Xaabi 0 Napisano 18 Luty 2010 Chciałbym się dowiedzieć jak mogę zmienić pozycję Windowsa przy wyborze systemu, ponieważ po zainstalowaniu Linuxa to on jest na 1 miejscu i za każdym razem przy włączeniu komputera muszę przełączać na Windowsa. Czekam na konkretne odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 18 Luty 2010 Musisz skonfigurować sobie GRUBa (bootloader linuxa), można to zrobić edytując plik /boot/grub/menu.lst lub korzystając z odpowiedniego programu np. dla Ubuntu jest nim QGRUBEditor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xaabi 0 Napisano 18 Luty 2010 A mogl bys mi opisac szczegulowow ten proces wraz z instalacja tego programu poniewaz Linuxa zainstalowalem niedawno i jeszcze sie z nim dobrze nie zapoznalem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 18 Luty 2010 Tutaj masz wszystko opisane, tego programu nie musisz instalować, bo zakładając że masz Ubuntu(o co zapomniałem zapytać) jest on już zawarty w dystrybucji. Jeżeli jednak nie masz Ubuntu to: 1. Podaj jaką masz dystrybucje, gdyż odpowiednik tego programu jest w prawie każdej 2. Uniwersalna metoda to edycja /boot/grub/menu.lst , ale jest mało wygodna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 19 Luty 2010 po 1 jakie distro, po 2 masz gruba czy lilo ? (czy moze cos inego) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xaabi 0 Napisano 19 Luty 2010 Mam ubuntu i nie mam gruba i lilo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xaabi 0 Napisano 19 Luty 2010 siagnalem paczke z qgrubeditor rozpakowalem ja ale nie umiem zainstalowac bo nie wiem jak w termianlu przejsc do folderu z qgrube folder mam na pulpicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D154573R 1 Napisano 19 Luty 2010 Jakbyś nie miał gruba to byś systemu nie uruchomił Tak jak kolega wyżej napisał. Jak siedzisz pod Linuksem to z przywilejami administratora otwóz w jakimś edytorze plik /boot/grub/menu.lst Będziesz miał w nim wszystkie dane dotyczące systemów znajdujących się na liście, z której możesz wybrać dany system. Po prostu przenieś sobie dane dotyczące Windowsa nad te z Ubuntu - tylko się nie pomyl. DRUGA OPCJA: Uruchom terminal i wpisz: sudo apt-get install QGRUBEditor [wciśnij ENTER] Jak się pobierze i zainstaluje wpisz: QGRUBEditor [wciśnij ENTER] I sobie poustawiaj. Mam nadzieję, że zadziała bo niestety teraz nie mogę sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xaabi 0 Napisano 19 Luty 2010 (edytowane) To mi wyskakuje jak chce zainstalowac QGRUBEditor Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe E: Nie udało się odnaleźć pakietu QGRUBEditor a jak chce edytowac plik menu.lst to gdy cos zmienie i chce zapisac pisze ze plik tylko do odczytu a nie wiem gdzie zmienic zeby byl rowniez do zapisu Edytowane 19 Luty 2010 przez Xaabi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 20 Luty 2010 musisz przez sudo go otworzyc do edycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D154573R 1 Napisano 20 Luty 2010 Wpisz w terminalu: sudo dolphin Mam nadzieję, że się nie pomyliłem. Powinno Ci się otworzyć okno przeglądarki plików i identycznie jak poprzednio szukasz pliku menu.lst z tym, że tym razem będziesz mógł zapisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xaabi 0 Napisano 20 Luty 2010 OK udało mi się zrobić to co chciałem. Serdecznie Dziękuję Wszystkim za pomoc. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach