Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Morti

Format Windowsa i problem z mikrofonem -Realtek HD Audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem z headsetem.Zdowngradowalem swoj system do wersji Windows XP SP3 zainstalowalem sterowniki z plyty producenta plyty glownej (Gigabyte EP35 D3SL).Dźwięk działa normalnie (sluchawki),natomiast mikrofon dla odmiany nie dziala,tak jakby system go nie wykrywał.Dodam,ze w tym samym dniu przed formatem na 7-demce mikrofon dziala prawidlowo.Jest na 100% sprawny (sprawdzany na 2 PC z takim samym OS - wszystko śmiga).Poniżej przedstawiam ustawienia w Panelu Sterowania oraz sterownikach dolaczonych od producenta p.glownej.

d41d83f4068e5b793a026833268aae60.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sterowniki jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zainstalować najnowszy sterownik, czyli: R2.41

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

Ponadto warto spróbować zmienić ustawienia na zakładce wejście / wyjście audio... Ikonka kluczyka... Da się tam włączyć, żeby Front panel był zawsze aktywny (potrzebne jeżeli obudowa ma kostkę w standardzie AC97, a nie HD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zainstalować najnowszy sterownik, czyli: R2.41

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

Ponadto warto spróbować zmienić ustawienia na zakładce wejście / wyjście audio... Ikonka kluczyka... Da się tam włączyć, żeby Front panel był zawsze aktywny (potrzebne jeżeli obudowa ma kostkę w standardzie AC97, a nie HD)

Zainstalowalem te sterowniki ale niestety nie pomogly.

Nie moge znalezc ikony kluczyka.Gdzie ona sie znajduje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

realtekkonf.jpg

Opcje nie będą wiele mieć wspólnego z problemem, ale warto pokombinować z różnymi ust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Udalo mi sie jakos zrobic tak zeby mikrofon dzialal ale niestety mam teraz echo - tzn. jak ktos cos mowi na TS i ja zaczynam mowic to on sie slyszy w sluchawkach.Ja oczywiscie uzywam sluchawek,nie glosnikow.

Ma ktos jakis pomysl jak zlikwidowac to dziwne echo?

EDIT: Problem rozwiazany.

Edytowane przez Morti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam identyczny problem, całkowicie wszystko to samo... Mógłbyś napisać co takiego zrobiłeś że Ci zaczął działać mikrofon? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Bad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - reinstall sterowników po uprzednim wyczyszczeniu poprzednich + DirectX. Wklej też swoje ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, że jakoś wcześniej na to nie wpadłem... Dzięki, wszystko działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...