razie nie mam tam dostępu do internetu... zrobiłem screen aby ktoś podpowiedział mi co teraz kliknąć itd. ;) (wszedłem do ustawień routera poprzez przeglądarkę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porób zrzuty z każdej możliwej zakładki i umieść na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najważniejsze są zakładki:

siec lokalna:

screenhunter_05marb7cf.jpg

i siec bezprzewodowa:

screenhunter_04marc005.jpg

screenhunter_01mar1581.jpg

screenhunter_03mar9ff0.jpg

screenhunter_02mar0db1.jpg

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzuć też zaawansowane i internet.. (ukryj login z orange do internetu)

stan również

Topologia sieci wygląda tak?

topologiatassiek.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siec ma wyglądać dokładnie tak jak pokazałeś.

Reszta ustawień:

Internet:

11522.jpg

24d58.jpg

3e7e0.jpg

4bd59.jpg

5e4b5.jpg

6b444.jpg

74867.jpg

8012f.jpg

90c1e.jpg

Zaawansowane:

17662.jpg

22bd6.jpg

38879.jpg

449e7.jpg

51abd.jpg

Stan:

1deaa.jpg

2f11d.jpg

35781.jpg

48205.jpg

5c232.jpg

ale tego dużo :huh:

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem w czym masz problem, w gruncie rzeczy - nie wdając się w niuanse - wpinasz kabel do komputera i do routera - Internet działa... Komputer musi mieć ofc. automatyczne pobieranie adresu... w ustawieniach TCP/IP karty sieciowej...

NIE POTRZEBUJESZ ŻADNYCH PŁYTEK, ŻADNYCH STEROWNIKÓW ORANGE!

Hasło do routera znasz? Jak tak to nic nie potrzebujesz - odpalasz przeglądarkę - adres ip routera: 192.168.2.1, user: admin / hasło: ...

Jedyne co musisz zmienić to hasło dla wifi - sieć bezprzewodowa -> szyfrowanie -> klepiesz swoje hasło (zaznacz sobie pokaż znaki, żeby na ślepo nie klepać). W tym momencie jeżeli nie masz coś nakopane na komputerze (np. laptopie) to wskazujesz sieć DOM i wklepujesz hasło i internet śmiga...

Co do drukarki - napisz co to za ustrojstwo...

Co do dzielenia pasma - obawiam się, że na tym pudełku nie masz takich możliwości (ew. możesz trochę pobawić się QoSem i poustawiać upload...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra w ustawieniach (tych w które wszedłem poprzez przeglądarkę) ustawiłem to:

screenhunter_01aprd1d9.jpg

a z na drugim kompie musiałem ustawić to:

internetf231.jpg

i internet śmiga na obu kompach, teraz już tylko drukarka. Dokładnie to jest to urządzenie wielofunkcyjne Lexmark X4975 z serii PROFESSIONAL. Chce ją wynieść do innego pokoju ze względu na gabaryty i dlatego chce korzystać z niej poprzez WIFI z obu komputerów.

PS. Dzięki za dotychczasową pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi komputer możesz zrobić tak samo - wklep adres MAC i podaj IP - wtedy będzie dostawać ustawienia z automatu (musisz tylko zmienić wtedy w ust. TCP/IP na komputerze na auto...)

To z tym hasłem dla WiFi zrobiłeś na routerze?

Z menu drukarki da radę się połączyć (są tam jakieś opcje - połącz do sieci WiFi?)... Drurkarke ofc odłącz od komputera jeżeli masz wyłączona.

Jeżeli pudełko znowu będzie psioczyć, że musisz wklepać adres MAC i adres IP to trzeba uzyskać informacje jaki adres MAC ma karta bezprzewodowa w drukarce... (czasami na spodzie / na kartonie... / w menu?)

Jeżeli uda Ci się połączyć to i tak musisz dodać ją do tej listy MAC Adres / Adres IP - żeby dostawała zawsze ten sam adres IP...

Jak to się uda to instalujesz drukarkę (wywal sterownik USB - jeżeli masz zainstalowany) - Panel sterowania -> drukarki -> Dodaj nową drukarkę -> Drukarka lokalna -> Utwórz nowy port TCP/IP -> wpisujesz adres IP drukarki (np. 192.168.2.103) -> wskazujesz driver (płytka) i powinno być done...

To jest wersja bez syfu - choć Lexmarki mają to do siebie, że i tak na chama się coś tam instaluje...

http://support.lexmark.com/index?page=recommendedDownloads&locale=EN&productCode=LEXMARK_X4975&segment=DOWNLOAD&userlocale=PL_PL#2 - tutaj jest coś takiego jak minimal driver - myślę, że starczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...