Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Z-DESIGN

kursor myszy - obciążenie komputera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z kursorem myszy - zachowuje się tak, jakby komputer nie nadążał z odczytem wartości wskaźnika (skoki kursora na wyświetlaczu).

Na wstępie napiszę, że nie jest to problem z myszą, chociaż pracując na tablecie komputer nadąża z wyświetlaniem kursora, to jednak jest odczuwalne znaczne opóźnienie przy klikaniu.

Problem pojawia się dopiero gdy obciążę nieco pracę komputera (wiele aplikacji, bądź aplikacje które mocno obciążają procesor i wykorzystują pamięć np. photoshop) - przy mniejszym obciążaniu sprzętu mogę bez problemu pracować wiele godzin.

Niestety nie jest to również wina błędów systemu, ani infekcji - sprawdziłem uruchamiając inny system operacyjny po 'zmęczeniu' komputera i opóźnienie kursora występowało od uruchomienia systemu (system czysty, inne sterowniki, brak dostępu do sieci).

Jak dla mnie pozostaje obstawiać, że może być to wina:

- procesora

- pamięci

- zasilacza

- biosu

- przegrzewanie się jakiegoś elementu płyty gł.

Odnośnie wymienionych powyżej:

- bios jakiś czas temu zaktualizowałem do najnowszego wydania, a od wielu miesięcy nie pojawił się żaden inny, więc wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby była to kwestia biosu. Domyślne wartości (w tym taktowanie pamięci z SPD) nie rozwiązuje problemu

- zasilacza nie zmieniałem od dawna, na próbę pozbawiłem też sprzęt jednej karty PCI, zasilanego panelu i dwóch nagrywarek - więc kwestia przeciążenia zasilacza, na oko mało doświadczonej osoby w kwestiach parametrów zasilania też wydaje się być mało prawdopodobna

- procesor - tu istnieje prawdopodobieństwo przegrzewania się, choć opierając się na wynikach pomiarów temperatur procesora i chipsetu przez oprogramowanie producenta płyty gł. - nie są one wyższe od tych jakie pamiętam, gdy komputer był w pełni sprawny

- pamięć - całkiem niedawno zmieniłem kości pamięci, lecz jeśli problem dotyczyłby błędów pamięci, to wydaje mi się, że prędzej zdarzałyby się restarty systemu niż takie dziwne zachowanie kursora. Do tego występowałyby raczej bez względu na czas pracy komputera.

Zdaję sobie sprawę, że trudno zdiagnozować problem na podstawie powyższego opisu - bardziej liczę na to że komuś zdarzył się podobny problem i udało mu się go rozwiązać.

Podzespoły występujące w systemie:

płyta - Asus P5WDH

procesor - C2duo E6600

pamięć - Patriot 2x 2GB DDR2 EPP 1066MHz CL5 pracujące jako 800MHz 4-4-12-4

zasilacz - Tagan 550

k. graficzna - Asus GTX260 top (wiem, że prądożerna, ale zasilacz radził sobie świetnie mając do zasilania w komputerze kilka dodatkowych urządzeń, z których aktualnie zrezygnowałem)

dyski nie mają znaczenia - drugi system na którym sprawdziłem sprzęt był zainstalowany na innym dysku, podłączonym do innego portu

mysz - Razer lachesis

System operacyjny Vista Ultimate 64bit (występowanie problemu sprawdzone również na Windows XP 32bit)

Może ktoś jest w stanie pomóc, bądź podpowiedzieć coś na co nie wpadłem?

Z góry serdecznie dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze zrozumiałem problem z kursorem pojawia się zarówno kiedy posługujesz się myszą jak i tabletem?

Korzystasz z jakiegoś HUB-a USB? 

Wg mnie gdyby problem dotyczył pamięci to miałbyś niebieskie ekrany śmierci (BSOD).

Może masz w systemie ustawione wstrzymanie selektywne USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...